Lewkonia
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 kwie 2007, o 23:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lewkonia
Rzeczywiście ich uprawa nie należy do najprostszych choć kiełkują bardzo dobrze. Zauważyłem, że nie lubią za bardzo przesadzania (odchorowują), lepiej chyba przerwać po wschodzie, wody w dużych ilościach też nie za bardzo. Stoją na parapecie-temperatura ok.18 stopni. Po przesadzeniu w trakcie uprawy pojedyncze sztuki padają co jakiś czas ( w moim przypadku ok.15). Po wschodzie lepiej zraszać niż podlewać. Jeżeli zauważysz różnicę starać się zostawić te jaśniejsze (będą o pełnym kwiecie). Co jakiś czas dodaję też odrobinę nawozu. Życzę szczęścia w uprawie,
pozdrawiam,
Artur
Artur
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja się poddaję! wysieję do gruntu i koniec.
Przysłonie je odrobinkę i niech sobie radzą.
Przysłonie je odrobinkę i niech sobie radzą.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Nie pozostaje mi nic innego jak tylko się z tym zgodzić. Moje lewkonie wykiełkowały całkiem ładnie ale z czasem robiło się ich coraz mniej. Dobrze, że wysiałam całą paczkę, może chociaż kilka sztuk się uchowa. Z pikowaniem czekałam aż pojawią się liście właściwe, ale bardzo się ociągały.ARIUS26 pisze:Rzeczywiście ich uprawa nie należy do najprostszych choć kiełkują bardzo dobrze.
2 dni temu popikowałam, na razie je obserwuję. Za jakiś czas napiszę kolejne wnioski.
Pozdrawiam!
"W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nierozsądne działanie."
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
A moje nasionka ciągle w torebce.
Dziś rano znów był przymrozek. Czy ja naprawdę mieszkam w centralnej Polsce?
pozdrawiam
Dziś rano znów był przymrozek. Czy ja naprawdę mieszkam w centralnej Polsce?
pozdrawiam
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
- monika25
- 50p
- Od: 20 mar 2012, o 08:52
moje wysiane 5 dni temu zaczynają kiełkować,to już moja druga próba bo wcześniejsze wszystkie padły tym razem nie będę ich pikować, niech podrosną do maja i wtedy przesadzę je z całą bryłą z doniczki.mam nadzieję że się uda
"Kwiat jest uśmiechem rośliny"
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Moja Lewkonia wysiana w sobotę zaczęła kiełkować. Ciekawe czy dalej będzie tak łatwo, bo pierwszy raz robię rozsadę lewkonii.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 wrz 2011, o 06:57
A ja swoje lewkonie wysadziłam do gruntu, bo zaczęły w domu chorować.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 lut 2012, o 13:33
Witam
Po pikowaniu 16 szt jeden padł, chyba za sucho miał. A oto one:
Chyba wywiozę je na działkę pod szklarenkę, niech aklimatyzują się - tak jak dziś wywiozłem pomidorki (80szt +40szt rezerwa) i sererki(80szt).
A tak w ogóle to lewkonia jest trudna w hodowli w fazie siewki, a to za mokro, a to za sucho, a to za ciepło, a to za zimno.
Życzę powodzenia tym co powtórnie wysiali lewkonie i jak tym co jeszcze mają .
Pozdrawiam Alfred.
Po pikowaniu 16 szt jeden padł, chyba za sucho miał. A oto one:
Chyba wywiozę je na działkę pod szklarenkę, niech aklimatyzują się - tak jak dziś wywiozłem pomidorki (80szt +40szt rezerwa) i sererki(80szt).
A tak w ogóle to lewkonia jest trudna w hodowli w fazie siewki, a to za mokro, a to za sucho, a to za ciepło, a to za zimno.
Życzę powodzenia tym co powtórnie wysiali lewkonie i jak tym co jeszcze mają .
Pozdrawiam Alfred.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 mar 2012, o 12:58
A moje rosną jak szalone
Największa ma już 15 cm.W cieplejsze dni wystawiam je na zewnątrz.Na noc wędrują z powrotem na parapet.Do gruntu wysadzę po 15 maja dopiero.
Największa ma już 15 cm.W cieplejsze dni wystawiam je na zewnątrz.Na noc wędrują z powrotem na parapet.Do gruntu wysadzę po 15 maja dopiero.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 mar 2012, o 12:58
ARIUS26 nie dostają nawozu na razie.Rosną w ziemi uniwersalnej kupionej w sklepie ogrodniczym.
Nawóz dostana dopiero po posadzeniu w gruncie.A kwiatami oczywiście się pochwalę na forum o ile je utrzymam nadal w dobrym stanie.
Nawóz dostana dopiero po posadzeniu w gruncie.A kwiatami oczywiście się pochwalę na forum o ile je utrzymam nadal w dobrym stanie.
piszecie ze wysiejecie lewkonie do gruntu.......czy to znaczy ze zakwitna jeszcze w tym roku?.......na opakowaniach producentow jedni pisza ze roslina dwuletnia wiec normalne ze zakwitnie w przyszlym roku,ale spotkaalam sie tez z nasionami gdzie jest nap?isane ze beda kwitnac w roku siania......zglupialam juz.....chetnie bym ja wysiala
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia