Ketmia i jej zielony zakątek
- Ketmia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ketmia i jej zielony zakątek
W tym roku lilak Meyera przeszedł samego siebie. A jak pachnie!
NO i teraz kwitną też azalie i różaneczniki
Będzie już chyba z dwa lata gdy kupiłam w ciemno (czyli roślinę niekwitnącą) rododendrona eskimo. Zdziwiłam się w tym roku gdy zakwitł po raz pierwszy - na różowo.
Na szczęście doczytałam, że w trakcie kwitnienia przebarwia się na biało.
Nie wiem czemu,ale jedna z moich hortensji bukietowych jest przez coś zjadana. Reszta nietknięta.
W tym roku jest szansa, że wreszcie doczekam się pierwszych czereśni (buttnera czerwona).
NO i teraz kwitną też azalie i różaneczniki
Będzie już chyba z dwa lata gdy kupiłam w ciemno (czyli roślinę niekwitnącą) rododendrona eskimo. Zdziwiłam się w tym roku gdy zakwitł po raz pierwszy - na różowo.
Na szczęście doczytałam, że w trakcie kwitnienia przebarwia się na biało.
Nie wiem czemu,ale jedna z moich hortensji bukietowych jest przez coś zjadana. Reszta nietknięta.
W tym roku jest szansa, że wreszcie doczekam się pierwszych czereśni (buttnera czerwona).
- Ketmia
A to mój chory rododendron Marcel Menard. W tej chwili przesadzony na nowe miejsce. Poprzednie starciło cień po ścięciu drzewa i mój biedak niezbyt dobrze czuł się na tamtym stanowisku. Teraz posadzony w kwaśnej organicznej glebie ma wreszcie szansę dojść do siebie.
Mimo tego, że przesadzałam go dosłownie 2 tygodnie temu, zakwitł niezawodnie, jak co roku.
Muszę pamiętać, żeby mu przed następnym kwitnieniem poprzerywać pędy kwiatowe. Może się zagęści.
Mimo tego, że przesadzałam go dosłownie 2 tygodnie temu, zakwitł niezawodnie, jak co roku.
Muszę pamiętać, żeby mu przed następnym kwitnieniem poprzerywać pędy kwiatowe. Może się zagęści.
- Ketmia
- Ketmia
Luty 2014
Może nieśmiało zacząć nowy sezon? Pierwsze zakupy już za mną, teraz tylko pozostaje wysiać i cierpliwie czekać.
Może nieśmiało zacząć nowy sezon? Pierwsze zakupy już za mną, teraz tylko pozostaje wysiać i cierpliwie czekać.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Elu po przerwie!
Prezenty imieninowe superaśne. Pochwal się jak Ci rosną. Widzę, że pogoda sprzyja wiosennym zakupom. Kwiatki-motylki kiedyś miałam. Mają dużo uroku. Pozostałych nigdy nie siałam, ale kupowałam sadzonki. Szczególnie koleusy lubię. Często goszczą w moich skrzynkach balkonowych.
Prezenty imieninowe superaśne. Pochwal się jak Ci rosną. Widzę, że pogoda sprzyja wiosennym zakupom. Kwiatki-motylki kiedyś miałam. Mają dużo uroku. Pozostałych nigdy nie siałam, ale kupowałam sadzonki. Szczególnie koleusy lubię. Często goszczą w moich skrzynkach balkonowych.
- Ketmia
Tu.jo, ogromnie się cieszę, że wpadłaś do mnie z wizytą
Pochwalę się, jak już odpakuję moje prezenty z zimowego zabezpieczenia. Do tej pory nie miałam szczęścia do hortensji ogrodowych. Przemarzały. Teraz wybrałam dla nich specjalne miejsce, specjalnie je przygotowałam, a przed zimą okryłam całe towarzystwo wyjątkowo starannie i jestem bardzo ciekawa, co zastanę wiosną.
Zdecydowałam się na siew koleusów, bo u nas są dosyć drogie i nie sadziłabym kupnych w większej ilości, a chciałabym je posadzić w gruncie. No i planuję oczywiście i inne zakupy.
Heliotropy kiedyś miałam kupne. Pachną niesamowicie... . Już nie mogę się doczekać, kiedy je wreszcie wysieję. Wg kalendarza biodynamicznego jutro jest dobry dzień na tego typu prace.
Pochwalę się, jak już odpakuję moje prezenty z zimowego zabezpieczenia. Do tej pory nie miałam szczęścia do hortensji ogrodowych. Przemarzały. Teraz wybrałam dla nich specjalne miejsce, specjalnie je przygotowałam, a przed zimą okryłam całe towarzystwo wyjątkowo starannie i jestem bardzo ciekawa, co zastanę wiosną.
Zdecydowałam się na siew koleusów, bo u nas są dosyć drogie i nie sadziłabym kupnych w większej ilości, a chciałabym je posadzić w gruncie. No i planuję oczywiście i inne zakupy.
Heliotropy kiedyś miałam kupne. Pachną niesamowicie... . Już nie mogę się doczekać, kiedy je wreszcie wysieję. Wg kalendarza biodynamicznego jutro jest dobry dzień na tego typu prace.
- misiaczekm
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
Witam, w tym temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p4500780 pisałaś, że posiadasz takie drzewko...
Możesz coś więcej napisać po 3 latach bytności tego drzewka u Ciebie?
Możesz coś więcej napisać po 3 latach bytności tego drzewka u Ciebie?
- Ketmia
Oczywiście. Kupiłam, ponieważ na zdjęciu na allegro drzewo miało pokrój kolumnowy i do mojego małego ogrodu wydawało się w sam raz. Pojechałam odebrać osobiście, ludzie przesympatyczni. Z pomocą właścicielki-hodowczyni sama wybierałam dla siebie egzemplarz, czyli taki prosty patyk w doniczce. Pani radziła, żeby posadzić i NIC z nim nie robić. Nie cięłam więc go zatem, aby mógł sobie rosnąć kolumnowo. Moja koleżanka też kupiła czereśnię w tej samej szkółce, ale ją przycinała. I muszę powiedzieć, że ona ma całkiem ładne rozgałęzione krępe drzewko (trudno o nim jednak powiedzieć: kolumnowe). Ja zaś mam dosyć wyrośniete drzewo, którego gałęzie zamierzam trochę podociążać butelkami z wodą bo rosną moim zdaniem za bardzo w górę. Nie można o nim w żadnym wypadku powiedzieć, że moja Sylvia ma pokrój kolumnowy. W zeszłym roku miałam z niego może ze 3 czereśnie. Smaczne. Może potem wstawię zdjęcia tu lub też w tamtym temacie.
Edit 2022: W tej chwili mam OGROMNE drzewo. W związku z tym, że go nigdy nie cięłam jest naprawdę spore i daleko mu do miniaturek
Edit 2022: W tej chwili mam OGROMNE drzewo. W związku z tym, że go nigdy nie cięłam jest naprawdę spore i daleko mu do miniaturek
- Ketmia
Dziś zaczęłam formować mojego żywotnika. To moje pierwsze tego typu przedsięwzięcie, toteż czaiłam się na nie już od paru lat. Ciekawa jestem, czy mi się rzeczywiście zagęści.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Podziwiam odwagę, bo ja też od kilku lat myślę o jakiej odmianie swoich-nieswoich żywotników. I na myśleniu się kończy. Wyglądają nieciekawie, ale boję się czy nie będą jeszcze gorzej. Twój to jeszcze młody egzemplarz i już teraz prezentuje się ciekawie.
- Ketmia
Och, Tu.jo, myślę, że powinnaś spróbować . Cięcie je zagęści, przy okazji wytniesz co brązowe. Skoro i tak wyglądają nieciekawie, to niewiele ryzykujesz. Ostatnio wyczytałam, że jak się tuji, nomen omen, nie tnie u góry, to łysieje od dołu.
- Ketmia
Niestety, ketmie mi wymarzły zeszłej dłuuugiej zimy i teraz jestem Ketmią bez ketmii .
- piatka97
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2014, o 22:47
oj tak mi przykrooo ale nie przejmuj się inne roślinki Ci ta utratę członków ogrodu wynagrodza heh ^^
Serdecznie Pozdrawiam ---> :)Rafał
"Każdy nowy dzień jest kwiatem Który zakwita w naszych rękach Tam gdzie się kocha, nigdy nie zapada noc.
Serce to cząstka człowieka, Które tęskni, kocha i czeka."
"Każdy nowy dzień jest kwiatem Który zakwita w naszych rękach Tam gdzie się kocha, nigdy nie zapada noc.
Serce to cząstka człowieka, Które tęskni, kocha i czeka."