Pszczoły - pasieka w ogrodzie

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje pszczoły

Post »

Mam taki domek na działce, Tam w przewiewnej szafce. Problemu nie miałem jeszcze, ale zawsze jest gruntownie czyszczona na okres zimowy.

Jako zabezpieczenie chemiczne w ulach obecnie stosuję Apiwarol.

Lubię mieć zapas starszych ramek. Wówczas nie muszą od razu wybierać miodu, gdy tylko w pojedynczych ulach robi się ciasno. Po prostu zamieniam kilka ramek i jest ok. Przydają się do robienia odkładów itp.
EWA06
100p
100p
Od: 25 wrz 2011, o 22:49

Post »

U nas niestety szafy się nie sprawdziły.Była palona siarka ,rozkładane liście orzecha a motyle i tak zasnuwały całe ramki.Teraz na przewiewie jest spokój.Apiwarol to stosujemy na waroze tylko jakoś nie bardzo pomaga.Może kiedyś wymyślą coś bardziej skutecznego ale to musi im się opłacać.
Co mnie cieszy i za czym zawsze bardzo tęsknię.
Ewa-moje zielone
BartekOpole
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 paź 2013, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wiem czemu akurat u Ciebie Apiwarol nie pomaga. Jedyne co może być powodem takiej sytuacji to nieumiejętne leczenie tabletkami. A jak go stosujesz, na jakich dennicach masz ule?
EWA06
100p
100p

Post »

Mam ule wielkopolskie poszerzane. A Apiwarol nie jest na 100 procent taki bardzo skuteczny ale póki co nic innego nie ma.Owszem osyp warrozy jest ale zawsze coś przeżyje.wystarczy by troche pszczół podczas odymiania było poza ulem i z powrotem przywloką,albo obok pasieka w której pszczelarz stosuje np.paski ( klepki ) z racji oszczędzania.Wydaje mi się ,że odymianie stosujemy książkowo.Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji i wymiany poglądów dot.prac w pasiekach bo człowiek zawsze się uczy.
Ewa-moje zielone
Marek Podlaskie
200p
200p
Od: 26 sie 2012, o 14:12

Post »

Witaj Ewa . U mnie jak na razie nie ma szału ,a winna pogoda.Wczoraj zaglądałem w kilu rodzinkach ,co mnie zdziwiło maja sporo nakropu ,ale świeży ,więc teraz musza posklepić. Zrobiłem 10 odkładów ,poddałem 9 matek jednodniówek. We wszystkich pszczółki latają ,noszą pyłek ,więc może jest ok.Choć martwię się czy poszalały z trutniami ,bo ten tydzień pogoda była marna.
Co do walki z warozzą ,ja w ubiegłym roku stosowałem check mite ,czyli kumafos. Warozza się posypała ,więc myślę ,że jest skuteczny.Opinie różne,podobnie jak z apiwarolem. W tym roku pewnie też będzie kumafos o ile uda się ściągnąć z Usa.Pozdrowionka
A może masz namiary na miodne ,łagodne mateczki.?A co ja pytam ,jak wszystkie są takie :;230 ;:138
EWA06
100p
100p

Post »

U nas od środy pogoda była całkiem względna.Pszczoły na akacji.Odkładów M porobił chyba z 10 matki mam niby zamówione ale co i jak to nie bardzo wiem bo się gościu nie odzywa kiedy odbiór.polecam krainke prime .Zajęte są swoją pracą i nie szwendają się po podwórku.Tych pasków to jeszcze nie stosowaliśmy. Ale jak znam M to będzie Apiwarol.Przed nami jeszcze tylko jeden pożytek - lipowy a później przygotowania do zimowli .
Ewa-moje zielone
Marek Podlaskie
200p
200p

Post »

Ewa ,jeżeli chodzi o check mite ,to się robi miksturę i polewa pszczółki. A warozza leciała przez 2 tygodnie.
U mnie pogoda do niczego i zastanawiam się czy matule się unasienniły. Może w sobotę zerknę ,bo już czas na czerw we wcześniejszych matkach. ;:138 Pozdrowionka :wit

Zmod./pomid.
Marek Podlaskie
200p
200p

Post »

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... aid=112d8a
Brak słów. Dlaczego ludzie są tacy bezmyślni ,wredni i nie wiem ,jak nazwać ,bo na forum nie można bluźnić. Co ta pszczoła im przeszkadza? :( Pszczoły ,które lecą na pożytki ,po nektar nigdy nie zrobią człowiekowi krzywdy. Ich nie obchodzi góra mięsa (czyli człowiek),ale to by przynieść kilka mg nektaru na wyżywienie swojej rodzinki. Ale ,kto idzie w ich okolice ,bronią swojego domku ,bo nawet człowiek tak robi. Moja pasieka też stoi na uboczu ,na polu przy lesie i za każdym razem kiedy jadę na pasiekę ,przy dojeżdżaniu mocniej bije mi serce ,czy wszystko jest ok.
Ostatnio szła wycieczka i widziałem człowieka z pewnej odległości jak wychodzi od strony uli. Ale nie zwróciłem uwagi ,bo to była grupa ok 20 osób. Po wejściu na pasiekę ,okazało się ,że w pierwszym ulu był patykiem zatkany wylotek. Pytanie PO CO TO ZROBIŁ :?: :?:
Odpowiedzi nie ma,a w zasadzie jedna .Zrobił to z GŁUPOTY :!: :!:
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marek Podlaskie pisze:Ostatnio szła wycieczka i widziałem człowieka z pewnej odległości jak wychodzi od strony uli. Ale nie zwróciłem uwagi ,bo to była grupa ok 20 osób. Po wejściu na pasiekę ,okazało się ,że w pierwszym ulu był patykiem zatkany wylotek. Pytanie PO CO TO ZROBIŁ
Odpowiedzi nie ma,a w zasadzie jedna .Zrobił to z GŁUPOTY
Jak by zdychał z głodu z powodu braku owadów zapylających to by chyba dopiero pomyślał. Ludzie robią to z głupoty i z niewychowania. W du.ach się ludziom poprzewracało z tego dogodnego życia. Jak to by powiedział człowiek z mojego awataru: miód to każden jeden by chciał żreć, ale robić to ni ma komu.
Pozdrawiam Paweł
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taka będzie przyszłośc narodu, jak jej dzieci chowanie.

To jest efekt, że nie można nikomu legalnie przypier...... ć. Jeśli dowcipniś z patykiem, robiłby to często, to w to miejsce zamiast małych, naprawdę grzecznych pszczółek, zainwestowałbym znów w odmianę kaukaską :D

A to wytrucie, to już przestępstwo. Ogromna strata. Teraz może liczyć tylko na kolegów z kół pszczelarskich. Teraz jeszcze jest szansa na nowe rójki. Gorzej z ulami, tego nikt gratis nie da...., a do tego nowe ramki, węza.... ufffffff, gorąco.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hosta dlaczego akurat kaukaską ?
Pozdrawiam Paweł
EWA06
100p
100p

Post »

Witam.A jeszcze niedawno pisałam o ludzkiej bezmyślności i głupocie.Forsa co niektórym to całkiem mózgi wypaliła.A co do kaukaskiej rasy to trzeba się mieć na baczności.Bardzo bronią te maluszki swoich domków.Szkoda że nocami nasze pasieki są tak bezbronne. U nas też jakaś dwunożna zaraza przeszła i zniszczeń narobiła, bo tak łatwo prysnąć muchozolem do wylotka w nocy jak się wie pszczoły nie wyjdą. Szkoda słów.
Ewa-moje zielone
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaukaska - bo:

- była popularna w Polsce ( więc nie jest to jakiś inwazyjny egzotyk)

- jest bardzo kąśliwa (w ich przypadku nikt sobie tak grzecznie nie pospaceruje w pobliżu uli, mocno się pilnują)

- zbiera naprawdę dużo miodu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”