Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
co konkretnie ariszo oznacza "pierwsze 4 węzły" czy to te od dołu?? po prostu zerwać kwiatki nad pierwszym liściem?? czy my na pewno mówimy o ogórkach? pamiętam ,że u pomiorów mam czyścić ale u ogórków też??
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
- ketjow
- 100p
- Od: 8 lut 2009, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: "KOPERNIKOWO" lub jak kto woli "KRZYŻAKOWO" lub "THORN"
peneloppe dzisiaj zapowiadali w pogodzie że w tym roku będą typowi ogrodnicy i zimna zośka więc bez dobrego przykrycia mogą odchorować Twoje ogórasy.
Ja dzisiaj na mojej działce sprawdzałem moje ogórki posiane chyba 4 maja i zdziwiłem się bardzo bo wyszły już na zewnątrz i mają jakieś 2cm. Oczywiście wszystkie przykryte grubą włókniną.
Ja dzisiaj na mojej działce sprawdzałem moje ogórki posiane chyba 4 maja i zdziwiłem się bardzo bo wyszły już na zewnątrz i mają jakieś 2cm. Oczywiście wszystkie przykryte grubą włókniną.
Pozdrawiam Wojtek
Od dołu ogórka masz pierwsze kwiatki i ogóreczki małe to pierwszy węzeł wyżej drugi itd.peneloppe pisze:co konkretnie ariszo oznacza "pierwsze 4 węzły" czy to te od dołu?? po prostu zerwać kwiatki nad pierwszym liściem?? czy my na pewno mówimy o ogórkach? pamiętam ,że u pomiorów mam czyścić ale u ogórków też??
Kiedy w pierwszych 4 węzłach wyczyścisz kwiaty i ogóreczki, wtedy wzmocnisz roślinkę i na pewno później odwdzięczy się plonami.
Jeśli nie chcesz nie musisz usuwać.
pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
mam wyczyścić 4 węzły nawet mimo to , że łącznie mam 4- 5 węzłów na roślince?? największe rosną u góry, a u dołu same męskie flałersy......
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
U mnie odpukać w tą noc było 11 stopni.
Z tego, co podają prognozy długoterminowe do 19 maja najniższa temperatura będzie wynosić nocą 7 stopni (moje okolice)
Ufff….. chyba nie będę musiała przykrywać mojej kukurydzy i innych roślin, dla których przymrozek byłby śmiertelny.
pozdrawiam
Z tego, co podają prognozy długoterminowe do 19 maja najniższa temperatura będzie wynosić nocą 7 stopni (moje okolice)
Ufff….. chyba nie będę musiała przykrywać mojej kukurydzy i innych roślin, dla których przymrozek byłby śmiertelny.
pozdrawiam
Agnieszka
ARABELLO może i tak się zdarzyć.
Przykład z własnego doświadczenia z ubiegłego roku (wiosna)... około 700 metrów od nas mieszka znajoma w tak zwanej niecce u niej nad rankiem było minus 2 a u mnie plus 3.
Jesienią jest podobnie.
pozdrawiam:)
Przykład z własnego doświadczenia z ubiegłego roku (wiosna)... około 700 metrów od nas mieszka znajoma w tak zwanej niecce u niej nad rankiem było minus 2 a u mnie plus 3.
Jesienią jest podobnie.
pozdrawiam:)
Agnieszka
- ketjow
- 100p
- Od: 8 lut 2009, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: "KOPERNIKOWO" lub jak kto woli "KRZYŻAKOWO" lub "THORN"
Jesteście pewni tego o czym piszecie?
Proszę przeczytajcie informacje o pierwszych przymrozkach na portalu :
www.twojapogoda.pl
Proszę przeczytajcie informacje o pierwszych przymrozkach na portalu :
www.twojapogoda.pl
Pozdrawiam Wojtek