Na glinie malowane - 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na glinie malowane - 2014

Post »

:wit
W stosunku do mojej to Twoja Coco cudnie wygląda ;:108
Takimi bałaganiarzami działkowymi to jestem otoczona z trzech stron, hodują zielsko wysokie do pasa - masakra.
Zastanawiam się po co takim ludziom działki.
A jak się mają Twoje pelasie? Moje już teraz maja ładne listki i dostają nowe przyrosty :tan
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasia uwielbiam żurawki chociażby za ich kolorowe listeczki. Pasują prawie do każdego ogrodu i nie wyobrażam sobie swojego bez nich :D
No "jaśnie pan wyszedł z kosiarką i skosił ...... 1/5 ..... może. A reszta rośnie na potęgę. Myślałam, że chociaż zetnie i zostawi. Ale co można wymagać jak ktoś kosi od święta. Kiedyś skosił tylko przy samym płocie to chociaż nie przełaziły do mnie. No cóż będę latała z wiaderkiem i nakolannikami na okrągło
Ewciu my już mamy z tymi naszymi sąsiadami nieogrodowymi. Wierz mi, że gdyby mieli unormowaną stronę prawną tej działki to bym się do nich zwróciła o kilka metrów celem zakupu. Ale mają taki bajzel jak na niekoszonej "łące"
Zrób zdjęcia swojej Coco

W Coco wymieniłam ziemię, była już pryskana na grzyba i teraz czekam. Tylko poprzednio miała nalot na pędach, tych starszych. Teraz zaczęła brązowieć na międzywęźlach a pączki co się pojawią to czernieją. Wczoraj ją spryskałam drugi raz.
Pelasie i owszem zaczęły wypuszczać nowe listowie ale nasterydowane krzewinki skróciłam dobrze o połowę. Ostatni raz taki zakup
Pelasie jakoś rosną ale najsłabiej idzie tej o pachnących liściach
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Ilonko, ostatni zakup pelasi :shock: czy hortensji :shock: na sterydach :shock:

Ci twoi sąsiedzi to po prostu porażka :evil:

Żurawki są śliczne, te ich kolorowe listki :roll:

Mam nadzieję że Coco jednak się wzmocni i pokaże na co ją stać .
Czy kupowałyście w tej szkółce co kiedyś czy to inny producent?
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kupowałyśmy wspólnie z Ewą hortysie i pelasie od tego samego sprzedawcy. Nie przepadam za zbyt nienaturalnie wybięgniętymi roślinami bo z nimi później są kłopoty.
Mam nadzieję, że w końcu wyzdrowieje i pokarze swoje piękno.
Mam też przesłane od szczytnicy i one są naturalne. Wsadziłam i rosną.
Tak samo miałam zawsze z roślinami, przede wszystkim liliowcami, od naszego Emila.
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzymam kciuki za Coco i pelasie ;:215 ;:215
Na pewno się wzmocnią i zakwitną, przecież muszą pokazać w tym roku kwiatki ;:108 ;:108 nie tylko ty na nie czekasz ;:65
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Piękne wiosenne widoki, soczyście zielone podbarwione rosą - uwielbiam takie widoki ;:138
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Ilonka a opryskałaś czymś na szarą plesń tą Coco - ja dwa lata temu miałam to samo
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

jak to dobrze, ze nie jesteśmy sąsiadkami i nikt mnie nie posądzi, że to przeze mnie masz chwastowy problem :) U mnie od strony jedynego sąsiada zaczyna wyglądać podobnie, ale aż takich wyrzutów nie mam, bo oni mają po swojej stronie gigantyczne kartoflisko, w związku z którym ja musiałam się z pomidorami na drugi skraj ogrodu przenieść, więc wet za wet: oni mnie zarazę, ja im mlecze ;:224

Mnie jedna z hortensji nie ruszyła, ale to moja wina chyba źle posadziłam, odkopię i sprawdzę jak mają się korzenie. Reszta ma się super, Whim's Red wielka, dobrze że zastosowałam się do Twojej rady i zostawiłam jej potężny odstęp po bokach :wink:
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu dostałam po łapach za zamówienia oczami i już.
Teraz spoglądam, próbuję :wink: , przez swoje okulary i staram się pozytywnie podchodzić do tego co już mam.
Aniu dzięki bardzo ;:196 a już niedługo będzie można poszaleć w Minikowie :D
Ewciu pryskałam, pryskałam. Teraz czekam na efekty.
Zaczynają się pojawiać kolejne 2 zawiązki kwiatostanowe i ciekawa jestem czy przeżyją czy tak samo sczernieją jak poprzednie
Pati ale się uśmiałam :;230
Chociaż czytając Twój wpis teraz wiem dlaczego zostawiają to zielsko. Koło tarasu mam matę trzcinową i zasłania im przez pewną część dnia słońce to pewnie dlatego :cry:
Cieszę się, że hortysie ładnie rosną :D
Co do tej jednej - w razie czego wkop ją głębiej, przykryj korą wokół (bez agro), podlewaj a w razie pojawienia się kwiatostanów uszczyknij je. To spowoduje wzmożenie prac pod ziemią i nie będzie się wysilać tym co nad.
W zeszły roku sadziłam odłamaną część, z mojej winy, z malusieńkim 1 korzonkiem. Zakwitła małymi kwiatostanami. Żyje i rośnie :D
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Ilonko :wit , jeszcze mnie tu u Ciebie nie było :? , ale już będę ;:108 .
Trawnik na naszej działce ( budowlanej ale nie zamieszkałej) składa się głównie z koniczyny i mniszka...pewnie też to niechcący komuś podsiewam ;:173 ...ale z drugiej jednak strony, skąd to się u mnie wzięło ;:oj ...też mi z pewnością od sąsiadów niechcący przyszło ;:65 .
ale jak już eMek skosi to jestem dumna jak paw i się dziwuję niemiłosiernie jak to ludziska inne zapuszczają sobie łąkę zamiast mieć schludnie i ładnie :;230 .
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu spoko, ja wiem i rozumie, że wiele osób lubi mniszki w trawniku i im to nie przeszkadza. Ale jak widzę jak pan domostwa ruszy w końcu d...ko po entej puszce i raczy skosić aż 20% chwastowiska a dalej nie będzie robił bo już się zmęczył a tak w ogóle to on pracuje ciężko, :;230 , i zarabia pieniądze to nie może się już w domu przemęczać a tak w ogóle to przecież w ramach odpoczynku pojedzie sobie na rybki bo co będzie marudzenia dot. jakiś prac słuchał (ale mi zdanie wyszło). A małżonka pracuje zawodowo, też zarabia budrzetowe pieniążki, zajmuje się chorowitym 3,5latniem, od czasu do czasu zajmie się rabatą 10m2 i ona nie może być zmęczona.
Ale chwastowiska u nich nie zmienię a z tej rabaty za płotem jestem bardzo dumna bo jej powstanie zajęło mi 3 lata przekonywania, że warto mieć kilka kwiatków :wink:
Wiesz Kasiu tak sobie narzekam na to chwastowisko ale z dwojga złego wolę to chwastowisko od grupy 14-16latków grających ostro w piłkę nożną :;230

Pomimo, że ostatnia nocka była z temperaturą -3 to różyczki trzymają dobrze

Obrazek Stephanie Baronin zu Guttenberg

Obrazek ostro przycięta wiosną Belvedere

Obrazek Claire Marshall

Obrazek okrywowa NN

Obrazek ostro przycięty wiosną Chopin

Obrazek ostro przycięta wiosną Eden Rose

Obrazek
1 rząd ? 2 szt. Jalitah
2 rząd ? Ambridge Rose, 2* Princess Alexandra of Kent, Ambridge Rose
3 rząd - Charles Darwin, Abraham Darby, Charles Darwin

Różom Petroviczia w 2 i 3 rządku nie mogą się ciągle nadziwić. Wg info były ?tworzone? w marcu 2013. Sadziłam je jesienią 2014. Obecnie wyglądają jak niektóre nasze dwulatki.
Na te róże dałam się namówić, a były to długie namowy, naszej Grażynce i Majce ;:196 ;:196
Patrząc na sadzonki nie żałuję ani jednej złotówki na nie wydane.
Mam cichą nadzieję, że tak cały czas będą pięknie rosły :D
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko, piękna ta rabata z różami od Petrovica ;:138 ;:138 ale będzie cudnie jak zakwitną :roll:
Pozostałe też pięknie wyglądają , ładne krzaczki, ciecie im posłużyło ;:108
Róże są wytrzymałe i najwyżej młode listki liźnie mróz, ale całości nie .

Na sąsiadów nic nie poradzisz, i tak już dużo osiągnęłaś, że zrobili rabatę , może z czasem dorosną do koszenia i większego dbania o ogród -czego ci serdecznie życzę ;:196

Czy okrywowa nn to nie The Fairy? czy to inna róża ?
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

U mnie górne listki róż nie zaciekawie wyglądały po sobotniej nocce i aż sie boję co zastanę w piątek ;:145
w niedziele widzialam ,że podmarzly hosty ,hortensje,miskant, :(
Pozdrawiam. Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”