Awokado - uprawa z pestki
Re: Avocado smaczliwka właściwa Persea americana (P. gratissima)
Właśnie wygooglowałam sobie to sadzenie pestki i było zdjęcie z wykałaczkami ale rzeczywiście czubkiem do dołu a nie bokiem. To nawet nie logiczne, że tak mogłoby coś wyrosnąć choć nie chcę się tutaj mądrować
kupiłam sobie kiedyś avokado dla pestki ale ta pestka była jakaś mała
kupiłam sobie kiedyś avokado dla pestki ale ta pestka była jakaś mała
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Koniec końców to ja posłuchałam rady Waszej i wsadziłam na wykałaczkach "dupką" do dołu...czyli do wody.. i jedna już pękła i coś ma w środku jak tylko pokaże się korzonek pójdzie do ziemi...a druga na razie nic...ale one się różnią jedna jest niczym wielki orzech laskowy kształtem oczywiście...a druga dokładnie okrągła ,większa i troszkę jaśniejsza..podobno są dwa gatunki avocado...ale jakim cudem na jednej półce w sklepie????
Kasiu a ile moczysz tą pestkę co pękła? Szukałam avokado w dronce ale nie było
- labka1
Moniko..długo..to będzie ta data co wpis robiłam o nadzianiu na wykałaczki..sama dokładnie nie pamiętam..już ponad miesiąc jak sadzę..
sprawdziłam 3 .10. 2012 położyłam tę co pękła i faktycznie źle bo bokiem..ale tak wyczytała..potem pomyślałam logicznie i poprawiłam na pionowo..
sprawdziłam 3 .10. 2012 położyłam tę co pękła i faktycznie źle bo bokiem..ale tak wyczytała..potem pomyślałam logicznie i poprawiłam na pionowo..
Oj to długo, test dla wytrwałych Każdy popełnia błędy, uczymy się do końca życia. Dobrze, że jest forum
- labka1
Oj tak..bardzo dobrze...wsadziłam tez mango...jedno pękło coś tam pokazało..i pozostało w tej pozycji...
to jest na prawdę sprawdzian cierpliwości...
to jest na prawdę sprawdzian cierpliwości...
Re: Jak postępować z awokado?
awokado bez dostepu swiatla bedzie malo efektowne. Musi miec zaraz za oknem dobry dostep do swiatla, nie lubi zbyt suchego powietrza (kaloryfer zima). Na bezposrednia ekspozycje sloneczna radze uwazac, szczegolnie mlodym rosliniom bo slonce potrtafi spalic lisc.
Awokado lubi duzo wody ale miekkiej, czyli przegotowanej bez chloru i kamienia lub dobrej deszczowki plus lekka ziemia.
Ziemia nie moze byc taka zwykla z marketu, najlepiej kupic ziemie do kaktusow lub samemu zrobic dokupujac perlit. Ziemia ma byc lekka i przewiewna, przepuszczalna co pozwoli czesto podlewac zwlaszcza w okresie wegetacji (mniejsza iloscia wody praktycznie co 2-i dzien) z drenazem by nadmiar szybko uciekal, musi tez byc prochniczna, zasobna w skladniki odzywcze.
Zla ziemia to zbita ziemia ktora dlugo trzyma wode i uboga w skladniki odzywcze czyli czesto uniwersalny chlam z marketu. Taka ziemia plus niewlasciwe podlewanie bardzo czesto skutkuje brazowymi koncowkami lisci a nawet przysychanie ich i zamieranie rosliny.
Ojczyzna awokado to Meksyk.
Polowa sukcesu na piekne awokado to nie żadne moczenie, wykalaczkowanie pestki przed ukorzenieniem tylko wsadzenie jej do polowy (musi byc z bardzo dojrzalego owocu) w ziemie i zapewnienie wilgosci i skladnikow odzywczych zeby roslina dobrze wykielkowala (nawet miesiac czasu) i dobre sie ukorzenila, od tego bedzie zalezec jej zdrowie. jeśli to nastapi to bedzie sukces i szansa na jej piekny rozwoj. Pestki ktora peka i puszcza ped nie rozdzielamy, ma taka byc .
Awokado nie lubi tez przeciagow, kocha za to wilgosc w powietrzu, nawilzanie, lekka, zasobna w prochnice ziemie i swiatlo. Wtedy bedzie zachwycac.
Awokado lubi duzo wody ale miekkiej, czyli przegotowanej bez chloru i kamienia lub dobrej deszczowki plus lekka ziemia.
Ziemia nie moze byc taka zwykla z marketu, najlepiej kupic ziemie do kaktusow lub samemu zrobic dokupujac perlit. Ziemia ma byc lekka i przewiewna, przepuszczalna co pozwoli czesto podlewac zwlaszcza w okresie wegetacji (mniejsza iloscia wody praktycznie co 2-i dzien) z drenazem by nadmiar szybko uciekal, musi tez byc prochniczna, zasobna w skladniki odzywcze.
Zla ziemia to zbita ziemia ktora dlugo trzyma wode i uboga w skladniki odzywcze czyli czesto uniwersalny chlam z marketu. Taka ziemia plus niewlasciwe podlewanie bardzo czesto skutkuje brazowymi koncowkami lisci a nawet przysychanie ich i zamieranie rosliny.
Ojczyzna awokado to Meksyk.
Polowa sukcesu na piekne awokado to nie żadne moczenie, wykalaczkowanie pestki przed ukorzenieniem tylko wsadzenie jej do polowy (musi byc z bardzo dojrzalego owocu) w ziemie i zapewnienie wilgosci i skladnikow odzywczych zeby roslina dobrze wykielkowala (nawet miesiac czasu) i dobre sie ukorzenila, od tego bedzie zalezec jej zdrowie. jeśli to nastapi to bedzie sukces i szansa na jej piekny rozwoj. Pestki ktora peka i puszcza ped nie rozdzielamy, ma taka byc .
Awokado nie lubi tez przeciagow, kocha za to wilgosc w powietrzu, nawilzanie, lekka, zasobna w prochnice ziemie i swiatlo. Wtedy bedzie zachwycac.
Moje awokado z pestki wygląda tak. W tej chwili ma 23 cm wysokości i 11 liści.Stoi od początku na południowym oknie.Wczesną wiosną podlewałam przegotowaną wodą a teraz wodą ze studni (taką, która kilka dni stoi sobie w beczce do podlewania warzywnika). Na razie mu służy.
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
ladne, pierwsze 2 tygodnie trzeba rosline codziennie odwracac w strone swiatla zeby sie prostowala, lodyzke ma jak z gumy i potrafi sie wygiac w strone okna po 2 godzinach:). Biore delikatnie w dlon i ostroznie "prostuje" lodyzke.Trzeba zrobic to z wyczuciem a efektem bedzie rosnaca prosto jak strzala lodyzka bez charakterystycznych dla niej wygibasow. Zawsze sie sprawdzilo i wszystkie awokado sa zadziwiajaco proste jak na swoje zwyczaje .
Re: Awokado z pestki
Co do tej twardej wody to dzieliłbym to na pół. Ja od 2 lat podlewam twardą moje cytrusy i jest dobrze Może inne kwestie tu dochodzą? przelewanie, robactwo, przesuszanie. No można tu błędy robić . Aczkolwiek jak mam cały parapet cytrusów, to do samego awokado podchodziłem 2 razy ,ale to nawet łodygi nie miało i nie miałem cierpliwosci ;). Ps. Większosc "egzotyków" jest trudna w uprawie ;) ale jak cos zime przetrwa to juz raczej cały sezon przetrwa ;)magda2 pisze:Nie zniechęcaj się- słyszałam że najczęstsze niepowodzenia w uprawie siewek egzotycznych roślin związane są z użyciem nieodpowiedniej dla nich bo za twardej wody- staraj się podlewać deszczówką na przemian z destylowana wodą, coś jak przy storczykach- może się udać, trzymam kciuki
rose who grew from concrete
Moje z 2013 z pestek, póki co mają się dobrze fotka Z 1 lutego obecnie już wznowiły wzrost, wysokość bez doniczki ok 45 cm stoją przy wschodnim oknie.
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój korzonek z avokado coraz większy , czy wsadzić go już do ziemi ?
bo ciągle wisi w wodzie .
bo ciągle wisi w wodzie .