Żywopłot - z czego?Co polecacie?
Witam!
Ja mam podobny problem. I polecam na ogrodzenie rdest Auberta. Zakupiłam w maju. Wsadziłam. Teraz mam zieloną scianę na szerokości ponad 3 metrów. Drobne liście szczelnie zasłaniają nas od sąsiada. Nie wymaga specjalnych warunków. Rośnie szybko. Wiosną zakupię jeszcze dwa. Posadzę naprzemian z innym pnączem. Może z winem? Albo bluszczem szerokoklapowym lub o podobnej nazwie. Jesienią na czerwone liście. Ładnie powinny się komponować. Życzę powodzenia.
Ja mam podobny problem. I polecam na ogrodzenie rdest Auberta. Zakupiłam w maju. Wsadziłam. Teraz mam zieloną scianę na szerokości ponad 3 metrów. Drobne liście szczelnie zasłaniają nas od sąsiada. Nie wymaga specjalnych warunków. Rośnie szybko. Wiosną zakupię jeszcze dwa. Posadzę naprzemian z innym pnączem. Może z winem? Albo bluszczem szerokoklapowym lub o podobnej nazwie. Jesienią na czerwone liście. Ładnie powinny się komponować. Życzę powodzenia.
dobroć powraca
Znów o żywopłocie
Mam do obsadzenia około 50 metrów przy siatce, strona zachodnia a glega gliniasta.
Nie chciałabym aby był to żywopłot monotonny. Myślałam o połączeniu trzech odmian pęcherznicy z dereniem ale boję się że będzie zbyt pstrokato.
Jak to zrobić żeby wyglądało to dobrze? A może jakieś inne krzewy?
Druga sprawa: Jeśli zdecyduje sie na żywopłot lisciasty to w zimie będzie smutno.
Jak temu zapobiec? czy posadzić jakieś iglaste pomiędzy liściastymi czy przed nimi.
Proszę o pomoc.
Nie chciałabym aby był to żywopłot monotonny. Myślałam o połączeniu trzech odmian pęcherznicy z dereniem ale boję się że będzie zbyt pstrokato.
Jak to zrobić żeby wyglądało to dobrze? A może jakieś inne krzewy?
Druga sprawa: Jeśli zdecyduje sie na żywopłot lisciasty to w zimie będzie smutno.
Jak temu zapobiec? czy posadzić jakieś iglaste pomiędzy liściastymi czy przed nimi.
Proszę o pomoc.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj!
Napisz w profilu skąd jesteś - łatwiej będzie doradzić,gdy będziemy wiedzieć jakie rośliny mogą u Ciebie ewentualnie przemarznąć.
Wpisz w wyszukiwarkę hasło "żywopłot" - mamy wiele wątków na ten temat. Jeśli nadal będziesz miała wątpliwości chętnie pomożemy
Napisz w profilu skąd jesteś - łatwiej będzie doradzić,gdy będziemy wiedzieć jakie rośliny mogą u Ciebie ewentualnie przemarznąć.
Wpisz w wyszukiwarkę hasło "żywopłot" - mamy wiele wątków na ten temat. Jeśli nadal będziesz miała wątpliwości chętnie pomożemy
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
aniawoj pisze:Witaj!
Wiele to chyba mało powiedziane, toż tu codziennie pojawia się jakieś pytanie o żywopłoty. Cały ten dział jest zaśmiecony wątkami o żywopłotach, podobnie dział o bylinach, trawach wątkami o trawnikach. Moglibyście zrobić jakiś osobny dział pt. trawniki i żywopłoty. Milej by się zaglądało na to forum.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
No cóż kattko - nie przewidujemy w tej chwili tworzenie nowych działów. W pytaniach dotyczących żywopłotów mówimy o krzewach i drzewach ,a więc są one na swoim miejscu
Beti@ - według mnie jeśli zdecydujesz sie na żywopłot z 3 odmian ( kolorów)pęcherznicy nie musisz już dosadzać derenia - będzie wystarczająco kolorowy.
Ładnie wygląda też żywopłot mieszany kwitnący w różnych okresach:możesz poczytać tu:
Jeśli masz dużo miejsca możesz z tyłu wsadzić luźno tuje lub jałowce kolumnowe, co spowoduje, że zimą będzie nieco zieleni.
Ze względu na Twoje miejsce zamieszkania nie wysadzałabym roślin liściastych zimozielonych na takiej dużej powierzchni w związku z ryzykiem przemarznięcia.
Beti@ - według mnie jeśli zdecydujesz sie na żywopłot z 3 odmian ( kolorów)pęcherznicy nie musisz już dosadzać derenia - będzie wystarczająco kolorowy.
Ładnie wygląda też żywopłot mieszany kwitnący w różnych okresach:możesz poczytać tu:
Jeśli masz dużo miejsca możesz z tyłu wsadzić luźno tuje lub jałowce kolumnowe, co spowoduje, że zimą będzie nieco zieleni.
Ze względu na Twoje miejsce zamieszkania nie wysadzałabym roślin liściastych zimozielonych na takiej dużej powierzchni w związku z ryzykiem przemarznięcia.
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Beti@ - jakie trzy odmiany pęcherznic wykorzystasz?
Pytam z ciekawości bo też będę miał żywopłot z pęcherznic.
I w jakich odległościach najlepiej posadzić je od siebie. Wielkością podobne są do siebie: 'diabolo' i 'luteus' i ja właśnie takie będę sadził. a może polecicie jeszcze jakąś odmianę, którą można dobrać?
Pytam z ciekawości bo też będę miał żywopłot z pęcherznic.
I w jakich odległościach najlepiej posadzić je od siebie. Wielkością podobne są do siebie: 'diabolo' i 'luteus' i ja właśnie takie będę sadził. a może polecicie jeszcze jakąś odmianę, którą można dobrać?
Pozdrawiam. Mirek.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Z pęcherznic znam jeszcze tylko zwykłą zieloną i tyle. Może więc dla odmiany jakąś tawułę wcześnie kwitnącą, albo kalinę?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Gatunek ma zielone liście. Natomiast o żółtych i bordowych liściach jest kilka odmian. Różnią się one w zasadzie odcieniem i nieco wysokością.
Pisząc o trzech odmianach pęcherznicy miałam na myśli Luteus, Darts'Gold i Diabolo, ale faktycznie nie pomyślałam, że jest jeszcze podstawowy gatunek o czysto zielonych liściach czyli physocarpus opulifolius .
Z tego co gdzieś wycztałam powinno sie je sadzić co 60cm, choć spotkam się z wypowiedzią kogoś kto ma taki żywopłot od kilku lat i on radzi żeby jeszcze zwiększyć rozstawe.
aniawoj
Nie zdecyduje się na połączenie trzech odmian, bo nie chcę pstrokatości.
skłaniam się raczej ku jednobarwnemy z ewentualnymi pojedynczymi nasadzeniami w innym kolorze. A może po prostu po jednej stronie działki rzucę jedną odmiane a po drugiej drugą.
Na pewno wplotę też iglaki, by zimą mieć na czym oko zawiesić.
Z tego co gdzieś wycztałam powinno sie je sadzić co 60cm, choć spotkam się z wypowiedzią kogoś kto ma taki żywopłot od kilku lat i on radzi żeby jeszcze zwiększyć rozstawe.
aniawoj
Nie zdecyduje się na połączenie trzech odmian, bo nie chcę pstrokatości.
skłaniam się raczej ku jednobarwnemy z ewentualnymi pojedynczymi nasadzeniami w innym kolorze. A może po prostu po jednej stronie działki rzucę jedną odmiane a po drugiej drugą.
Na pewno wplotę też iglaki, by zimą mieć na czym oko zawiesić.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Mają 50m do dyspozycji nie będziesz mieć efektu "pstrokowatości" jeśli będziesz sadzić naprzemienne ,ale po kilka krzaczków w grupie np: 3 pęcherznice żółte, 3 czerwone itd...
Jeśli formujemy żywopłot można wsadzić co 60-70 cm ,ale na luźny wystarczy nawet 1m przerwy - mówię o pęcherznicy, ale dotyczy to też tawuł wysokich.
Jeśli formujemy żywopłot można wsadzić co 60-70 cm ,ale na luźny wystarczy nawet 1m przerwy - mówię o pęcherznicy, ale dotyczy to też tawuł wysokich.
Ok. Mam już jako taki obraz żywopłotu z pęcherznicy ale po głowie chodzi mi jeszcze ewentualny żywopłot z trzmieliny oskrzydlonej. kwestia tylko, czy nadaje się na mój teren lubelski , jak szybkie ma pzryrosty i czy łatwo ją dostać?
Niestety nie przepadam za tujami a i jałowce do mnie nie przemawiają, bo zdaje się, że rozłamują się pod naporem śniegu (ale może się mylę?).
Co w zamian możnaby nasadzić?
Dziękuję za już i proszę o jeszcze.
Z jednej strony pomiędzy siatką a domem mam 7m. Czy taka odlegość wystarczy na posadzenie iglaków i pęcherznicy? W jakiej odległości od siebie je sadzić?Jeśli masz dużo miejsca możesz z tyłu wsadzić luźno tuje lub jałowce kolumnowe, co spowoduje, że zimą będzie nieco zieleni
Niestety nie przepadam za tujami a i jałowce do mnie nie przemawiają, bo zdaje się, że rozłamują się pod naporem śniegu (ale może się mylę?).
Co w zamian możnaby nasadzić?
Dziękuję za już i proszę o jeszcze.