Nawożenie rzędowe

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nawożenie rzędowe

Post »

Zaczynam śledzić z zainteresowaniem...
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trochę późnawo jak na ten rok
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Zapisuję, bo cenne tutaj uwagi :)
Pędzę czytać inne wątki "warzywne i około warzywne", do wiosny może zdążę i jakoś poskładam to wszystko zgrabnie w całość :)
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

Oj pozno, ale lepiej pozno niz wcale :D

Ja zupelnie przypadkiem prawie nawiozlam rzedowo. Moj maz wykopal mi w rogu trawnika trzy rzadki pod warzywa. każdy rzadek ma ok 35-40 cm szerokosci i dwa metry dlugosci. Pomiedzy nimi jest trawnik - na tyle szeroki by wjechala kosiarka. Ja w te skopana ziemie nasypalam na oko suchego kurzaka zakupionego w tutejszym norweskim sklepie ogrodniczym. Polezalo to sobie, bo nie mialam czasu, ze trzy tygodnie. No i posadzilam wczesniej przygotowane w doniczkach jednorazowych sadzonki ogorka i grochu. Poczatki byly slabe ale i lato bylo deszczowe i zimne. W koncu towarzystwo ruszylo z kopyta i teraz mam teraz mnostwo ogorkow - rozdaje znajomym, bo ja przetworow nie mam czasu robic.

W nastepnym roku nawozenie rzedowe bedzie bardziej swiadome (nawoz pod rosliny - czyli na dol rowka rzedu) :)

W kazdym razie - wielkie Dzięki za dzielenie sie swoja wiedza i doswiadczeniem ;:138
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

forumowicz ja to nawet stęskniłam się za Twoją uszczypliwością... :wink: :wit
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Marzenka79 pisze: nawet stęskniłam się za Twoją uszczypliwością.
I zapewne to jest prawdziwy powód dla którego podbiłaś ten watek :D
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19

Post »

Odswieżam ten cenny wątek... i mam pytanie :roll:

W tamtym roku zakupiłam kurzeniec granulowany. Używałam w sezonie w formie suchej ( sypałam do rówków z nasionami - to chyba zrobiłam źle ;:124 ) i formie mokrej- podlewałam roztworem, ale tylko pomidory.

Moje pytanie- zostało mi tego nawozu w worku, ale jeśli mnie pamięć nie myli, chyba nie został zamknięty ;:185 Czy azot się ulotnił z niego? Będzie się jeszcze toto do czegokolwiek nadawać? Dodam, że przechowywany jest w pomieszczeniu ok 10 m2, ciemnym i suchym....
Pozdrawiam, Ela
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11

Post »

Mnie został zamknięty worek granulowanego kurzaka suchego.W foliaku leży-czyli na mrozie.Nada się? :-)
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Aimee pisze:Mnie został zamknięty worek granulowanego kurzaka suchego.W foliaku leży-czyli na mrozie.Nada się? :-)
Takiemu nawozowi szkodzi wysoka temperatura a nie niska.
elissa pisze:Używałam w sezonie w formie suchej ( sypałam do rówków z nasionami
Błąd. Owszem, praktykuje się współrzędny wysiew nawozów z nasionami ,ale po pierwsze, w pewnej odległości od nasion ,a po drugie, głównie nawozów fosforowych. Ten nawóz się do tego nie nadaje. Może to pogarszać wschody lub wręcz uniemożliwiać. Nie wszyscy wiedzą, że w produkcji nasion pomidora, do wody używanej do płukania nasion dodaje się celowo saletry potasowej by uniemożliwić przenikanie wody do nasion. Jeżeli to zjawisko odnieść do nasion wysiewanych do gleby to im większe stężenie nawozów w otoczeniu nasion, tym wolniejsze pochłanianie przez te nasiona wody, a bez wody żadne nasiono nie wykiełkuje jak wiadomo.
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19

Post »

Tak własnie myslałam forumowicz
W opisany wyżej sposób zasiałam ogórki, buraczki, marchew, pietruszkę, fasolę, dynię, bób. Chyba najmniej ucierpiały ogórki i buraczki a najbardziej marchew i pietruszka. W momencie siewu padała mżawka a więc ziemia była wilgotna....

W tym roku planuję zastosować nawożenie rzędowe. Mam nadzieję, że uda mi się zdobyć od sąsiada nawóz koński a jak nie to zostanę przy kurzym granulacie.
Pozdrawiam, Ela
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Proponuję nawożenie rzędowe obornikiem ograniczyć do ogórków, pomidorów, fasoli, dyni, cukinii, selera i wszystkich kapustnych. Rośliny korzeniowe tj marchew, pietruszka, buraki nie lubią świeżego nawozu. Ale i one mogą być nawożone rzędowo z tym, że zamiast obornika rozsypać w rzędy gotowe podłoże do rozsad . Marchew np na torfie rośnie b. ładna.
maku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2011, o 01:18

Post »

Mam pytanko, czy taki nawóz można zastosować do nawożenia rzędowego? Jeśli tak, to jak dawkować - według opakowania ok. 5 kg na 25 m2, więc jeśli skoncentruje to, z przeliczenia powierzchni w same rzędy, będzie przesada?
Pozdrawiam Obrazek
Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Praktycznie on jest łudząco podobny do kurzeńca jeśli chodzi o skład i prawdopodobnie to jest kurzeniec wysuszony i zgranulowany. Co prawda w tabelce jest pokazany kurzak dla porównania ale wystarczy sobie składniki w nim pomnożyć x2 i otrzymamy podobne wielkości co w tym cud nawozie. Za komuny też robili ludzi w konia ale teraz to już szczyty.

Pytasz ile trzeba tego nawozu dać ?. Policzmy.

Najwięcej jest azotu, jak podają 50 kg/ tonę . Więc do tego trzeba odnieść ilość jaka można użyć. Daje to w przeliczeniu na m2 0,34 kg
Zatem do nawiezienia rzędu o długości 5 metrów musisz dać 1,2 kg tego nawozu.
Jest to nawóz skoncentrowany więc raczej trzymaj się tej ilości i wysiewaj równomiernie.

Trzeba jeszcze sprawdzić czy pokryje zapotrzebowanie na fosfor i potas.

Fosfor

Dla roślin typu pomidor, ogórek zapotrzebowanie na fosfor jest rzędu 32 g/m2 P2O5. Przy tej dawce nawozu jaki Ci proponuję wprowadzisz na każdy m2 1200x 3/100 = 36 g fosforu w przeliczeniu na pieciotlenek P2O5. Widzisz zatem, że ta ilość nawozu pokrywa potrzeby w zakresie fosforu

Potas

Zapotrzebowanie większości warzyw na ten składnik jest rzędu 65 g/ m2 K2O. Z proponowaną dawką tego nawozu wprowadzisz na każdy m2 1200x2/100= 24 gramy. Dużo za mało. Musisz więc uzupełnić potas nawozem mineralnym dając brakujące ca 40g/m2 K2O. Jeśli zastosujesz siarczan potasu o zawartosci 50 % K2O to musisz go dać 80g/m2 czyli ok 10 deko na m2 . Wprowadź ten nawóz do gleby zaraz na wiosnę. Po prostu rozsiej równomiernie na całej powierzchni działki. Kiedy będziesz przykopywał obornik i wyredlał nawóz ten wymiesza się z glebą.

To chyba wszystko. Jak coś pominąłem to pytaj.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”