Gnojówka z pokrzyw - zastosowanie

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy gnojówka z pokrzyw może się przeterminować? Miałam pół beczki, a teraz jest mokro i nie ma potrzeby podlewania. Boję się, że taka np. 8-tygodniowa czy jeszcze starsza może zaszkodzić roślinom.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
TINEK
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 gru 2008, o 21:09

Post »

maakita pisze:
TINEK pisze:Mam dwie beczki z tworzywa, jedna 60 l, druga 100 l (a może 80?) obie mają zakręcane pokrywy, ale nie można zakręcac szczelnie.
Czy jak sie gnojówka robi to można ją zakręcić? Wydawało mi się, że na etapie tworzenia musi mieć dużo tlenu, dlatego można ją przykryć, ale jakąś siatką, dodatkowo często mieszać. Ja gnojówkę robię czasami w wiaderku plastikowym, ale najwygodniejsza jest beczka.
Jak pisałem nie zakręcam szczelnie i codziennie mieszam, mikstura jest ok. Pierwszą beczkę już w sobotę zużyłem. Następną planuję za miesiąc i koniec z nawożeniem na ten rok.
Podlałem wszystkie krzewy na konewkę 10 litrową około 4 litry gnojówki i do pełna wody, całość na 7 - 8 krzewów, i dobrze trafiłem bo później deszczyk popadał (wcześnie też padało)
pozdrawiam
TINEK
justi28
200p
200p
Od: 19 mar 2007, o 17:52

Post »

mam pytanie czy gnojówką z pokrzyw mogę podlewć kwiaty doniczkowe?
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No wiecie co, wszyscy tak opiewacie ten upojny zapach ;-) a u mnie już prawie tydzień jak nastawiłam gnojówkę i pachnie...szamponem z pokrzyw. Po prostu. Znaczy ziołowo i przyjemnie. Jestem w kropce.

Czy coś jest nie tak?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Poczekaj jak temperatura na zewnątrz wzrośnie i zacznie się do porządku kisić :D wtedy poznasz prawdziwy zapach gnojówki z pokrzyw :wink:

pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Och doprawdy, nie mogę sie doczekać :-)

A jak długo ma śmierdzieć, żeby można było ją wykorzystać?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gnojówka jest gotowa, kiedy po zamieszaniu "nie burzy się". Jak długo trwa fermentacja? To zalezy od temperatury. Im cieplej, tym szybciej przebiega ten proces :D
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p

Post »

Aisyrk pisze:Czy gnojówka z pokrzyw może się przeterminować? Miałam pół beczki, a teraz jest mokro i nie ma potrzeby podlewania. Boję się, że taka np. 8-tygodniowa czy jeszcze starsza może zaszkodzić roślinom.
No właśnie . . . Czy ktoś wie coś na ten temat i podzieli się ze mną swoim doświadczeniem? Baaardzo proszę!
Awatar użytkownika
Jabe
50p
50p
Od: 10 lis 2008, o 21:57

Post »

Ja robię na początku sezonu dużą beczkę z gnojówką z pokrzyw. Podlewam nią do jesieni (po sierpniu tylko jednoroczne). Wszystko rośnie po niej jak na drożdżach. Nic nie wiem o przeterminowaniu.
Pozdrawiam, Beata
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p

Post »

Beatko, dziękuję. Pokrzywy to u mnie towar deficytowy i żal by mi było, gdyby miały się zmarnować.
KamilaWr
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 01:16

Post »

czy gnojówką z pokrzyw można spryskac trawnik zamiast nawozem kupowanym, skoro ona ma tyle azotu i składników odżywczych? Czy warto?
A i czy to prawda, że:
1. jeśli do gnojówki dosypie się garśc wapna ogrodniczego nie będzie tak śmierdziała?
2. gnojówkę należ robic tylko z młodych pokrzyw, nigdy z kwitnących?
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Znam odpowiedź tylko na drugie pytanie.
Opryskując gnojówką zrobioną z kwitnących pokrzyw rozsiewasz sobie po prostu pokrzywę po ogrodzie.
Co prawda ja też trochę dodałam ostatnio takiej,bo nie miałam innej,ale obrywałam kwitnące kwiatostany.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p

Post »

Pokrzywa jest rośliną dwupienną, więc nie wszystkie egzemplarze tworzą nasiona, jedynie żeńskie. Mam u siebie kępkę pokrzywy, która wcale nie rozsiewa się, a tylko trochę rozrasta od korzeni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”