Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
Kamila, zajrzyj tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=51592
Jak poszukasz w starych wątkach to na pewno jeszcze coś znajdziesz.
Jak poszukasz w starych wątkach to na pewno jeszcze coś znajdziesz.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- kamilosz
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 lut 2012, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dziekuje za szybką odpowiedz, jest na forum tyle informacji ze czasu brak an ogarniecie wszystkiego
Pozdrawiam Kamila
- gorzka
- 100p
- Od: 7 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
witam ja też jestem początkującą warzywniczką. W tym roku po raz pierwszy posiałam pomidory, sałatę i brokuły wszystko pięknie wzeszło, ale nie bardzo wiem co dalej. Mąż obiecał mi zrobić garden boxy, mam możliwość założyć na nie taki niski foliowy tunel. No i mam dylemat czy taki garden boź mam traktować jako grunt czy jako szklarnie- osłonę, kiedy mogę wysadzić moje roślinki żeby były bezpieczne- czy dopiero po 15 maja czy wcześniej. Pytam bo od tego będzie zależała wielkość pojemniczków do pikowania.
No i drugie pytanie do bardziej doświadczonych boxy te będą prostokątami o szerokości ok 1m bo taki mam stary tunel. tylko nie wiem jak zorientować te skrzynie północ-południe czy wschód-zachód?
Domyślam się że też odpowiednia konfiguracja sadzenia warzyw będzie miała znaczenie..
No i drugie pytanie do bardziej doświadczonych boxy te będą prostokątami o szerokości ok 1m bo taki mam stary tunel. tylko nie wiem jak zorientować te skrzynie północ-południe czy wschód-zachód?
Domyślam się że też odpowiednia konfiguracja sadzenia warzyw będzie miała znaczenie..
pozdrawiam Gocha
- sylwia75
- 100p
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
Wczoraj zaczełam przerywać niektóre moje roślinki posiane w lutym i mam pytanie-które się wyrywa?Te najmniesze,czy najbardziej wybiegnięte,bo z tego co wyczytałam to ani jedne ani drugie nie są wskazane??
Pozdrawiam Sylwia
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sylwio!
Co Ty przerywasz o tej porze?
Co Ty przerywasz o tej porze?
- sylwia75
- 100p
lobelia,cynia,slonecznik karłowy,kolendra,bazylia,seler naciowy. Najgorzej to seler i lobelia-tragedia z tą drobnicą
Pozdrawiam Sylwia
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
sylwia75, tego słonecznika chcesz mieć w donicy aż do końca sezonu, czy chcesz go wysadzić do gruntu?
- sylwia75
- 100p
ja go właśnie specjalnie do takiej wąskiej doniczki hoduję,strasznie mi się podobają takie 3-4 sztuki,wiadomo że posiałam więcej,i teraz muszę wybrać co lepsze ,,okazy'' bo juz mają po 4 liście(w tym 2 liścienie)
Pozdrawiam Sylwia
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wita, Was serdecznie!
Dopiero w tym roku pierwszy raz postanowiłam założyć swój warzywniak
Niedawno zamówiłam nasionka... dziś mają przyjść.... ale czytam, że Wy już od lutego siejecie..... i w związku z tym mam pytanie...
Czy jak przyjdą nasionka to mogę jeszcze je wysiewać, żeby mieć swoje roślinki? czy już jest za późno?
A może lepiej sadzić do gruntu od razu to co można ... a co nie to kupić sadzonki?
Zamówiłam min. ( pomidory, ogórki, marchew, pietruszkę seler, sałatę, brukselkę, fasolkę szparagową, buraki, rzodkiewkę, szpinak, koper, siedmiolatkę .... i pewnie wiele innych ;) )
Pozdrawiam
Dopiero w tym roku pierwszy raz postanowiłam założyć swój warzywniak
Niedawno zamówiłam nasionka... dziś mają przyjść.... ale czytam, że Wy już od lutego siejecie..... i w związku z tym mam pytanie...
Czy jak przyjdą nasionka to mogę jeszcze je wysiewać, żeby mieć swoje roślinki? czy już jest za późno?
A może lepiej sadzić do gruntu od razu to co można ... a co nie to kupić sadzonki?
Zamówiłam min. ( pomidory, ogórki, marchew, pietruszkę seler, sałatę, brukselkę, fasolkę szparagową, buraki, rzodkiewkę, szpinak, koper, siedmiolatkę .... i pewnie wiele innych ;) )
Pozdrawiam
Z wyjątkiem selera na wszystko jeszcze masz czas. A tak swoją drogą coś mi w kościach mówi, że pod koniec marca będzie odwrót wiosny i zima się nam przypomni z temperaturami do minus 8 w nocy.
-- 22 mar 2012, o 15:47 --
Z wyjątkiem selera na wszystko jeszcze masz czas. A tak swoją drogą coś mi w kościach mówi, że pod koniec marca będzie odwrót wiosny i zima się nam przypomni z temperaturami do minus 8 w nocy.
-- 22 mar 2012, o 15:47 --
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
beti_h, przeczytasz instrukcję siewu za odwrocie opakowania, to wszystkiego się dowiesz
forumowicz jak jest mw szerokość tych trzech rzędów pomidorów na Twoim zdjęciu (między ogranicznikami)?
Wiesz Moniko- nie mierzyłem dokładnie, ale około 2 m/ 0,3+ 0,8 + 0,6 + 0,3 /. A czemu pytasz ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam