Sosna - choroby, szkodniki
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sosna - choroby, szkodniki
Czarny brud, to zazwyczaj sadzaki(grzyb), które rozwijają się na spadzi, a w tym roku w końcu sezonu było jej bardzo dużo. Nie żerują na roślinach, choć sporo swiatła zabierają.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sosny gubią straszne ilości igieł
Masz efekt suchego września,jaja i pokolenie płciowe miodownicy szpilkowej wełnistejw0jtek pisze:Witam wszystkich.
Zawsze było trochę kolek ale w tym roku jest tragedia. Sosny są stare, około 100cm obwodu pnia. Obejrzałem igły i specjalnie nie szukając znalazłem jakieś jaja Dużo igieł ma czarny nalot, nie wiem czy jest to brud czy grzyb. Do tej pory nic specjalnego z drzewami się nie działo, po prostu rosły sobie. Co można z tym zrobić, oprócz grabienia igieł?
Parę zdjęć: http://img41.imageshack.us/gal.php?g=p1000757.jpg
czy kora łuszczy się na pniu?(zdjęcie pnia)
Re: Sosny gubią straszne ilości igieł
Miesięcy suchych było mnóstwo, drzewa są stare, i nic takiego się nie działo. Po miesiącu bez sprzątania nie widać by było podłoża. Jestem laikiem ale to co widziałem nie przypomina miodownicy http://www.pbase.com/image/63777827, http://www.biolib.cz/en/taxonimage/id10 ... nid=102068, pierwsze moje skojarzenie było z kleszczem , ciemne, prawie czarne robactwo.pogotowie ogrodnicze pisze:Masz efekt suchego września,jaja i pokolenie płciowe miodownicy szpilkowej wełnistej
czy kora łuszczy się na pniu?(zdjęcie pnia)
Zdjęcia kory dodam jutro.
Edit:
Zdjęcia dodane http://img41.imageshack.us/gal.php?g=p1000757.jpg
Po mojemu miodownica. Jaka to bez oglądnięcia nie wiem (znam trzy). Janusz wie lepiej, siedzi w tym. Zresztą nieistotne. Zwalczanie takie samo.
Pędowososnowa żre igły pędów wierzchołkowych,wełnista igłę zeszłoroczną, bura głównie kosówkę i sosnę czarną
Pędowososnowa żre igły pędów wierzchołkowych,wełnista igłę zeszłoroczną, bura głównie kosówkę i sosnę czarną
No to się naczytałam...To teraz poproszę o prosty przepis, jak tych wszystkich okropieństw uniknąć. Jestem gotowa pryskać, czym trzeba i kiedy trzeba. To...czym i kiedy? Zdecydowanie stawiam na profilaktykę!
-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co to za owady oblazły moje sosny i czym je mordować?
Osnuja musi....
Jakikolwiek kontaktowy, np Talstar 100EC
I nie radzę odpuszczać, bo będzie gołożer.
Jakikolwiek kontaktowy, np Talstar 100EC
I nie radzę odpuszczać, bo będzie gołożer.
-
Re:
Czyli to jest to samo paskudztwo, z którego larwami niałam problem w ubiegłym roku? Jak często i ile razy spryskać sosny?
muchazezlotym pisze:
Ja w tym roku mam kolejny problem z sosnami (wejmutki i górskie), a wygląda tak:
Czy to osnuja sadzonkowa i czeka mnie rozkosz zbierania jej?
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: Re:
muchazezlotym pisze:Czyli to jest to samo paskudztwo, z którego larwami niałam problem w ubiegłym roku? Jak często i ile razy spryskać sosny?muchazezlotym pisze:
Czy to osnuja sadzonkowa i czeka mnie rozkosz zbierania jej?
Tak to ona Osnuja sadzonkowa. Użyj od razu Decis'u, stężenie zalecane będziesz miał/a napisane na opakowaniu. Efekt natychmiastowy
-
Oprysk zrobiony! Czy należy go powtórzyć? Czy owady mogły już złożyć jaja i jeśli tak, to czy coś mam z nimi robić?
- gemciu83
- Kontakt:
Obserwuj sosny bo mogą się ponownie w mniejszej ilości pojawić znowu ale nie muszą. Wtedy znowu je Decisem potraktujesz.
Teraz mam nadzieję, że pospadały gąsienice na ziemię ?
Teraz mam nadzieję, że pospadały gąsienice na ziemię ?
-
Gąsienic nie zauważyłam - tylko zatrute formy dorosłe owada. Ale na gąsienice to chyba jeszcze zbyt wcześnie?
- gemciu83
- Kontakt:
Ale już wiesz co masz robić. Obserwacja i jak coś się znowu pojawi to pryskasz tym samym środkiem.