Trawnik po zimie cz. 2

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Yagod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 cze 2010, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Trawnik po zimie cz. 2

Post »

Yara Mila Complex ma błękitno-zielonkawy kolor granulatu i jest to nawóz o zbilansowanym składzie.
Polecam Yara Bela Extran 27, o którym pisał też ogród2000. W końcu go nabyłem i jest rewelacyjny. W składach "Wesołek" jest worek 50 kg po 56 zł.
Nawozy o zbilansowanych składach to raczej pod koniec czerwca, teraz azot i jeszcze raz azot :D

Pozdrawiam
Bartek
ezekiel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 mar 2013, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie,

Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć w jakiej proporcji stsować nawóz ALKALIN PK 10:20 do oprysku trawnika.

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Nexers
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 wrz 2012, o 16:04
Kontakt:

Post »

Yagod pisze: Polecam Yara Bela Extran 27, o którym pisał też ogród2000. W końcu go nabyłem i jest rewelacyjny. W składach "Wesołek" jest worek 50 kg po 56 zł.
Nawozy o zbilansowanych składach to raczej pod koniec czerwca, teraz azot i jeszcze raz azot :D

Pozdrawiam
Bartek
Czy występują mniejsze opakowania...?
Jak z dawkowaniem tego i co ile...?
guiterrez
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2013, o 21:44

Post »

Witam,

Jestem nowym na forum i mocno początkującym 'ogrodnikiem' dlatego chciałbym bardziej doświadczonych forumowiczów prosić o pomoc. Od niecałego roku jestem posiadaczem niewielkiego ogródka (70m2) zorientowanego na północny-wschód o podłożu gliniastym. Na ogrodzie została przez dewelopera założona trawa z roli i w ubiegłym roku wyglądała w porządku i była regularnie koszona.

Jesienią zaczęły się na trawniku pojawiać drobne grzyby, które na bieżąco były usuwane. Dodatkowo cały trawnik został spryskany preparatem przeciwko grzybom (amistar), co niestety niewiele pomogło. W efekcie obecności grzybów pod koniec jesieni dało się zaobserwować 'czarcie kręgi'. Przed zimą trawnik dostał nawóz hartujący (nie pamiętam jakiej firmy).

Po zimie, jak przyszły pierwsze cieplejsze dni, a trawa miejscami zaczęła rosnąć, zacząłem zgłębiać wiedzę co zrobić z trawnikiem po zimie, ponieważ mój nie wyglądał najlepiej: było dużo martwej trawy w kolorze siana, a trawa po zimie rosła 'plackami'. Idąc za opiniami w Internecie kupiłem wertykulator ręczny na kółkach oraz areator w formie sandałów z kolcami. Skosiłem trawnik, zrobiłem wertykulację trawnika wzdłuż i wszerz, w wyniku czego z trawnika usunąłem 4 wielkie worki z 'sianem'. Nie udało mi się usunąć całej martwej trawy (wciąż w niektórych miejscach trochę zostało). Wertykulacja obnażyła też kilka miejsc w których nowej trawy w ogóle nie było. Idąc dalej tropem znalezionych wskazówek w Internecie zrobiłem na trawniku areakcję za pomocą sandałów, następnie dostarczyłem trawnikowi nawóz do trawników BIOPON. Zaraz potem w miejscach pozbawionych trawy dosiałem trawę renowacyjną Geolia. Te same nasiona rozsypałem na pozostałej części trawnika ze szczególnym natężeniem na miejsca, gdzie trawa była rzadsza, w celu jej zagęszczenia. Następnie obficie podlałem cały trawnik i do dziś robię to codziennie (za wyjątkiem dni z obfitymi opadami deszczu). Po kilku dniach zauważyłem że trawa wciąż rośnie tylko w miejscach gdzie rosła wcześniej, a cała dosiana trawa nie kiełkuje wcale. Poszukałem więc w Internecie kolejnych wskazówek co robić i w efekcie kupiłem nawóz Azofoska i ziemię uniwersalną. Najpierw w miejscach gdzie trawy nie było wcale rozsypałem równomiernie cienką warstwę ziemi uniwersalnej, udeptałem ją butami (żeby zasiane wcześniej nasiona trawy renowacyjnej miały kontakt z nową ziemią), równomiernie rozmieściłem nawóz Azofoska na całym trawniku i obficie podlałem. Po kilku dniach nareszcie zauważyłem jakieś efekty. Trawa ruszyła na większej powierzchni trawnika, a na pustych plackach zaczęły się pojawiać małe pędy nowej trawy. Jednak wciąż są na trawniku miejsca w których trawa rośnie słabo... Także i w tych miejscach postanowiłem dosypać ziemię uniwersalną, żeby zasiane wcześniej nasiona zaczęły kiełkować. Myślałem też o rozsypaniu tej ziemi na całej powierzchni trawnika, żeby nawet już dobrze rosnącej trawie dostarczyć trochę lepszego podłoża. Żeby dognieść ziemię do podłoża zacząłem rozważać użycie walca ogrodowego. Na tę chwilę mam ziemię uniwersalną rozsypaną na gorzej rosnących 'plackach' i uznałem, że zanim poczynię kolejne kroki to poproszę o pomoc bardziej doświadczonych ogrodników - i stąd ten post.

Proszę doradźcie mi co na tym etapie powinienem zrobić ze swoim trawnikiem aby trawa rosła bujnie i równomiernie, a trawnik był po prostu ładny. Czy rozsypanie ziemi na całej powierzchni trawnika i użycie walca to dobry pomysł? Proszę o wyrozumiałość - domyślam się że popełniłem niejeden błąd i zaniedbanie na moim trawniku, jednak to moje pierwsze kroki w ogrodzie i dopiero się uczę, czerpiąc wiedzę przede wszystkim z różnych wypowiedzi w Internecie.

Będę wdzięczny za wszelkie komentarze.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
zakol13
50p
50p
Od: 7 lip 2011, o 19:47

Post »

Witaj. Problem wypisz wymaluj jak mój u mnie na trawniku. Objawy te same, wszystkie. Dziś za wskazówką pani z ogrodniczego odkryłem problem: pędraki, takie małe białe larwy, które przeistaczają się w chrząszcze Majowe. Duża szansa, że u Ciebie jest to samo. Ja dziś pokopałem w trawniku i znalazłem kilka sztuk zżerających korzenie. Niestety jest to jeden z trudniejszych problemów do usunięcia. Ja spróbuje chemią, mam nadzieję, że do zakładania trawy na nowo nie dojedzie :(

Pędraków podobno jest mnóstwo w tym roku, bo zima była stosunkowo łagodna (ziemia na zmarzła) i tych larw w ogóle nie wybiło, i teraz sieją spustoszenie. Sprawdź u siebie, tylko trzeba dobrze szukać, ja się trochę okopałem zanim znalazłem.
Yagod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 cze 2010, o 21:31

Post »

Nexers pisze:
Yagod pisze: Polecam Yara Bela Extran 27, o którym pisał też ogród2000. W końcu go nabyłem i jest rewelacyjny. W składach "Wesołek" jest worek 50 kg po 56 zł.

Pozdrawiam
Bartek
Czy występują mniejsze opakowania...?
Jak z dawkowaniem tego i co ile...?
O ile mi wiadomo są jeszcze worki 25 kg, natomiast nawozu nigdy nie zawiele więc kupuje większą ilość i mam na dłużej.
Nawożę co 4-6 tygodni (zależy od trawy, jej koloru, wzrostu itd.)
Co do dawkowania to 150- 200 kg/ha

O nawozie możesz poczytać tu: http://www.yara.pl/fertilizer/products/ ... index.aspx
PrzemasG
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lip 2011, o 15:50

Post »

Witam

Nie chcę zaczynać nowego wątku, więc piszę tutaj. Sprawa dotyczy zakładania nowego trawnika, ale temat pokrewny i w tym wątku już kilka pytań z tego tematu było:)

Zakładam nowy trawnik, niewielki. Mam ziemie gliniastą, teren pochyły wiec drenażu nie robiłem, nadmiar wody sam ścieka. Wybrałem ziemię macierzysta na głębokość 10cm, założyłem system nawadniania, położyłem siatkę przeciwko kretom, teraz jestem na etapie sypania nowej ziemi aby uzupełnić te 10cm. Od pana zakładającego trawniki w mojej okolicy (kujawsko-pomorskie) dostałem namiary na człowieka, który zawsze mu miesza i wozi ziemię specjalnie do trawników:) Jak się okazało ziemia owa to mieszanka torfu, czarnej ziemi i gliny, dosyć zbita mieszanka. Dodatkowo zmierzyłem pH tej ziemi i wyszło mi około 7,5 do 8, czyli do trawnika za dużo, powinno być chyba między 5,5 a 6,5.
Mam do posiania niestety bardzo wymagającą trawę Gold Grass, gdzie w mieszance nie ma ani grama Życicy Trwałej, są same gatunki ozdobne, drobnoliścienne itp, nie pamiętam dokładnie składu, ale ogród2000 pisał o niej niejedno.

Dwa pytania:
1. Czy ziemia nie jest zbyt zbita i ciężka pod trawnik, zwłaszcza taki trawnik z tej mieszanki?
2. Czy coś robić z kwasowością? czy może przed wysianiem sypnąć azotem aby zakwasić? Zwykłym mocznikiem czy czymś tam?

Pozdrawiam
PrzemasG
mec79
50p
50p
Od: 10 paź 2011, o 13:21

Post »

Ekspertem nie jestem w tej dziedzinie ale też mam posianą tą trawę GG. Jeżeli ziemia jest zbyt zbita musisz wymieszać ziemię z drobnym żwirem ta trawa ma słaby system korzeniowy. Co do pH nie pomogę, na pewno jest za wysokie, może siarczan amonu rozsypany by pomógł. Ogólnie ta trawa jest bardzo fajna i prezentuje się rewelacyjnie ale podstawa to przygotowanie pod siew żeby później cieszyć się tylko jej wyglądem :)
Piotr Mazurek
pawelsko
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 kwie 2012, o 09:57

Post »

Yagod pisze:Yara Mila Complex ma błękitno-zielonkawy kolor granulatu i jest to nawóz o zbilansowanym składzie.
Polecam Yara Bela Extran 27, o którym pisał też ogród2000. W końcu go nabyłem i jest rewelacyjny. W składach "Wesołek" jest worek 50 kg po 56 zł.

Pozdrawiam
Bartek
Po zimie zastosowałem Florovit (17-5-9), czy w przypadku nawozów zbilansowanych o których piszesz dobrym rozwiązaniem będzie Yara Complex (12-11-18) do zastosowania pod koniec czerwca?

Co sądzisz o nawozie Yara Vila NPK 20+6+9,5 (MgO) (+2) NAWÓZ WE / EC FERTILIZER, planuje go zastosować za tydzień ?
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

PrzemasG pisze:... 1. Czy ziemia nie jest zbyt zbita i ciężka pod trawnik, zwłaszcza taki trawnik z tej mieszanki?
2. Czy coś robić z kwasowością? czy może przed wysianiem sypnąć azotem aby zakwasić? Zwykłym mocznikiem czy czymś tam?
Mam praktycznie ten sam problem, pisalem juz o tym wczesniej http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=84

Po pierwsze ziemia u Ciebie jak i u mnie jest zbyt zbita i potrzebuje domieszania piasku jak juz pisali poprzednicy.
Natomiast po drugie istnieje koniecznosc odkwaszenia ziemi poprzez wapno, krede.
Na wiosne przeprowadzilem wertykulacje, po wygrabieniu czesc slabo ukorzenionej trawy wyszla i sa puste miejsca.
Z uwagi na to ze mam mala powierzchnie trawnika zdecydowalem sie na zerwanie wszystkiego, dosypanie piasku i wapna oraz wymieszanie tego wszystkiego.
Dopiero pozniej albo zasieje na nowo trawke :) albo kupie trawke z rolki i mam nadzieje ze potem uzyskam porzadny 15 m2 trawniczek :D
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
mec79
50p
50p
Od: 10 paź 2011, o 13:21

Post »

Jak można polecać kredę lub wapno jak pH jest tak wysokie, tu trzeba zakwasić a nie odkwaszać.
Piotr Mazurek
Awatar użytkownika
Nexers
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 wrz 2012, o 16:04
Kontakt:

Post »

Yagod pisze: O ile mi wiadomo są jeszcze worki 25 kg, natomiast nawozu nigdy nie zawiele więc kupuje większą ilość i mam na dłużej.
Nawożę co 4-6 tygodni (zależy od trawy, jej koloru, wzrostu itd.)
Co do dawkowania to 150- 200 kg/ha

O nawozie możesz poczytać tu: http://www.yara.pl/fertilizer/products/ ... index.aspx
O 25 kg to idealnie. Muszę to zakupić i sprawdzić.
Dzięki wielkie za porady.
chiboogi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2013, o 18:57

Post »

witam,
czy ktos z Was stosuje nawoz 3 miesieczny ?? Jezeli tak to jaki ??
Pytam bo do tej pory stosuje nawoz z marketu co 3 tygodnie i juz nie mam sily i czasu na taka zabawe. Wystarczy ze kosze 2x w tygodniu i przeprowadzam wertykulacje i aeracje.

poczytalem troche o nawozie Yara Bela Extran 27. Jak czesto sie go stosuje ?? no i widze ze w skladzie nie ma zelaza a z tego co sie orientuje to wlasnie on nadaje trawie ciemna zielen ?? Czy moze sie myle ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”