Kaktusy, czyli same plusy - Liczi123

ODPOWIEDZ
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaktusy, czyli same plusy :D - Liczi123

Post »

Teraz to dopiero będzie raj dla kaktusów,foliaczek piękny a co do Parodi,to też nie widziałem innej tylko żółtą,
może to jakaś hybryda ;:108
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Liczi123
100p
100p
Od: 18 paź 2012, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu, Robercie, Lucy, Arturze, Leszku dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Co do foliaka - on jest przeznaczony głównie na warzywa, cały dla kaktusów (na razie :twisted: ) nie będzie. Na drugim zdjęciu widać taką deskę położoną na rurkach - to właśnie na niej na razie kaktusy zajęły miejsce. Jednak będzie jakaś przeróbka, bo teraz one są na wysokości ok. 2m, a wykombinuje się coś, żeby były nie wyżej niż 1,5m.
A co do parodii. Przyznam się szczerze, że tylko raz widziałem taką (chyba to było nawet tutaj na forum) i była właśnie podpisana jako P. chrysacanthion. A to jest trochę jak głuchy telefon - niepoprawiony błąd jest powielany i idzie dalej. Teraz poszperałem trochę w necie i znalazłem też ją jako "P. chrysacanthion v. rubra" . Dodam, że porównując ją z standardową przedstawicielką tego gatunku, którą mam u siebie nie zauważyłem różnic. (Ale też zbytnio się nie przyglądałem). Wiedząc, że zależnie od stanowiska niektóre kaktusy różnią się kolorem kwiatu podsumowałem to i wyszło mi to, co mi wyszło (i co zapewne okaże się błędem). Nie miej jak mógłbym cofnąć czas to i tak bym ją przygarnął :)
Moja kolekcja kaktusów
Pozdrawiam, Bartek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Ta f. rubra jest powielana i pochodzi prawdopodobnie z jednego źródła - tak przynajmniej wywnioskowałem z wujkiem Google :wink:
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tyle, że nie ma nic takiego jak Parodia chrysacanthion v. rubra. To może być tylko jakiś klon hybryd hodowlany i powielany przez hodowcę (firmę) przez szereg lat.
Równie dobrze może to być też krzyżówka z Parodia nivosa.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Piękna perełka z tej parodii ;:63
Liczi123
100p
100p

Post »

Dzisiaj po raz pierwszy spryskałem kaktusy i zrobiłem dokładniejszy przegląd pączków (bo mniej dokładny to robię prawie codziennie :;230 ) Cyknąłem też fotki. Generalnie najchętniej "coś" (bo nie jestem na 100% pewien czy to pąki czy odrosty) wytwarzają Chamaecereus, ale jest też kilka innych:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Moja ulubiona Rebutia - naliczyłem u niej już 17 pąków ;:oj

Poza tym dalej kwitną Mammilaria i Parodia (nie wiem jak tam u mammillarki, ale u parodii to są te same kwiaty, co 2 tygodnie temu :) )
Obrazek
Obrazek

I jeszcze widok ogólny:
Obrazek

Nie straciłem wielu roślin, wczoraj zauważyłem że Melocactus mi spleśniał i go wywaliłem. Przypiekłem też bardzo innego kaktusa (z tych niekwitnących) no i też mu się zeszło. A poza tym przez pierwsze dni je chyba trochę za słabo cieniowałem i niektóre chamaecereusy zrobiły się w połowie lekko filetowe/żółte (zależnie od egzemplarzu) i echinopsisy się trochę zarumieniły, ale nie widzę by im coś poważnego zagrażało :D
Moja kolekcja kaktusów
Pozdrawiam, Bartek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Super zapowiedzi! Będzie fajnie :D

To Ty je tam na pięterku trzymasz??
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Liczi123
100p
100p

Post »

Przepraszam że dopiero teraz odpisuję. Tak Lucy, one stoją tam na górze. Niestety, to nie jest mój foliak, a mojego dziadka i tam rosną pomidory, papryka, fasolka itp. Ale trzeba będzie sklecić jakiś stolik, zobaczyć, gdzie po wsadzeniu wszystkiego do gruntu zostanie w foliaku miejsce i tam przestawić kaktusy. Bo nie uśmiecha mi się przez cały sezon wchodzić na taboret, żeby ich doglądać :;230 (Co jest konieczne nawet pomimo mojego ponad 1,90m.)

Ja też skorzystałem z oferty Kauflandu "mammillaria mix" i taką oto "mammillarkę" udającą notocactusa ;:306 sobie sprawiłem. Niestety, nie było u mnie kwitnących na różowo, a szkoda. Ten kwiat ma kolor... hmmm... jasnej limonki wchodzącej w biel z perłowym połyskiem :D Lepiej tego chyba nawet w salonie z farbami nie określili :;230 (Przepraszam za bardzo robocze tło zdjęcia - pozostałości po cieniowaniu)

Obrazek

Poza tym stare pąki rosną, na razie wygląda na to, że mój sezon otworzą rebucje (nie liczę kaktusów które już kwitną, ale zostały kupione w tym sezonie). :)
Moja kolekcja kaktusów
Pozdrawiam, Bartek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Początek doskonały - jak zakwitną rebucjowate to doskonale uzupełnią Ci gamę kolorów kwiatów. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na pięterku,czyli bliżej słońca,ale do zdjęcia,to chyba drabina potrzebna ?
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Kontakt:

Post »

No proszę N. uebelmanianus o białym kwiecie?
Ja mam niebieski wiedziałem o istnieniu żółtych ale biały hm....
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Liczi123
100p
100p

Post »

Henryku - dziękuję za miłe słowa :)
Marianie - drabina niepotrzebna, jak napisałem korzystam z taboretu, który ma ~60cm. wysokości i stoi sobie cały czas w foliaku. Jak na nim ustanę, to dotykam głową "sufitu" (kaktusy stoją na samym środku, czyli w najwyższym miejscu). Kaktusy stoją na wysokości ok. 2 metrów, więc cały foliak może mieć ok. 2,5-2,6 metra
Kamilu - No widzisz jakie czary? :lol: Wiem, że to zapewne jakaś krzyżówka, ale właśnie ten niestandardowy kolor kwiatka mnie przyciągnął 8-) PS. Jak to niebieski? :shock: Chodziło Ci o fiolet lekko wchodzący w niebieski, czy masz białego kruka kaktusowego świata? :D
Moja kolekcja kaktusów
Pozdrawiam, Bartek
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Kontakt:

Post »

Mój to ma ten fiolet a swojego próbuj czymś zapylić. Może masz czym? Noto są generalnie samopylne choć nie wiem czy akurat właśnie te. Naczytałem się o problemach z powtórnym zmuszeniem ich do kwitnienia. Ja swojego mam od roku i w tym roku mi puszcza pąki uzyskane na "moich" warunkach. Są one wyraźnie późniejsze względem sklepowych i chyba poczekam jeszcze z 2-3 tyg na pierwsze
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”