Zatrwian wrębny
Re: Zatrwian wrębny
Piękne te Wasze bukiety - ja jednak za suchymi bukietami nie przepadam i raczej ich robić nie będę, bardziej chcę cieszyć oko w ogrodzie, ale...kto wie. Mój zatrwian wzeszedł właściwie 100% - posiałam tylko kilka nasion (bo ogródek mały a tyle jeszcze innych kwiatów chcę wypróbować i dlatego sieję po kilka nasion).
Tak wyglądają moje siewki:
Siałam z takiego mixu:
Posiałam też nasionka zebrane podczas ferii spędzonych w cieplejszym klimacie - ale na razie wyszły tylko trzy - choć i tak się z nich bardzo cieszę (bo zbierając w ogóle zastanawiałam się, czy w tych kłoskach były nasionka - zerwałam tylko jedną malutką gałązkę wyglądającą na taką co to kwitła pewnie dawno, dawno temu - bo rośliny miały już nowe kwitnące gałązki, a że to było w parku to sami wiecie - zaszaleć z ilością nie mogłam). Nie wiedziałam, że to zatrwian (myślałam, że może bergenia)- dopiero po sprawdzeniu nazwy łacińskiej w domu - okazało się, że to zatrwian. A tak kwitł miesiąc temu:
A to moje trzy siewki, na które dmucham i chucham:
Jakość zdjęć ... .
Tak wyglądają moje siewki:
Siałam z takiego mixu:
Posiałam też nasionka zebrane podczas ferii spędzonych w cieplejszym klimacie - ale na razie wyszły tylko trzy - choć i tak się z nich bardzo cieszę (bo zbierając w ogóle zastanawiałam się, czy w tych kłoskach były nasionka - zerwałam tylko jedną malutką gałązkę wyglądającą na taką co to kwitła pewnie dawno, dawno temu - bo rośliny miały już nowe kwitnące gałązki, a że to było w parku to sami wiecie - zaszaleć z ilością nie mogłam). Nie wiedziałam, że to zatrwian (myślałam, że może bergenia)- dopiero po sprawdzeniu nazwy łacińskiej w domu - okazało się, że to zatrwian. A tak kwitł miesiąc temu:
A to moje trzy siewki, na które dmucham i chucham:
Jakość zdjęć ... .
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ninia na 100% to co pokazujesz nie jest zatrwianem wrębnym, a zatrwian pereza Limonium perezii (wygoogluj i porównaj). Jest piękny, ale trudny w naszym klimacie. Lato za krótkie. Ale jak masz juz takie duże roslinki to moze się uda i zakwitnie. trzymam kciuki bo mnie nigdy nie udało się.
Wiem, że ten ostatni nie jest wrębny - sprawdzałam wcześniej, jak znalazłam tabliczkę z nazwą (dlatego początkowo zastanawiałam się czy to nie jest coś z bergenii) - a nasionka zebrałam i posiałam z myślą by go przechowywać zimą w domu tak jak pelargonie .
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
Ja w tym roku zatrwian wysiałam pierwszy raz. Piękny bukiety z niego tworzycie. Faworyt, wszystkie twoi rady zapisane. Tylko ze późno natknęłam się na ten wątek i kupiłam mix. Ale w następnym roku będę mądrzejsza.
Pozdrawiam Ekaterina
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Tak Ekaterina w przyszłym roku kup pojedyncze kolory bo w mieszance z ilością poszczególnych jest różnie a poza tym żółty sieje się te trzy tygodnie a nawet deko dłużej później żeby wszystkie kolory razem wykwitały. Powodzenia w uprawie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- 200p
Dziekuje
Faworyt, a czy są rosliny na których się nie znasz?
Faworyt, a czy są rosliny na których się nie znasz?
Pozdrawiam Ekaterina
- Faworyt
Oczywiście i to wiele o których chciałbym wiedzieć więcej a jeszcze lepiej byłoby je mieć u siebie. Wiesz,pewnie na emeryturze jak czasu będzie więcej zajmę się tymi roślinami które lubię - na poważnie.Na przykład różami.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- 200p
No może ja też będę miała taką wiedzę.
Mój zatrwian wykiełkował po dwóch dniach , kiedy mogę go wynieść w zimniejsze pomieszczenie?
Mój zatrwian wykiełkował po dwóch dniach , kiedy mogę go wynieść w zimniejsze pomieszczenie?
Pozdrawiam Ekaterina
- Faworyt
Będziesz mieć z całą pewnością.
Zatrwian szybko kiełkuje a jak ma jeszcze ciepło a u Ciebie widzę miał skoro aż taki wyrywny.Daj mu chwilę na puszczenie jakichś korzonków w tak dobrych warunkach.Po 7-10 dniach jak już wszystkie zmężnieją przenieś w chłodniejszy klimat.Zatrwian taki lubi.Jak siewki zaczną się zagęszczać i walczyć o światło rozpikujesz w szerszym rozstawie.Ja pikuję raz do czasu wysadzenia do gruntu,chociaż zalecane jest dwukrotne pikowanie.
Zatrwian szybko kiełkuje a jak ma jeszcze ciepło a u Ciebie widzę miał skoro aż taki wyrywny.Daj mu chwilę na puszczenie jakichś korzonków w tak dobrych warunkach.Po 7-10 dniach jak już wszystkie zmężnieją przenieś w chłodniejszy klimat.Zatrwian taki lubi.Jak siewki zaczną się zagęszczać i walczyć o światło rozpikujesz w szerszym rozstawie.Ja pikuję raz do czasu wysadzenia do gruntu,chociaż zalecane jest dwukrotne pikowanie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Posiałam pierwszy raz zatrwian wczoraj, dzisiaj część nasionek wypuściła kiełki. Nie spodziewałam się, że jest aż tak szybki. Nasion przed sianiem nie przykrywałam, stoją w temperaturze 20 stopni przy oknie.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- Faworyt
Zatrwian jest bardzo szybki jeśli chodzi o wschody i z kiełkowaniem nasion raczej nie ma większych kłopotów.Potrzebuje po sianiu ciepła,ale nie tak astronomicznych temperatur jak powiedzmy niektóre warzywa.
Co miałaś anida na myśli pisząc że przed siewem nasion nie przykrywałaś?
Co miałaś anida na myśli pisząc że przed siewem nasion nie przykrywałaś?
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie przysypałam ich ziemią, tak wyczytałam gdzieś w wątku, chyba, bo tyle czytałam o różnych roślinach, że mogło mi się coś pomylić. Grunt, że jest. To mój debiut z zatrwianem, muszę dokładniej przestudiować wątek.
Pozdrawiam Anida
- Faworyt
Tak mi się wydawało że dobrze zrozumiałem.Ja swoje zawsze przykrywam ok. 0,5 cm. warstwą ziemi.
Wczoraj wysiałem zatrwiany w kolorach na ten rok,oprócz oczywiście żółtego który trafi do skrzynki za ok. trzy tygodnie.
Wczoraj wysiałem zatrwiany w kolorach na ten rok,oprócz oczywiście żółtego który trafi do skrzynki za ok. trzy tygodnie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK