Adenium (róża pustyni) cz.4

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Iga123ana
100p
100p
Od: 19 maja 2011, o 17:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.4

Post »

Pokaż, aner- ja też chętnie zobaczę:-0
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Wprawdzie strupek zupełnie nie odpadł,ale zostało już niewiele.Zdjęcie jest robione telefonem i pogoda kiepska ale jak chcecie to proszę bardzo.

Obrazek

Obrazek
Renia
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aner dziękuję :wit ładny pokrój drzewka,nie myślałaś aby przyciąć choć o połowę i bardziej rozkrzewić ?byłby śliczny.Ale to juz raczej na przyszłą wiosnę... w tym roku z pewnością Ci zakwitnie ;:oj
aner
200p
200p

Post »

Jestem jak najbardziej za przycinaniem adenium, ale czekam na kwiaty,a ten właśnie egzemplarz ma na dwóch gałązkach pączki kwiatowe.Jak tylko przekwitną będę cięła ,nawet w październiku --pozdrawiam
Renia
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

poprosimy o zdjęcie pączków ;:138 gratulacje ,pierwszy raz kwitnie?jeśli nie to na jaki kolor kwitło ? :lol:
aner
200p
200p

Post »

Zdjęcia dam jak zakwitnie,na razie nic ciekawego .Jeszcze nie kwitło :wit
Renia
margrit93
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lut 2012, o 19:49

Post »

Witajcie,
dawno mnie nie było, ale różyczki rosną i nie próżnują ;). Co prawda nie są takie piękne jak Zbyshqa (gratuluję, jakie piękne kaudeksy!), ale... czytane ostatnio, różne artykuły nt. kształtowania bonsai do form kaskadowych i z odsłoniętymi korzeniami zainspirowały mnie do eksperymentu - mam nadzieję że uda się osiągnąć ładną bryłę korzeniową i gruby kaudeks. Przesadziłam różyczki do donicy z następującymi warstwami ziemi:
1. na wierzch - warstwa ziemi (mieszanka ziemi, piasku, perlitu i nawozu długodziałającego), dla ustabilizowania rośliny i żeby w dół docierały substancje odżywcze
2. niżej warstwa keramzytu zmieszanego z perlitem - w tej warstwie umieściłam główną bryłę korzeniową i część kaudeksu
3. warstwa ziemi (mieszanka jw.)
4. na dno keramzyt - dla drenażu
Mam nadzieję, że dzięki takiemu ułożeniu bryła korzeniowa będzie się wyciągać w dół, do dolnej warstwy ziemi, a korzenie przedzierając się przez keramzyt w warstwie 2 będą grubieć i ładnieć. Zobaczymy na koniec sezonu :).
Póki co, czekam znowu na ciepło i słońce - moje róże pierwsze dnie i noce na dworze mają już w tym sezonie za sobą, ale te ostatnie dni... brrrrrr! do domu! :)

A w międzyczasie jeszcze relacja zdjęciowa:

Mój "las" przed i po cięciu:
Próbowałam zaszczepić gałązkę na uciętym pieńku, niestety szczepienie nie przyjęło się - trzymam kciuki, że kikut się odrodzi i jeszcze wypuści nowe pędy, bo teraz zapada się w sobie i wygląda, jakby miał uschnąć...
Obrazek

Tegoroczne siewki:
Sieję metodą łączoną - najpierw namaczam (od 8 do 24h), potem 1-2 doby w wilgotnej gazie (na spodeczku w folii, całość na grzejniku) - po tym czasie z reguły nasiona już pękają albo puszczają korzonek, wtedy przesadzam je do ziemi, lekko tylko przysypując po wierzchu i nakrywając całość folią dla utrzymania wilgotności.
Słabszym siewkom ściągam łupinki, póki jeszcze są wilgotne - jak wyschną to łatwo urwać łepek...
W tym sezonie spędziły już nawet kilka nocy na dworze (jak jeszcze było tak cieplutko).
Obrazek

I jeszcze pięknie rosnące siewki Adenium Thai - prosto od Qodmiry (dzięki!!!!). Świetna jakość, bo wykiełkowało mi 100% nasion (5 z 5) :)))
Obrazek
Uploaded with ImageShack.us

Pozdrowienia!!
margrit
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Piękna fotorelacja oby było takich więcej i powodzenia w formowaniu :)
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

margit93 powodzenia w hodowli :wink: ,ale szczerze nie zazdroszczę Ci potem rozdzielania adenium.Poplącze się to korzeniami,pozrasta i potem tylko nożyczki pomogą... :(
margrit93
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lut 2012, o 19:49

Post »

przy przesadzaniu pooddzielałam je plastikowymi przesłonkami, tak więc może się korzenie tak bardzo nie poplączą :)
zresztą, nie wiem jak u Was, ale u mnie tych korzeni ledwo co kot napłakał...

aner - udanego kwitnienia :)!

pozdrawiam,
margrit
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

Pełna profeska zatem ;:138 chylę czoła margit93 na moim też coś takiego ciemnego na końcu gałązek jest takie sine jakby i normalnie listki też idą i dlatego chciałem zobaczyć zdjęcia pączków czy nie za wcześnie się cieszę... :?:
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

Obrazek
Obrazek

W pudełku zostało wysiane po 20 nasion somalense i arabicum. Warunki miały niezłe nie wiem czemu taka różnica w kiełkowaniu...

W przypadku somalense wykiełkowało 5 na 20 czyli 25% a arabicum 18 z czego jedno ma deformacje nasionka.. czyli 17 z 20 czyli 85%

Póki co jestem zadowolony :wink:
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

Somalense u mnie bardzo słabo kiełkuje na 14 nasionek 1 tylko. Trzeba dobre warunki stworzyć bo chyba potrzebują lekko innych niż obesum. :shock:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”