Na glinie malowane - 2014
- ewunia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Na glinie malowane - 2014
W stosunku do mojej to Twoja Coco cudnie wygląda
Takimi bałaganiarzami działkowymi to jestem otoczona z trzech stron, hodują zielsko wysokie do pasa - masakra.
Zastanawiam się po co takim ludziom działki.
A jak się mają Twoje pelasie? Moje już teraz maja ładne listki i dostają nowe przyrosty
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasia uwielbiam żurawki chociażby za ich kolorowe listeczki. Pasują prawie do każdego ogrodu i nie wyobrażam sobie swojego bez nich
No "jaśnie pan wyszedł z kosiarką i skosił ...... 1/5 ..... może. A reszta rośnie na potęgę. Myślałam, że chociaż zetnie i zostawi. Ale co można wymagać jak ktoś kosi od święta. Kiedyś skosił tylko przy samym płocie to chociaż nie przełaziły do mnie. No cóż będę latała z wiaderkiem i nakolannikami na okrągło
Ewciu my już mamy z tymi naszymi sąsiadami nieogrodowymi. Wierz mi, że gdyby mieli unormowaną stronę prawną tej działki to bym się do nich zwróciła o kilka metrów celem zakupu. Ale mają taki bajzel jak na niekoszonej "łące"
Zrób zdjęcia swojej Coco
W Coco wymieniłam ziemię, była już pryskana na grzyba i teraz czekam. Tylko poprzednio miała nalot na pędach, tych starszych. Teraz zaczęła brązowieć na międzywęźlach a pączki co się pojawią to czernieją. Wczoraj ją spryskałam drugi raz.
Pelasie i owszem zaczęły wypuszczać nowe listowie ale nasterydowane krzewinki skróciłam dobrze o połowę. Ostatni raz taki zakup
Pelasie jakoś rosną ale najsłabiej idzie tej o pachnących liściach
No "jaśnie pan wyszedł z kosiarką i skosił ...... 1/5 ..... może. A reszta rośnie na potęgę. Myślałam, że chociaż zetnie i zostawi. Ale co można wymagać jak ktoś kosi od święta. Kiedyś skosił tylko przy samym płocie to chociaż nie przełaziły do mnie. No cóż będę latała z wiaderkiem i nakolannikami na okrągło
Ewciu my już mamy z tymi naszymi sąsiadami nieogrodowymi. Wierz mi, że gdyby mieli unormowaną stronę prawną tej działki to bym się do nich zwróciła o kilka metrów celem zakupu. Ale mają taki bajzel jak na niekoszonej "łące"
Zrób zdjęcia swojej Coco
W Coco wymieniłam ziemię, była już pryskana na grzyba i teraz czekam. Tylko poprzednio miała nalot na pędach, tych starszych. Teraz zaczęła brązowieć na międzywęźlach a pączki co się pojawią to czernieją. Wczoraj ją spryskałam drugi raz.
Pelasie i owszem zaczęły wypuszczać nowe listowie ale nasterydowane krzewinki skróciłam dobrze o połowę. Ostatni raz taki zakup
Pelasie jakoś rosną ale najsłabiej idzie tej o pachnących liściach
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Ilonko, ostatni zakup pelasi czy hortensji na sterydach
Ci twoi sąsiedzi to po prostu porażka
Żurawki są śliczne, te ich kolorowe listki
Mam nadzieję że Coco jednak się wzmocni i pokaże na co ją stać .
Czy kupowałyście w tej szkółce co kiedyś czy to inny producent?
Ci twoi sąsiedzi to po prostu porażka
Żurawki są śliczne, te ich kolorowe listki
Mam nadzieję że Coco jednak się wzmocni i pokaże na co ją stać .
Czy kupowałyście w tej szkółce co kiedyś czy to inny producent?
- imwsz
Kupowałyśmy wspólnie z Ewą hortysie i pelasie od tego samego sprzedawcy. Nie przepadam za zbyt nienaturalnie wybięgniętymi roślinami bo z nimi później są kłopoty.
Mam nadzieję, że w końcu wyzdrowieje i pokarze swoje piękno.
Mam też przesłane od szczytnicy i one są naturalne. Wsadziłam i rosną.
Tak samo miałam zawsze z roślinami, przede wszystkim liliowcami, od naszego Emila.
Mam nadzieję, że w końcu wyzdrowieje i pokarze swoje piękno.
Mam też przesłane od szczytnicy i one są naturalne. Wsadziłam i rosną.
Tak samo miałam zawsze z roślinami, przede wszystkim liliowcami, od naszego Emila.
Pozdrawiam - Ilona
- kasia_rom
Trzymam kciuki za Coco i pelasie
Na pewno się wzmocnią i zakwitną, przecież muszą pokazać w tym roku kwiatki nie tylko ty na nie czekasz
Na pewno się wzmocnią i zakwitną, przecież muszą pokazać w tym roku kwiatki nie tylko ty na nie czekasz
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Piękne wiosenne widoki, soczyście zielone podbarwione rosą - uwielbiam takie widoki
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Ilonka a opryskałaś czymś na szarą plesń tą Coco - ja dwa lata temu miałam to samo
Pozdrawiam. Ewa
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
jak to dobrze, ze nie jesteśmy sąsiadkami i nikt mnie nie posądzi, że to przeze mnie masz chwastowy problem U mnie od strony jedynego sąsiada zaczyna wyglądać podobnie, ale aż takich wyrzutów nie mam, bo oni mają po swojej stronie gigantyczne kartoflisko, w związku z którym ja musiałam się z pomidorami na drugi skraj ogrodu przenieść, więc wet za wet: oni mnie zarazę, ja im mlecze
Mnie jedna z hortensji nie ruszyła, ale to moja wina chyba źle posadziłam, odkopię i sprawdzę jak mają się korzenie. Reszta ma się super, Whim's Red wielka, dobrze że zastosowałam się do Twojej rady i zostawiłam jej potężny odstęp po bokach
Mnie jedna z hortensji nie ruszyła, ale to moja wina chyba źle posadziłam, odkopię i sprawdzę jak mają się korzenie. Reszta ma się super, Whim's Red wielka, dobrze że zastosowałam się do Twojej rady i zostawiłam jej potężny odstęp po bokach
- imwsz
Kasiu dostałam po łapach za zamówienia oczami i już.
Teraz spoglądam, próbuję , przez swoje okulary i staram się pozytywnie podchodzić do tego co już mam.
Aniu dzięki bardzo a już niedługo będzie można poszaleć w Minikowie
Ewciu pryskałam, pryskałam. Teraz czekam na efekty.
Zaczynają się pojawiać kolejne 2 zawiązki kwiatostanowe i ciekawa jestem czy przeżyją czy tak samo sczernieją jak poprzednie
Pati ale się uśmiałam
Chociaż czytając Twój wpis teraz wiem dlaczego zostawiają to zielsko. Koło tarasu mam matę trzcinową i zasłania im przez pewną część dnia słońce to pewnie dlatego
Cieszę się, że hortysie ładnie rosną
Co do tej jednej - w razie czego wkop ją głębiej, przykryj korą wokół (bez agro), podlewaj a w razie pojawienia się kwiatostanów uszczyknij je. To spowoduje wzmożenie prac pod ziemią i nie będzie się wysilać tym co nad.
W zeszły roku sadziłam odłamaną część, z mojej winy, z malusieńkim 1 korzonkiem. Zakwitła małymi kwiatostanami. Żyje i rośnie
Teraz spoglądam, próbuję , przez swoje okulary i staram się pozytywnie podchodzić do tego co już mam.
Aniu dzięki bardzo a już niedługo będzie można poszaleć w Minikowie
Ewciu pryskałam, pryskałam. Teraz czekam na efekty.
Zaczynają się pojawiać kolejne 2 zawiązki kwiatostanowe i ciekawa jestem czy przeżyją czy tak samo sczernieją jak poprzednie
Pati ale się uśmiałam
Chociaż czytając Twój wpis teraz wiem dlaczego zostawiają to zielsko. Koło tarasu mam matę trzcinową i zasłania im przez pewną część dnia słońce to pewnie dlatego
Cieszę się, że hortysie ładnie rosną
Co do tej jednej - w razie czego wkop ją głębiej, przykryj korą wokół (bez agro), podlewaj a w razie pojawienia się kwiatostanów uszczyknij je. To spowoduje wzmożenie prac pod ziemią i nie będzie się wysilać tym co nad.
W zeszły roku sadziłam odłamaną część, z mojej winy, z malusieńkim 1 korzonkiem. Zakwitła małymi kwiatostanami. Żyje i rośnie
Pozdrawiam - Ilona
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Ilonko , jeszcze mnie tu u Ciebie nie było , ale już będę .
Trawnik na naszej działce ( budowlanej ale nie zamieszkałej) składa się głównie z koniczyny i mniszka...pewnie też to niechcący komuś podsiewam ...ale z drugiej jednak strony, skąd to się u mnie wzięło ...też mi z pewnością od sąsiadów niechcący przyszło .
ale jak już eMek skosi to jestem dumna jak paw i się dziwuję niemiłosiernie jak to ludziska inne zapuszczają sobie łąkę zamiast mieć schludnie i ładnie .
Trawnik na naszej działce ( budowlanej ale nie zamieszkałej) składa się głównie z koniczyny i mniszka...pewnie też to niechcący komuś podsiewam ...ale z drugiej jednak strony, skąd to się u mnie wzięło ...też mi z pewnością od sąsiadów niechcący przyszło .
ale jak już eMek skosi to jestem dumna jak paw i się dziwuję niemiłosiernie jak to ludziska inne zapuszczają sobie łąkę zamiast mieć schludnie i ładnie .
- imwsz
Kasiu spoko, ja wiem i rozumie, że wiele osób lubi mniszki w trawniku i im to nie przeszkadza. Ale jak widzę jak pan domostwa ruszy w końcu d...ko po entej puszce i raczy skosić aż 20% chwastowiska a dalej nie będzie robił bo już się zmęczył a tak w ogóle to on pracuje ciężko, , i zarabia pieniądze to nie może się już w domu przemęczać a tak w ogóle to przecież w ramach odpoczynku pojedzie sobie na rybki bo co będzie marudzenia dot. jakiś prac słuchał (ale mi zdanie wyszło). A małżonka pracuje zawodowo, też zarabia budrzetowe pieniążki, zajmuje się chorowitym 3,5latniem, od czasu do czasu zajmie się rabatą 10m2 i ona nie może być zmęczona.
Ale chwastowiska u nich nie zmienię a z tej rabaty za płotem jestem bardzo dumna bo jej powstanie zajęło mi 3 lata przekonywania, że warto mieć kilka kwiatków
Wiesz Kasiu tak sobie narzekam na to chwastowisko ale z dwojga złego wolę to chwastowisko od grupy 14-16latków grających ostro w piłkę nożną
Pomimo, że ostatnia nocka była z temperaturą -3 to różyczki trzymają dobrze
Stephanie Baronin zu Guttenberg
ostro przycięta wiosną Belvedere
Claire Marshall
okrywowa NN
ostro przycięty wiosną Chopin
ostro przycięta wiosną Eden Rose
1 rząd ? 2 szt. Jalitah
2 rząd ? Ambridge Rose, 2* Princess Alexandra of Kent, Ambridge Rose
3 rząd - Charles Darwin, Abraham Darby, Charles Darwin
Różom Petroviczia w 2 i 3 rządku nie mogą się ciągle nadziwić. Wg info były ?tworzone? w marcu 2013. Sadziłam je jesienią 2014. Obecnie wyglądają jak niektóre nasze dwulatki.
Na te róże dałam się namówić, a były to długie namowy, naszej Grażynce i Majce
Patrząc na sadzonki nie żałuję ani jednej złotówki na nie wydane.
Mam cichą nadzieję, że tak cały czas będą pięknie rosły
Ale chwastowiska u nich nie zmienię a z tej rabaty za płotem jestem bardzo dumna bo jej powstanie zajęło mi 3 lata przekonywania, że warto mieć kilka kwiatków
Wiesz Kasiu tak sobie narzekam na to chwastowisko ale z dwojga złego wolę to chwastowisko od grupy 14-16latków grających ostro w piłkę nożną
Pomimo, że ostatnia nocka była z temperaturą -3 to różyczki trzymają dobrze
Stephanie Baronin zu Guttenberg
ostro przycięta wiosną Belvedere
Claire Marshall
okrywowa NN
ostro przycięty wiosną Chopin
ostro przycięta wiosną Eden Rose
1 rząd ? 2 szt. Jalitah
2 rząd ? Ambridge Rose, 2* Princess Alexandra of Kent, Ambridge Rose
3 rząd - Charles Darwin, Abraham Darby, Charles Darwin
Różom Petroviczia w 2 i 3 rządku nie mogą się ciągle nadziwić. Wg info były ?tworzone? w marcu 2013. Sadziłam je jesienią 2014. Obecnie wyglądają jak niektóre nasze dwulatki.
Na te róże dałam się namówić, a były to długie namowy, naszej Grażynce i Majce
Patrząc na sadzonki nie żałuję ani jednej złotówki na nie wydane.
Mam cichą nadzieję, że tak cały czas będą pięknie rosły
Pozdrawiam - Ilona
- kasia_rom
Ilonko, piękna ta rabata z różami od Petrovica ale będzie cudnie jak zakwitną
Pozostałe też pięknie wyglądają , ładne krzaczki, ciecie im posłużyło
Róże są wytrzymałe i najwyżej młode listki liźnie mróz, ale całości nie .
Na sąsiadów nic nie poradzisz, i tak już dużo osiągnęłaś, że zrobili rabatę , może z czasem dorosną do koszenia i większego dbania o ogród -czego ci serdecznie życzę
Czy okrywowa nn to nie The Fairy? czy to inna róża ?
Pozostałe też pięknie wyglądają , ładne krzaczki, ciecie im posłużyło
Róże są wytrzymałe i najwyżej młode listki liźnie mróz, ale całości nie .
Na sąsiadów nic nie poradzisz, i tak już dużo osiągnęłaś, że zrobili rabatę , może z czasem dorosną do koszenia i większego dbania o ogród -czego ci serdecznie życzę
Czy okrywowa nn to nie The Fairy? czy to inna róża ?
U mnie górne listki róż nie zaciekawie wyglądały po sobotniej nocce i aż sie boję co zastanę w piątek
w niedziele widzialam ,że podmarzly hosty ,hortensje,miskant,
w niedziele widzialam ,że podmarzly hosty ,hortensje,miskant,
Pozdrawiam. Ewa