Rabata wabiąca motyle
Re: Rabata wabiąca motyle
Butterfly Conservation przygotował 100 roślin przyjaznych motylom. Listę można pobrać tu: The 100 best plants for butterflies. http://butterfly-conservation.org/292/gardening.html
Według ostatnich badań najatrakcyjniejszą roślina dla motyli jest Origanum - Lebiodka (różne gatunki)
Warto przytoczyć pierwszą dziesiątkę tych najatrakcyjniejszych:
Origanum (różne gat.)
Verbena bonariensis
Erysimum
Lavendula angustifolia
Eupatorium cannabinum
Nepeta (różne gat.)
Hyssopus officinalis
Buddleja (różne gat.)
Sedum spectabile
Agastache foeniculum
Warto nadmienić, że jeśli posiadamy nieużywany skrawek ziemi można przeznaczyć go jako "stołówka dla gąsienic" i posadzić rośliny atrakcyjne dla gąsienic motyli. Zaś pełna i dokładna lista roślin które chętnie konsumują gąsienice jest dostępna również na stronie BC.
Według ostatnich badań najatrakcyjniejszą roślina dla motyli jest Origanum - Lebiodka (różne gatunki)
Warto przytoczyć pierwszą dziesiątkę tych najatrakcyjniejszych:
Origanum (różne gat.)
Verbena bonariensis
Erysimum
Lavendula angustifolia
Eupatorium cannabinum
Nepeta (różne gat.)
Hyssopus officinalis
Buddleja (różne gat.)
Sedum spectabile
Agastache foeniculum
Warto nadmienić, że jeśli posiadamy nieużywany skrawek ziemi można przeznaczyć go jako "stołówka dla gąsienic" i posadzić rośliny atrakcyjne dla gąsienic motyli. Zaś pełna i dokładna lista roślin które chętnie konsumują gąsienice jest dostępna również na stronie BC.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Rusałka Pawik na kwiatach przetacznika kłosowego.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- sawczenko
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie wszelkie motyle z okolicy zwabia przetacznik, taki najzwyklejszy, lawenda i chaber łąkowy.
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Na jeżówkach i werbenie patagońskiej zawsze pęłno motyli.
-
- 200p
- Od: 15 sie 2014, o 19:47
Oj,jak ja bym chciał na swoim balkonie zobaczyć motyle.Też mam werbene wiszącą ale ona nie wabi motyli.
- Shire
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedyś też bałam się motyli, ciem to już bardzo. Na działce mi przechodzi.
Z wabików mam: jeżówki, werbenę patagońską i stricta, lawendę, barbulę, astry, budleję, sporo jednorocznych, kłosowce, mięty. Pewnie coś by się jeszcze znalazło. Dwa zdjęcia na zachętę, a jesienią zrobię post zbiorczy z motylami.
mw116 Piękne rabaty Muszę odszukać ze starego telefonu zdjęcia rabaty w Starym Zoo w Poznaniu, motyli były na niej setki!
Z wabików mam: jeżówki, werbenę patagońską i stricta, lawendę, barbulę, astry, budleję, sporo jednorocznych, kłosowce, mięty. Pewnie coś by się jeszcze znalazło. Dwa zdjęcia na zachętę, a jesienią zrobię post zbiorczy z motylami.
mw116 Piękne rabaty Muszę odszukać ze starego telefonu zdjęcia rabaty w Starym Zoo w Poznaniu, motyli były na niej setki!
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
A co z cynią?
U mnie to jeden z bardziej kojarzonych z motylami kwiat. Kiedy byłam dzieckiem nasz sąsiad miał cały ogród w cyniach. Chodziłam do niego te motyle oglądać, miał takie piękne okazy, tam było magicznie...
Teraz już takich motyli nie ma, odnoszę wrażenie, że te najładniejsze poginęły
U mnie to jeden z bardziej kojarzonych z motylami kwiat. Kiedy byłam dzieckiem nasz sąsiad miał cały ogród w cyniach. Chodziłam do niego te motyle oglądać, miał takie piękne okazy, tam było magicznie...
Teraz już takich motyli nie ma, odnoszę wrażenie, że te najładniejsze poginęły
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
A dużo zostawiasz pokrzyw i innych roślin na których mogą się paść larwy motyli ?
-
- 200p
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
Warto przypomnieć, że gąsienice pazia królowej zjadają liście roślin baldaszkowatych takich jak: dzika i ogrodowa marchew, kopru, biedrzeńca, kminku i pietruszki.
- Shire
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Paź królowej tylko przeleciał nad moją działką. Nie zdążyłam go dogonić z aparatem. Do żerowania ma sporo, choćby pokrzywy, które rosną za płotem.
Są za to najpopularniejsze Rusałki Pawiki, Rusałki Pokrzywniki i czasem pojawia się Rusałka Admirał.
W tej chwili u mnie na budlei (najliczniej), astrach marcinkach, aksamitkach, cyniach, werbenach patagońskich, jeżówkach.
Wczoraj było ich tyle, że siadały nawet na mnie.
Są za to najpopularniejsze Rusałki Pawiki, Rusałki Pokrzywniki i czasem pojawia się Rusałka Admirał.
W tej chwili u mnie na budlei (najliczniej), astrach marcinkach, aksamitkach, cyniach, werbenach patagońskich, jeżówkach.
Wczoraj było ich tyle, że siadały nawet na mnie.