Nasze marzenie - część druga :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasze marzenie - część druga :-)

Post »

Mi sympatycznie, wcześnie wstałam, trochę ogarnęłam dom, a potem sporo czasu spędziłam z Mamą. Później to już wiesz - tak jak pisałam u siebie :) Dobrze, że zajrzałam do skrzynki, bo czekała tam na mnie niespodzianka - prawdziwa mięta od przemiłej Forumki :) Miętę mogę spożywać w każdych ilościach, więc naprawdę się z niej ucieszyłam. To taka prawdziwa mięta z zapachem, inna od tych w doniczkach, które teraz można kupić. Od razu posadziłam i jeszcze przed zmrokiem tępiłam na trawniku takie wredne zielsko płożące, korzenie ma twarde i głęboko się ukorzenia. Nie mam pojęcia co to, choć listki ma całkiem ładne.. Ale zaczyna kwitnąć, więc trochę sobie podłubałam :)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milenko miętę też uwielbiam i też dzisiaj miałam niespodziankę od miłej forumki :D Także dzisiaj miałyśmy ze sobą sporo wspólnego. Przepis na czosnek mnie bardzo... zainteresował. Myślisz że na wszystkie rośliny można go zastosować? Tak sobie myślę czy tuj i świerków nie spryskać tym czosnkiem. Tak dla zapobiegania. Lepsze to niż chemia. oj..te chwasty to są nieraz tak fatalne. Mnie w tym roku trawnik zaatakował skrzyp. Było tego mnóstwo. Mąż na początku stwierdził że to jakiś grzyb. Mnie się wydawało że nie no ale przekonał mnie. W końcu na forum ktoś mnie oświecił :) Przez pierwszy tydzień co drugi dzień to paskudztwo wyrywałam. Oj moje biedne plecy.. No a potem się wkurzyłam i kupiłam substrala. Spryskałam cały trawnik i ..lunął deszcz. Zanim jednak zaczęło padać zauważyłam że niektóre chwasty zaczęły się zwijać. Także chyba trochę działa. Choć sądzę że skrzypu się nie pozbędę dzięki temu specyfikowi. Nie wiem też czy wyrywanie coś da. Jak kwitnie to aż tak źle nie wygląda..no ale na początku to po prostu ohyda.
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p
Od: 21 gru 2011, o 21:22

Post »

Madziu rabatki tworzysz w moim stylu, ja mam podobne i też stosuję takie materiały jak Ty, grys, kolorowe zrębki. Własnie wszystko mi się pokończyło i muszę dokupić. Czy Ty stosujesz agrowłókninę pod zrębki i grys? U Ciebie super wyszły rabatki. Dziś szalaałam z chwastami na trawniku. Pleców nie czuję. Cieplutko pozdrawiam .
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.

H. Jackson Brown
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Julianko :wit
Fajnie że mamy podobny gust. Chociaż szkoda że nie chcesz swoich cudeniek pokazać :) Tak Julianko, stosuję wszędzie agrowłókninę. Przy conicach koło huśtawki w tamtym roku jej nie zastosowaliśmy i powiem szczerze że wyglądało to już w tym roku fatalnie! Pozbieraliśmy z mężem grys i daliśmy obwódkę z agrowłókniną i dopiero grys. Teraz jest porządek. Wiadomo że to zawsze jakiś chwast mały przelezie, ale wydaje mi się że jest przy tym dużo mniej pracy jak by włókniny nie było. Współczuję Ci bardzo.. jak wcześniej pisałam - walczyłam z skrzypem i też plecy mi pękały. Jak pojadę na działkę teraz to to co się nie wytępiło znowu będę wyrywała. Nie lubię tego zajęcia no ale jak się chce mieć ładną trawkę to trzeba widać i za nią pocierpieć :) Jak tam piesio się trzyma Julianko?
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p

Post »

Piesio dzielnie dotrzymuje mi kroku. Nie jest źle, chociaż czasami też mi podsikuje krzewy i wtedy mam nerwy.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.

H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p

Post »

Wiesz Madziu dziś miałam fatalny dzień, kosiłam główną alejkę na działce i ktoś rzucił nitki z agrowłókniny,ponieważ trawa była wysoka , to ja tego nie widziałam. Wkręcilo się to cholerstwo w silnik kosiarki i teraz mi strasznie piszczy.
Śruba mocująca ten nóż w kosiarce się zassała i nie można jej odkręcić. Mam teraz zagwozdkę , co dalej zrobić.

H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julianka mi właśnie dziś napisała, że ten czosnek powinnam zmiażdżyć przed zalaniem, a ja tylko pokroiłam każdy ząbek na kilka części. Myślę jednak, że to nie jest jakiś wielki błąd w sztuce, ale jak już będziesz robić, to zrób porządnie :) Po 2 dniach dolać jeszcze litr wody. Skrzyp też możesz wykorzystać - ma bardzo dużo krzemionki, zerknij tutaj http://forumogrodnicze.info/search.php? ... 5464&ch=-1 Jutro opryskam swoją "zupką" czosnkową roślinki, głównie dalie, na zdrowe rozcieńczę jeszcze bardziej, myślę, że profilaktycznie powinien bardzo dobrze zrobić ;:108
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Madziu :wit , miłego dnia życzę ;:196 i słoneczka ;:3
Powiem ze agrowłóknina się sprawdza, mniej chwastów wyrasta, albo jak sie mówi mniej ziela :)
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p

Post »

Madziu ja też życzę Ci na dzisiejszy dzień dużo ;:3 . Wybieram się niedługo na działkę, bo robi się strasznie parno , a na działce to chociaż powietrze jest inne. Miłego dnia!

H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, już pojutrze jedziesz na działkę :wit A nie mówiłam, że szybko zleci? :D Miłego dnia! ;:196
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochane :) Dziś mi się większe pierdoły nie śniły więc wstałam bardziej wypoczęta. Pogoda daje popalić.. w mieszkaniu od rana nie można było wytrzymać. Na dworku lekki wiaterek więc chociaż z tym dobrze.
Julianko ojjj fatalnie.. Nie wiem co za mądra głowa zamiast do kosza wyrzuca je na ścieżkę główną. Może spróbuj popsikać śrubę WD 40. Nie wiem jak ale nam kiedyś tak właśnie udało się odkręcić zapieczoną śrubę. Jeśli śruba Ci zardzewiała to potraktuj ją coca colą lub innym odrdzewiaczem i wtedy może puści. U mechanika kiedyś słyszałam że jak nie mogą odkręcić śruby to je nagrzewają bo metal pod wpływem ciepła się rozszerza no i śruba też powinna się rozszerzyć. Ja osobiście te ścinki albo zbieram i wyrzucam albo z lenistwa wpycham pod tkaninę :) Tobie również kochana życzę miłego dzionka. Ale masz fajnie z tą działeczką :)
Milenko Nie znam się no ale myślę że strasznego błędu chyba nie popełniłaś :) Spróbuję z tym czosnkiem. Może nawet dzisiaj go sobie zrobię żeby na sobotę był. Milenko..no dwa dni jeszcze ale i tak mam nerwy bo jutro by było już jutro :( No i więcej czasu na działeczce a tak to :( Klapa! No i oczywiście jakżeby inaczej mogło być.. sobota ma być u mnie i deszczowa i burzowa. Niedziela podobnie. Super. Mam nadzieję że się nie sprawdzi tym naszym wielkim wróżbitom od pogody. Miłego dnia!
Sylwia :wit dziękuję i tobie również życzę miłego dzionka. Trzymaj się.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madzia, błagam, tylko nie tak pesymistycznie. Po pierwsze wróżbici często się mylą, po drugie jedziesz prawie na całe 2 dni, po trzecie masz gdzie jechać, a wiele osób tylko może pomarzyć o tak wspaniałej działce, a po czwarte jest wiosna i na każdym kroku czai się zieleń i radość. No to się powymądrzałam - ja, która często ma podobne nastroje bez powodu... :D Ale wiem, że się nie gniewasz na mnie ;:196 Tak Ci tylko chciałam poprawić humor ;:304
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hehe no to mnie ustawiłaś do pionu :D ok koniec marudzeń..nie wiem jak jutro.. ale przynajmniej na dzisiaj..Kurcze..może na próbę na razie na pół dnia :)
Mogłabyś mi wpisać dokładny przepis na ten czosnek. Szukam go u ciebie ale jakoś nieudolnie. A nie wiem jaką woda np. zalać. Albo czy w mały spryskiwać potem i rozprowadzać po roślinach czy podlać po prostu.. itd.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”