Płodozmiany.Zmianowanie upraw.Uprawy współrzędne
Re: Jakie warzywa sadzimy obok siebie.
Też myślę, że tu trzeba metodą prób i błędów Jest pewnie dużo więcej faktorów dlaczego tak czy tak a nie tak
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sąsiedztwo roślin
Oświeżam w.-zainteresowałam się książką "Ogród inspirowany naturą" i w internecie nie ma W Empiku? niedostępny Gdzie mogłabym dostać?LaViol pisze:Widocznie związki chemiczne wydzielane przez kukurydzę źle działają na te akurat warzywa Natomiast pozytywnie na te, które wymieniłam wcześniej.
Zajrzyj choćby do cioci Wiki pod hasło allelopatia
Polecam książkę "Ogród inspirowany naturą". J. Stawicka, M. Szymczak - Piątek, J. Struzik, jest tam cała tabela wzajemnych wpływów roślin. Najwięcej o roślinach uprawnych jako najlepiej zbadanych, bo to się przelicza na konkretne kwoty - rośliny dobrze zestawione są zdrowsze, dają lepsze plony, mniej środków ochrony trzeba używać.
Pozdrawiam Ewa
-
- 100p
- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Płodozmian dla początkującego laika ?
Usuwam truskawki, bo dołapała je jakaś choroba. Co mogę posiać w tym miejscu? Myślę o fasolce szparagowej. A może lepiej ogórki gruntowe na jesienny zbiór? Ktoś doradzi?
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Czy ktoś potrafi pomóc w sprawie sąsiedztwa dla ogórka? Szukam konkretnej, sprawdzonj porady, a nie tabelek skopiowanych skądinąd.
Otóż chodzi mi o to, co posadzić z ogórkiem, żeby ogórek mógł sie po tym piąć. Kukurydzę? Słonecznik? Ma ktoś własne doświadczenia??
Otóż chodzi mi o to, co posadzić z ogórkiem, żeby ogórek mógł sie po tym piąć. Kukurydzę? Słonecznik? Ma ktoś własne doświadczenia??
Pozdrawiam, Ilona
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sąsiedztwo roślin- oddziaływanie
Ja ogórka sieję z burakami albo fasolką szparagową... więc nie ma się jak piąć ;)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Posadź ogórki z fasolą będą piąć się na wspólnych tyczkach.Świnka pisze:Czy ktoś potrafi pomóc w sprawie sąsiedztwa dla ogórka? Szukam konkretnej, sprawdzonj porady, a nie tabelek skopiowanych skądinąd.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
Może się piąć również po koprze - tylko musi być dosyć gęsto posadzony, no i dobra odmiana i dobre nawożenie (rośnie do 1,5 m). Tylko jest problem dotyczący oprysków. Jeśli będzie konieczność zastosowania chemii pryska się również podpory.
Dodam jeszcze, że takie puszczanie ogórka na żywioł przy naturalnych podporach, to jest raczej lekka amatorszczyzna i należy ją traktować jako zabawę a nie rodzaj metodycznej uprawy.
Dodam jeszcze, że takie puszczanie ogórka na żywioł przy naturalnych podporach, to jest raczej lekka amatorszczyzna i należy ją traktować jako zabawę a nie rodzaj metodycznej uprawy.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Ja wokół ogórków sadzę kukurydzę ,ale bardziej dla ochrony przed wiatrem i od razu ogórki pną się po niej,takie 2 w1.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Ja miałam mało to robiłam taki stelarzyk z listewek i od dołu do góry sznurki jak przy pomidorach ale w szklarence rosły pięknie a na zewnątrz mizerotki.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
Dzięki za wszystkie odpowiedzi na forumków można liczyć.
Znalazłam też informację, że nadaje się słonecznik. Bo bałam się, że włochaty i szorstki zniechęci ogórka, ale nie. Bożenka pisze o tym tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154
Znalazłam też informację, że nadaje się słonecznik. Bo bałam się, że włochaty i szorstki zniechęci ogórka, ale nie. Bożenka pisze o tym tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154
Pozdrawiam, Ilona
- annika
- 50p
- Od: 28 sty 2013, o 21:28
Ja siałam słonecznik. Ogórek go olał i płożył się po ziemi:lol: W zeszłym roku bób też się nie zprawdził. Za tabelkową radą posiałam mu nasturcję, to go zagłuszyła (ale to moja wina, bo nasturcja miała być niska, a ja kupiłam wysoką ). Wydaje mi się, że słonecznik czy kukurydza to raczej do osłony przed wiatrem, a żeby się piął to muszą iść paliki, druty, sznurki czy coś podobnego.Świnka pisze:Czy ktoś potrafi pomóc w sprawie sąsiedztwa dla ogórka? Szukam konkretnej, sprawdzonj porady, a nie tabelek skopiowanych skądinąd.
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
Świnka sadziłam 2 lata temu słonecznika przy ogórkach, dokładnie przy samej szklarni od strony ogórków i nie wyszło im to na dobre. Słoneczniki porosły 2 metrowe, korzeniami przeszły do szklarni i pożarły całe jedzonko spod ogórków. Ogórki były marne oj marne.
W maju zrobiłam też dosiewkę ogórków z myślą, że będą się pięły po słoneczniku, a figa spójrz jakie są ogórki przy 2 i 3 słoneczniku Zdjęcie z 24 czerwca:
A przy ogórkach w ubiegłym roku siałam buraki, sałatę i koper.
W maju zrobiłam też dosiewkę ogórków z myślą, że będą się pięły po słoneczniku, a figa spójrz jakie są ogórki przy 2 i 3 słoneczniku Zdjęcie z 24 czerwca:
A przy ogórkach w ubiegłym roku siałam buraki, sałatę i koper.
Pozdrawiam
- Świnka
- Przyjaciel Forum
annika i kasia82
Już widzę, że lekko nie będzie... oprócz wsparcia kukurydzą i palikami muszę liczyć się też z żarłocznością słoneczników. Z tego co wiem, są zachłanne na wodę, a ogorki nie znosza przesuszenia. Ale ogórki korzenią się płycej, może wystarczy nie dopuścić do przesuszenia wierzchniej warstwy gleby?
Na twoim kasiu82 zdjęciu widzę ogórki między słonecznikami, w tle szklarnia. Słońce pada od frontu, a ogórki uwielbiają światło i kierują się pędami w jego stronę. Potrafią wleźć na wszystko, co po drodze do słońca. Mając podpórki słonecznikowe po bokach, a nie z przodu, nie mają "motywacji", żeby się na nie wspinać. Ja chyba spróbuję wsadzić swoje nieco z tyłu za słonecznikami, wtedy nie będa miały wyjścia! może się uda? a jak nie, to zawsze mogę dostawić im jakieś podpórki z przodu, żeby się nie rozpełzły...
Już widzę, że lekko nie będzie... oprócz wsparcia kukurydzą i palikami muszę liczyć się też z żarłocznością słoneczników. Z tego co wiem, są zachłanne na wodę, a ogorki nie znosza przesuszenia. Ale ogórki korzenią się płycej, może wystarczy nie dopuścić do przesuszenia wierzchniej warstwy gleby?
Na twoim kasiu82 zdjęciu widzę ogórki między słonecznikami, w tle szklarnia. Słońce pada od frontu, a ogórki uwielbiają światło i kierują się pędami w jego stronę. Potrafią wleźć na wszystko, co po drodze do słońca. Mając podpórki słonecznikowe po bokach, a nie z przodu, nie mają "motywacji", żeby się na nie wspinać. Ja chyba spróbuję wsadzić swoje nieco z tyłu za słonecznikami, wtedy nie będa miały wyjścia! może się uda? a jak nie, to zawsze mogę dostawić im jakieś podpórki z przodu, żeby się nie rozpełzły...
Nasturcję w ogórkach miałam i to nawet pnącą ale były to tylko 3 krzaczki na jakieś 20 ogórków. Dosiane tam,gdzie ogórki wypadły. W tych proporcjach do zagłuszenia nie doszło, ale, fakt, moja nasturcja nie zdążyła się zbyt mocno rozrosnąć.annika pisze:Za tabelkową radą posiałam mu nasturcję, to go zagłuszyła (ale to moja wina, bo nasturcja miała być niska, a ja kupiłam wysoką ). Wydaje mi się, że słonecznik czy kukurydza to raczej do osłony przed wiatrem, a żeby się piął to muszą iść paliki, druty, sznurki czy coś podobnego.
Pozdrawiam, Ilona