Pisarka w Ogrodzie Pod Dębami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pisarka w Ogrodzie Pod Dębami

Post »

Witaj Agnieszko :wit
weszłam na Twój wątek, nie ukrywam, z ciekawości jaką wzbudził we mnie tytuł, głównie ze względów na podobieństwa zawodowe w rodzinie :D
Podobają mi się ogromnie Twoje róże a i dębów trochę zazdroszczę, bo może trudno Ci zakładać pod nimi rabaty, ale ja zaczynałam z pustym polem na środku jeszcze większego pola i do dziś głowę urywa, i nie ma na czym oka zawiesić powyżej 2m ;:131
życzę Ci wszystkiego najlepszego po-świętach i na Nowy Rok, oby sezon roślinny był udany ;:215
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Saskja pisze: .....Marysiu - na święta to może seria "Wszystkie smaki życia" - jak na razie ukazały się dwa tomy: "Szczęście na wagę" i "Miłość z nutą imbiru" - ta druga kończy się dokładnie w noc wigilijną. ;)
Czekają na przeczytanie - właśnie "Szczęście na wagę" i "Nieobecna" - w czasie Świąt czasu nie było, a jak już miałam czas to to sił brakowało :lol:
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Kontakt:

Post »

No żeby w Święta nie mieć czasu?! ;) Przecież Święta są po to, żeby go właśnie mieć ;)
Mam nadzieję, że Ci się książki spodobają! :)

Malvy, napisz coś więcej - kto u Ciebie w rodzinie pisze?

Ja tymczasem zaglądam do ogrodowego archiwum i z tęsknoty za wiosną wywlekam kolejne zdjęcia. Tym razem przypomnijmy sobie, jak wygląda świat na początku lipca... ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No widzisz Agnieszko - ja jestem szczęśliwą emerytką i zwłaszcza zimą mam sporo czasu na oddawanie się lekturze. Okres świąteczny a także tuż przed i tuż po - to mnóstwo pracy i zamieszania - przyjeżdża córka z rodziną z Warszawy, potem wnuczki zostają z nami do Nowego Roku. Pełna chata i konieczność zorganizowania dzieciom atrakcyjnego pobytu nie sprzyjają czytaniu książek.
-------------
Jaka śliczna ta różowa pysznogłówka :D Mam różową ale to zupełnie inny odcień...
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Agnieszko, prześliczne błękity! Zwłaszcza ta ostatnia roślina (co to jest?) jest ciekawa.
Odpowiadając na Twoje pytanie, to po trosze wszyscy, ale tak po prawdzie to moja Mama gdy przechodziła na emeryturę, postanowiła spełnić swoje marzenie a właściwie dwa: pierwsze - postawiła dom i zaczęła uprawiać ogród (choć nie ma jeszcze malw pod oknami, które jej się zawsze marzyły :wink: ) a drugi to pisanie i w 2015 wydana została jej pierwsza fabularna powieść :D
Jak jej opowiedziałam o Twoim wątku i Twoich osiągnięciach na polu literatury natychmiast zażądała, żebym przy najbliższym zamawianiu książek kupiła jedną z Twoich, najlepiej z najwcześniejszych, więc w styczniu i pod moją strzechę zapewne trafi Twój utwór ;:108
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ostatnia roślinka to heliotrop, przecudnie pachnie, lekko waniliowo <3

A może byś chociaż zdradziła tytuł maminej książki? ;)
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Tak podejrzewałam, że to może być heliotrop, ale moja znajomość kwiatów jest na tyle jeszcze mała, że rzadko ryzykuje zadawanie :D jedynak heliotrop jest jednoroczny, prawda?

Tytuł to "Szczęście do poprawki " :wink:
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

To szczęście do poprawki z życia wzięte bo takie mi się dobrze czytają
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Już sobie wyguglowałam - widzę, że punkt wyjścia fabuły jest taki sam, jak w moim "Szczęściu na wagę" (i też 'szczęście' w tytule :wink:).

Co do heliotropu - tak, jest jednoroczny. W tym roku będzie chyba jedną z nielicznych roślinek, którą wysieję sobie na parapetach - nie mam dużo miejsca od południa, a na pozostałych oknach kwiatuszki mi się za bardzo wyciągają. Ale dla heliotropu (i oczywiście ukochanej lobelii) znajdę miejsce. ;:167

A propos lobelii - po kilku latach eksperymentowania już wiem, że ona powinna rosnąć w gruncie, w miejscu półcienistym. Dopiero wtedy pokazuje pełnię urody. W pojemnikach często się przesusza, w pełnym słońcu blaknie, natomiast w bardziej cienistych zakątkach jest istnym cudem!
I jak na złość, nie mogę znaleźć żadnego zdjęcia na poparcie tych słów :)
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Kuszą mnie heliotropy na fotkach wątkowych, Twój i innych też... Ja wolę rośliny wieloletnie, bo zazwyczaj start na wiosnę mam ciężki dopiero jak posadzę w ziemi to nadrabiają mój brak uwagi ;:131 Może się jednak w tym roku skuszę? Muszę to przemyśleć :D

Lobelię wysiewałam jak jeszcze mieszkałam w bloku jednego roku miała jej zatrzęsienie w w doniczkach i kolorowych puszkach powieszonych na raszkach balustrady, tylko nie miał kto skubać, żeby przedłużać kwitnienie... W ziemi jeszcze nie próbowałam, ale pewnie większa rośnie? A czy wysiewa się później sama w tym samym miejscu, czy nasiona nie przeżywają zimy?
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nawet nie tyle, że rośnie większa, ale jest po prostu bujna i cudnie kwitnie, jest też zupełnie bezobsługowa, nie podlewałam jej, nie skubałam - była cudnym uzupełnieniem rabatek. Ta w skrzynkach i donicach dawno padła, a w gruncie nadal kwitła.
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dzień dobry! Jak tam u Was? Zimno? U mnie lodowato, ale przynajmniej słonecznie, od razu ma się lepszy nastrój.

Dziś mam apetyt na mieczyki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie dziwię się, to wyjątkowo piękne kwiaty. Mam ich sporo na mojej działce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”