Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Milenaa
200p
200p
Od: 9 lis 2013, o 18:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sansewieria / Sansevieria - wszystko o hodowli

Post »

Witam !
Mam pytanie wie ktoś może dlaczego Sansewieria mi się przewraca ? Czy przyczyną może być to że w pokoju jest zimno ? jest w tym momencie przywiazana sznurkiem wokół liści by jakoś stała czy może lepszym rozwiązaniem będzie kupienie drabinki by była czymś podparta ? ( roślina jest dośc wysoka ma ok 1,5 metra wysokości ) proszę o poradę co może być tego przyczyną ...

Pozdrawiam Milena
" Możesz być dziś nikim dla całego świata, pamiętaj dla niewielu jesteś całym światem "
Moje wątki :Rośliny doniczkowe
Winorośla-sadzonki
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rozumiem, że przewraca się w doniczce, jeśli tak to istnieje duże prawdopodobieństwo, że zgniły jej korzenie, wskutek przelania. Korzenie pełnią nie tylko rolę pobierania wody i składników odżywczych z gleby, ale są też podporą dla roślin, szczególnie wyższych. Sprawdź bryłę korzeniową, jeśli są one miękkie i odpadają, albo wyciągniesz samą łodygę, będziesz miała odpowiedź na zadane pytanie. Napisz przy okazji w jakiej stoi ona temperaturze i jak często była podlewana oraz w jakiej rosła ziemi.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Milenaa
200p
200p

Post »

Ziemię ma uniwersalną,podlewam ja raz na dwa tygodnie w małej ilości i stoi w temperaturze ok 15 stopni bo pokój ten jest na uboczu domu i zawsze było tam zimno od kąd tylko pamiętam...korzenie nie są zgnite ani miękkie gdyż była niedawno przesadzana do dużej glinianej doniczki :D a może przyczyną jest to,że roślina może być za płytko wsadzona w ziemię ( jest ok.15 cm w ziemi ).Co jakiś czas też Sansewierie spryskuje.
" Możesz być dziś nikim dla całego świata, pamiętaj dla niewielu jesteś całym światem "
Winorośla-sadzonki
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

A więc, skoro ma korzenie nie uszkodzone, czyli coś nie tak jest z ziemią. W ogóle ziemia uniwersalna to zły pomysł i nie nadaje się do uprawy sukulentów, czyli tym samym do sansevierii. Zwykła ziemia jest zbyt ciężka i mało przepuszczalna, dobra jest do kwiatów doniczkowych, które lubią wilgotną ziemię. A do sukulentów, powinna ona być jak najbardziej przepuszczalna. Zwykła ziemia, po dłuższym przesuszeniu, robi się z niej często beton i do korzeni dociera bardzo mało powietrza. Natomiast ziemia do sukulentów, nie traci w ten sposób, swoich właściwości. Jest przepuszczalna, więc nie zatrzymuje niepotrzebnie wody w doniczce - roślina wykorzystuje to, co ma wykorzystać, a reszta wyparowuje. Co do doniczki, 15 cm jest jak najbardziej ok., ja część swoich też trzymam w takich doniczkach i nic mi się nie przewraca. Też mam wysoką odmianę, połowy ziemi już nie ma, bo się wypłukała i nie mogę się zebrać, żeby ją przesadzić, ale cały czas trzyma się w pionie. Sansevierie to nie palmy - nie tworzą korzeni w głąb, tylko rozrastają się na boki. Tak więc, skoro niedawno ją przesadzałaś, poczekaj ze zmianą ziemi do wiosny. Co do podlewania, to przy takiej temp. możesz spokojnie podlewać, nawet raz na trzy tygodnie, bo roślina o tej porze roku wchodzi w czas spoczynku, więc woda jest jej niezbyt potrzebna.
Aha i spryskiwanie też nie jest potrzebne, sukulentów w ogóle się nie spryskuje, one lubią suche powietrze, a przy niższej temp. możesz narobić sobie szkód.
pozdrawiam
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Milenaa
200p
200p

Post »

Dziękuję za pomoc w roztrzygnięciu mojego problemu norbert76 poczekam z przesadzeniem do wiosny bo teraz to jednak nie ma sensu jej ruszać ;:131 ;:173

Pozdrawiam Milena ;:138
Winorośla-sadzonki
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05

Post »

Byłam dziś w szklarniach Tomaszewskiego na Al. Krakowskiej w W-wa mają w ofercie cylindryce po 14.99 ( trzy rodzaje: zaplecione w warkocz, rosnące w formie "wachlarza" i lużno wyrastające z podłoża) oraz kilka odmian o zwykłych szerokich liściach z żółtym obrzeżem i całych zielonych pręgowanych wysokie i średnio wysokie.
Mają też przecenione po 5zł ,wysokość 25 cm, środek liści ciemno zielony pręgowany brzegi żółte liście układają się rozetowo. W każdej doniczce jedna dorosła roślina i po 1-2 maluszki. Kupiłam 2 szt, stan oceniam na bardzo dobry zarówno części zielonej jak i bryły korzeniowej, po przesadzeniu będą rosły razem.
Awatar użytkownika
-SONIA127-
200p
200p
Od: 1 lut 2013, o 19:26

Post »

Za oknem zima ,a w domu wiosna ;:3 Sansevierie postanowiły zakwitnąć. Jeszcze nie są w pełni rozwinięte ,ale na razie chociaż pokarze zdjęcia pączków ;:173 Obrazek Obrazek ObrazekBEATA55555 czekamy na zdjęcia Twoich nowych sansevierii ;:136
Pozdrawiam Sylwia
x-Cz-a

Post »

To piękny widok ;:oj ;:oj i jak oko cieszy ;:138
x-g-d
---
Od: 13 maja 2011, o 14:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy ktoś z Was rozmnażał w ten sposób sansewierie? Od jakiegoś czasu marzy mi się powiększenie kolekcji:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ii#p332069
lublinianka
200p
200p
Od: 18 kwie 2013, o 20:28

Post »

SONIA, świetne zdjęcia :D ;:3

garfield, moje nie zdążyły się jeszcze zadomowić na dobre, a już wypuściły maluszki - nie kombinowałabym, czekałabym.. ;:65
Awatar użytkownika
-SONIA127-
200p
200p

Post »

garfield pisze:Czy ktoś z Was rozmnażał w ten sposób sansewierie? Od jakiegoś czasu marzy mi się powiększenie kolekcji:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ii#p332069
Mi udało się w ten sposób tylko ukorzenić takie sadzonki z liścia. Trwało to ponad 2 miesiące jak wypuściły korzenie,ale jakoś nie miałam do tego cierpliwości... Także wolę rozsadzać sansevierie przez podział kłączy ;:108
Pozdrawiam Sylwia
x-g-d
---
Od: 13 maja 2011, o 14:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sonia- czy ukorzeniałaś odmianę czysto zieloną, czy z zabarwionymi na żółto brzegami? Chciałabym rozmnożyć w ten sposób sansewierię superba, ale z zachowaniem cechy zabarwionych na żółto brzegów.
Awatar użytkownika
-SONIA127-
200p
200p

Post »

Tak z żółtym brzegiem.Powodzenia ;:136
Pozdrawiam Sylwia
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”