Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sępolia-fiołek afrykański (uprawa,prezentacja kwitnień) cz.4

Post »

;:180 Dzięki wielkie Gracjello ;:196 Jestem właśnie na etapie rozsadzania tych swoich maluchów, póki co są jeszcze malutkimi sadzonkami, ale wolę wiedzieć wszystko zawczasu ;:333
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32

Post »

Gracjella, czy te wszystkie trailery to różne odmiany? ;:oj Chyba się do Ciebie uśmiechnę na wiosnę ;)

Dziś mam do Was dwa pytania:

1. Wiem, że od wiosny do jesieni dobrze fiołki nawozić nawozem do kwitnących. Natomiast co z resztą roku? Nawozicie czymś innym czy wcale?

2. Jeden z moich fiołków ma jakby podkurczone listki, bardzo blisko siebie. Czy to może być roztocze, lub coś innego? Jeśli tak to proszę też o radę, jak go naprawić :wink:

Obrazek

Obrazek
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
wiera
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnie się roztocza nigdy nie udało się ,,naprawić ",nawet dobroczynek nie pomógł. :( :(
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Justynko, po zdjęciach nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić, że to roztocza. Ale podwiniete listki wyglądaja podejrzanie i mi już zapala się czerwona lampka. Na wszelki wypadek potraktowałabym mieszanką Magus + Nissorun, moim fiołkom pomogło.
Zdjęcia moich chorych podopiecznych i historię walki możesz zobaczyć tutaj, może wątek będzie pomocny... :idea:
Awatar użytkownika
Pola22
100p
100p
Od: 8 lip 2013, o 18:52

Post »

Witam :wit mam pytanie rozmnażał ktoś z was fiołki z nasion? czy to prawda, że jak mam fioletowego fiołka to z nasion wyrośnie inny kolor?
Pozdrawiam Paula
DejwidBDG
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lut 2013, o 13:16

Fiołek alpejski i żółte liście

Post »

Witam was serdecznie i proszę o pomoc. Moja żona dostała od teściowej fiołka alpejskiego na urodziny. Od około tygodnia jego liście robią się po kolei żółte. Trzymamy go w chłodnym miejscu i nie podlewamy go często. Czy te fiołki przekwitają i jest to normalne czy jest inna przyczyna? Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01

Post »

Fiołek alpejski lubi dużo wody.Zapewne w tym tkwi przyczyna żółknięcia liści.
Druga sprawa, że roślina na pewno odczuła różnicę warunków uprawy.
Podlewaj ustaną wodą na podstawkę w takiej ilości by kwiatek spokojnie napił się do syta.Po godzinie wylej pozostałą część wody.
Powodzenia :D
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
Awatar użytkownika
neska133
100p
100p
Od: 6 lip 2014, o 09:36

Post »

Witam! Przeczytałam i bardzo wiele się nauczyłam.
Też mam problemy z moim fiołkami ale po przeczytaniu tego wątku wiem że moją winą jest to że za dużo leję wody.
Postaram się nie przesadzać z wodą, szczególnie teraz zimą .
Pozdrawiam i dziękuję . :)
Awatar użytkownika
tanyia
50p
50p
Od: 19 mar 2014, o 00:44

Post »

Mam problem. W tym roku, od marca do chyba września kupowałam listki. Większość puściło mi sadzonki ( jeszcze 2 listki z marca nie puściły nic !!! ) i niestety ostatnimi czasy sadzonki miniaturek padają. Wszystkie jedna po drugiej. Dodam, że nie były wybitnie wybujałe. Jaka może być tego przyczyna? W niektórych pojemniczkach na powierzchni ziemi zrobił mi się taki kożuszek ( ale nie jest to pleśń ), kupiłam previcur, chcę nim podlać sadzonki, ide dobrym tropem?
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

Wg mnie, dobrym. :) Ograniczyć też trzeba podlewanie.
Awatar użytkownika
KrysTe
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 gru 2014, o 00:21

Post »

Witam wielbicieli fiołków ;:167

To te roślinki są winne, że tu przywędrowałam, poszukiwałam info o ich hodowli, kilku fajnych odmian, a znalazłam 10 000 ;:160
W tej chwili mam 3 dorosłe fiołki, zwykłych parapetowców i kilka ukorzenionych arystokratycznych listków, którym coś się zieleni u podnóża :heja Listki pozyskałam od Gracjelli ;:180 jak mi się wydaje po jej wątku, a zwłaszcza zdjęciach.
Zaglądam do nich kilka razy dziennie, choć obiecywałam, że będę twarda i wytrzymam przynajmniej do kolejnego podlewania, ale łatwo nie jest.

Fiołki hodowałam ze 20 lat temu, miałam w pracy duże okna i parapety bez bezpośredniego słońca, w domu też rosło kilka, potem zmieniłam miejsce zamieszkania i nie było warunków. Teraz znowu mogę się nimi cieszyć. Kiedy się nimi zainteresowałam odkryłam mnóstwo pięknych odmian, przez te lata żyłam nie mając świadomości o istnieniu takich cudowności.

Moje listki umieściłam w ziemi dokładnie 2 października, 6 odmian po 2 listeczki i jeden taki dziwny odrostek- pasierb? dwa malutkie listki na miniłodyżce. To on pierwszy się ukorzenił i wypuścił kolejne listeczki. Na święta kilka listków zrobiło mi prezent i z ziemi ukazało się coś zielonego, niestety dziś dwa listki musiałam usunąć, na szczęście różne. Wydaje mi się, że to z powodu niższej temperatury. Podlałam jak zwykle, ale zrobiło się chłodniej i woda nie odparowała. Stoją na parapecie nad kaloryferem.

Przeczytałam prawie cały wątek, poświęcając wiele godzin, ale było warto, bo zgromadziłyście tu tyle ważnych i ciekawych informacji, za co jestem bardzo wdzięczna ;:180
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Listki na ukorzenianiu i młodziutkie sadzonki lubią wyższą temperaturę optymalnie w okolicy 23 stopni i jasne rozproszone światło, rosną wtedy błyskawicznie i szybko wypijają wodę. Przy niższej temp, poniżej 20 st i kiepskim oświetleniu wzrost się zahamowuje i woda może zalegać w podłożu powodując gnicie korzeni, rozwój pasożytów i grzybów. Kontroluj temperaturę swoim podopiecznym, obecna pora roku nie jest niestety sprzyjająca :roll:
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01

Post »

Myślę, że powinnaś ograniczyć ilość wody i wszystko będzie dobrze :D
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”