Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
benia85
100p
100p
Od: 16 gru 2013, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cukinia - uprawa cz.2

Post »

Ja nie będę sadzić w te papierowe , tylko spróbowałam czy tak łatwo pójdzie mi ze zrobieniem tych doniczek , paletki właśnie dzisiaj kupiłam , a i kubeczki plastikowe zbieram :D
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

benia85 Ja wielodoniczkę zarezerwowałem dla ogórków, cukinie wysieję do osobnych doniczek.

Czytałem, że jeśli owoce cukini są małe i gniją na końcu to mamy niedobór wapnia. Miałem taka sytuację w zeszłym roku. Mam więc pytanie : w jaki sposób uzupełnić braki wapnia w glebie :?: Może jakąś gnojówką, np ze skrzypu :?:
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Niedobór wapnia w roślinie niekoniecznie jest wynikiem jego braku w glebie.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W poprzednich latach często mi się zdarzało to co McMArchewce.
W zeszłym sezonie nauczyłam się pryskać pomidory Mleczanem Wapnia według przepisu forumowicz.
Ponieważ zawsze zrobiłam go za dużo, nadwyżkami traktowałam dynie i cukinie.
Efekty były wspaniałe. Owoce mi nie gniły, dojrzewały tak szybko, że nie nadążaliśmy z ich konsumpcją i nie chorowały na mączniaki jak w latach poprzednich. Czy to przypadek? Chyba nie.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Zgadza się. Gdyby nie przymrozek końcem września, to cukinie owocowałyby chyba do Bożego Narodzenia :D . Dyni do sierpnia nie pryskałem. W pewnym momencie na liściach pokazał się biały nalot mączniaka prawdziwego. Wystarczył jeden oprysk i już do końca sezonu był spokój. Podobnie ogórki sałatkowe na sznurkach.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Miałam nie siać w tym roku cukini-a jak wlazłam do sklepu to kupiłam od razu 3 odmiany: Sorayę,Nimbę i Goldenę.Ech...coś wcale nie mam silnej woli ;:219
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p
Od: 1 kwie 2013, o 12:31

Post »

Pozwolę sobie wstawić zdjęcia mojej cukinii z zeszłego roku. Była to moja pierwsza próba uprawy czegokolwiek w gruncie-miałam 5 dołków z cukiniami - wszystkie obrodziły bardzo ładnie. Początkowo zapisywałam nawet ile zebrałam , ale potem poprzyjeżdżała rodzinka na działkę część poobrywała itp.itd. Ale martwi mnie że w pewnym momencie zaczęły na liściach pojawiać się takie jakieś plamy i zaczęła słabiej owocować ,gniły również zawiązki oraz kwiaty.Co to mogło być - może ten mączniak ?
A na 2 pozostałych zdjęciach cukinki w całej okazałości - liście z jakimiś takimi plamkami ,nie wiem czy to nie jakaś cecha odmianowa ,bo wyglądały na zdrowe i były bardzo jędrne. Prosze ekspertów z tego forum o jakąś diagnozę - boję się żeby coś takiego nie przytrafiło się moim ogóreczkom w tym roku. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
amitka
50p
50p
Od: 30 cze 2011, o 14:19

Post »

Andzia,
tak jak podejrzewasz, Twoje cukinie złapały mączniaka rzekomego.
Ale srebrne plamki na liściach, jak wyrażnie widać na trzecim zdjęciu - to taka uroda liści niektórych odmian. Np. Astra Polka tak ma. U mnie na działkach niektórzy próbują mi wmówićz tego powodu, że mam chore rośliny.
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p
Od: 1 kwie 2013, o 12:31

Post »

No właśnie masz racje ;:196 Mój tata który kiedyś miał swoją działkę usiłował mi wmówić choć sam nie hodował cukinii ,że to jakaś zaraza !!!!!! I masz rację to chyba była Astra Polka te liście były naprawdę zdrowe , jędrne .
Później tylko oczy otwierał ze zdumienia ile było owoców na jednym krzaku mimo hodowania w tzw dzikich warunkach z doskoku bo działka jest rekreacyjna nad jeziorem.A co do mączniaka jak myślicie czy mogę spryskiwać tez cukinie zapobiegawczo mleczanem tak jak pomidory i ogórki ,aby zapobiec temu dziadostwu.Jak chwyciły cukienie w zeszłym roku to boje się że chwycą tez moje ogóreczki które będę uprawiać po raz pierwszy .Pozdrawiam
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47

Post »

Pryskać możesz, z tego co piszą inni raczej nie zaszkodzi, a pomóc raczej pomoże. Co prawda sam nigdy cukinii nie uprawiałem ale z wypowiedzi innych wynika, że "mleczan wapnia dobry na wszystko". Dałem w cudzysłów bo jednak "ostrą chemię" trzeba mieć w pogotowiu na wszelki wypadek a skuteczność MW jest niepodważalna.
Pozdrawiam Mateusz
darrooo
50p
50p
Od: 18 mar 2013, o 18:56

Post »

I ja w tym roku planuję posadzić cukinie.
To będzie pierwszy raz , gdzie sadzę coś sam... :D
Dla cukinii ( soraya i astra polka) przewidziałem kompostownik drewniany ,
czyli resztki do dalszego kompostowania , po przesianiu kompostownika wiosną.
Będzie to skrzynia ok 1 metr wysoka i 1m*1m szeroka. I w to posadzone rozsady cukinii...
tylko nie wiem , czy posadzić tam po jednej sadzonce z odmiany (czyli dwie)
czy zaszaleć i posadzić tam 4 sadzonki po jednej w każdym rogu ...
Sadzonki planuję wysiać końcem kwietnia.
I czy sypnąć garść granulowanego obornika , bo będę miał go na stanie pod inne sadzonki...
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Takie troty , za przeproszeniem, z przesianego kompostu są bardzo przepuszczalne. Poza tym, ponieważ są to jeszcze nie w pełni rozłożone części , będą zabierać azot z podłoża .Garść obornika na metr sześcienny podłoża to jest mucha dla słonia.
Cztery rośliny na m2 to za dużo. Widziałeś u Andzi jaka jest rozpiętość rośliny ? http://images64.fotosik.pl/618/498eac98e021d0e6.jpg .

Ale jak powiadają instruktorzy jazdy na nartach : jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz.
darrooo
50p
50p
Od: 18 mar 2013, o 18:56

Post »

forumowicz Gdzieś tam wyczytałem o sadzeniu dyniowatych na kompostowniku , a zawsze (czyli teraz będzie drugi raz :lol: ) po przesianiu wiosną zostaje mi taki nie w pełni przerobiony , nowy materiał daję już do innego stosu a ten będzie czekał do kolejnej wiosny
Dosypię warstwę przerobionego na wierzch i w to cukinię. Pewnie jedna by miała najlepiej , ale kupiłem dwie odmiany :wink: to posadzę dwie sadzonki.
Co do obornika suszonego , pisali , że to taki koncentrat :) Trzeba będzie jednak więcej kupić. Choć moje plany są raczej skromne , 2 cukinie , 8 ogórków , 8 pomidorków , 4 winorośla i kilka dalii i cynii ... tak minimalistycznie na początek :D Planowałem pod to kupić 25kg granulowanego obornika.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”