Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Post »

[quote="winterek

Przypomnij się jesienią, bo teraz, to chyba już trochę późnawo, to wyślę Ci tego "odmieńca".[/quote]

Ja też się polecam :wit
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

monika pisze:u mnie teraz 6C, zimno wilgotno, bleeee
Przez najbliższy tydzień Polska będzie podzielona. Na północy wiosna, na południu lato

http://www.niederschlagsradar.de/nieder ... spx?type=0
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Więc upalna majówka nie u mnie :roll:
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

jode22 pisze:
Ja też się polecam :wit
Jola, nie ma problemu. Malinówkę jakąś od sąsiada chyba masz testować, to w razie, jak dasz jej pozytywną opinię, ja też się piszę.
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Yvona pisze:Więc upalna majówka nie u mnie :roll:
Szkoda. A u mnie w cieniu jest właśnie 31'C, ale to już niedługo.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Testuję, a właściwie odświeżam starą malinówkę, kórą prawie 20 lat temu dostałam od sąsiada i potem przez wiele lat sama uprawiałam. Oprócz tego również ze starych nasion odmianę o roboczej nazwie paprykowy. Pokazywałam tu jego sadzonkę. Oba już jako małe sadzonki rosły wyższe od innych, z tym że paprykowy jako typowo generatywny. Kiedyś nie miałam ich z czym porównać, teraz jestem bardzo ciekawa wyniku tego porównania. Oczywiście nasiona będę zbierała ;:173 .
Ogród przydomowy Joli
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Miałem w ub. roku paprykowy

Obrazek

Nie powiem, bardzo smaczny ale ze zdrowotnością słabo. Nadaje się raczej pod folię.

Ale mój to typ zrównoważony.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz, twój przypomina obecne papryki, te graniastosłupowe. Mojego tak ochrzciłam dawno temu, kiedy jedyne papryki jakie były latem w sklepach były sprowadzane z Bułgarii. Owocki były wydłużone i okrągłe w przekroju. Pomidorki mojego wyglądają podobnie do San Marziano, tylko są ze dwa razy dłuższe i szersze i podobnie mają czasami puste przestrzenie. Objawił mi się on z kupionych nasion zupełnie innego pomidora. Może firma nasienna coś testowała albo krzyżowała i tak to nasionko do mnie trafiło ;:224 .
Ogród przydomowy Joli
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Choć to temat męczony od dłuższego czasu chciałbym jeszcze zapytać o podlewanie. Rozumiem, że pomidory podlewa sią rzadko, ale intensywnie. Tylko jaka powinna być ta intensywność? Dla mnie pożądne podlanie, to jak woda idzie z dziurki/dziurek na dole. Tylko wtedy jest pewność, że woda doszła do każdego zakamarka doniczki. Tylko, czy to nie zbyt intensywnie?

Druga kwestia to podlewanie podczas pikowania. Tutaj dodaje się się nowe, zazwyczaj suche podłoże i chyba należy wówczas podlać dla pewności tak, żeby woda wyciekała?
Pozdrawiam
Adam
pongo
50p
50p
Od: 2 kwie 2013, o 19:10

Post »

Mnie bardzo korci, żeby wysadzić kilka pomidorków już teraz na działeczkę?
Mieszkam na Dolnym Śląsku. Sprawdzałam, nie ma być już przymrozków. Zimne ogrodniki zapowiadają 20st/C w dzien 10st.C w nocy, co na to starszyzna??? :D
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Nie wiem, co na to starszyzna :D
Ja na to, że taka długoterminowa prognoza pogody jest średnio wiarygodna, ale jeśli masz nadwyżki pomidorów, to oczywiście możesz wysadzać do gruntu.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Nie należę do starszyzny, ale prognoza na 3 tygodnie do przodu raczej się w pełni nie sprawdzi. Koniec kwietnia - początek maja zazwyczaj trafia się załamanie pogody. Choć z drugiej strony, zima była długa i zimna, więc dla równowagi wiosna powinna być gorąca - wszak średnioroczne temperatury (rok do roku) są zazwyczaj do siebie zbliżone.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ABan, może opiszę swój sposób użycia wody przy produkcji rozsad, chociaż teraz to raczej musztarda po obiedzie ;:131 .
Jak mam skiełkowane na wacikach nasionka, to kładę je na lekko wyrównany wierzch ziemi w pojemniczku, którą wcześniej zwilżyłam opryskiwaczem. Przysypuję podłożem - ok. 0,5 cm. leciuteńko wyrównuję i znowu zwilżam opryskiwaczem. Normalne podlanie jest dopiero jak pomidorki wykiełkują i widać, że podłoże przeschło. Przeważnie aż do pikowania to wystarcza. Następne podlanie jest przy pikowaniu w mniejsze pojemniczki i tu trzeba z wyczuciem, małymi porcjami, aż woda lekko wypłynie dziurkami. Jeżeli stoją w ciepłym miejscu, to do czasu przepikowania w większe pojemniki trzeba z raz troszeczkę podlać, ale nie tak, żeby woda wypływała dziurkami, tylko malutką porcyjkę. Jak na wierzchu ziemia wygląda na przeschniętą, to w środku nadal jest wilgotno. A jak stoją w chłodniejszym miejscu, to czasami wcale w międzyczasie nie trzeba podlewać. I nadstępne obfitsze podlewanie jest przy przesadzaniu w większe pojemniki. Moje przepikowane 17.04 i po trzech dniach postawione na balkon na pełne słońce dopiero dzisiaj troszeczkę podlałam a i to nie wszystkie ;:65 .
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”