Cierniste początki Grześka
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cierniste początki Grześka
Oczywiście jestem za tym by każdy tak robił jak sobie wypracuje system pielęgnacji. Ja z kolei mam tendencję to przetrzymywania siewek zbyt długo ale przez to roślinki są mocniejsze, choć odbija się to na szybkości wzrostu.
- grzegorzo
- 100p
- Od: 12 mar 2016, o 21:31
Podłoże do wysiewu stosuję mineralne tj drobny żwir 2-4 mm z grubszym rzecznym piachem z dodatkiem ok 5% zmielonego węgla drzewnego. Eksperymentowałem z dodawaniem w ilościach ok 10% ziemi do kaktusów ale nie zauważyłem różnicy w rozwoju siewek a glon mi się szybciej i obficiej pojawiał, Wszystko oczywiście wcześniej prażę w temp ok 200 stopni ok 30 min,jandom1 pisze:opisz proszę jeszcze podłoże w jakim trzymasz w poszczególnych etapach oraz jak często( ile razy dziennie, a może inaczej? ) oraz jak intensywnie je zraszasz?
Oczywiście przed wysiewem zaprawiam podłoże Previcurem, samych nasion nie zaprawiam
Spryskuję nasionka a póżniej siewki na początku codziennie, po ok miesiącu już czasem co drugi obserwując żeby nie przesuszyć bo zaczynam je pomału wietrzyć. Do spryskiwania używam naprzemiennie czystej wody destylowanej , z rozcieńczonym nawozem ( bo podłoże mineralne) i z previcurem, po 1,5 miesiącu jak przepikowywuję do podłoża dodaję już ok 10% ziemi i podlewam/spryskuję tyle żeby miały cały czas lekko wilgotno. Siewki 2-2,5 miesięczne siedzą już cały czas u mnie w otwartym (bez przykrycia) pojemniku. To chyba tyle
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Widać, że masz doskonałą rękę do wysiewów, maluszki wyglądają bardzo dobrze, foliak naprawdę się przyda Lista tego co wysiałeś imponująca, wsiąkłeś na całego
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki wielkie i ja także gratuluję ręki
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
No to jednak ja swoje za mało karmię.grzegorzo pisze:Spryskuję nasionka a póżniej siewki na początku codziennie, po ok miesiącu już czasem co drugi (...) Do spryskiwania używam naprzemiennie czystej wody destylowanej , z rozcieńczonym nawozem ( bo podłoże mineralne) i z previcurem, po 1,5 miesiącu jak przepikowywuję do podłoża dodaję już ok 10% ziemi i podlewam/spryskuję tyle żeby miały cały czas lekko wilgotno.
- grzegorzo
- 100p
Niekoniecznie.... może to ja swoje przekarmiam, na razie za mało jeszcze siałem żeby mieć porównanie jak będzie lepiej, pewnie zależy też trochę od gatunku roślin itd. U mnie najważniejsze że sposób się sprawdza. A co do papu to stosuję mocno rożcieńczony nawóz, ok 10% zalecanej dawkionectica pisze:No to jednak ja swoje za mało karmię.
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- grzegorzo
- 100p
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Muszę zostawić ślad, że przejrzałam wątek, aby mi czasami nie umknął. Bo bardzo ciekawie i rozwojowo u Ciebie. I widzę dużo wspólnego z moją kolekcją... pokazałeś okazy, które również w większości posiadam... I będę kibicować wysiewom i oczekiwać kwiatów na młodziakach
- grzegorzo
- 100p
Dziękuję wszystkim za odwiedziny wątku, moje siewki mają się dobrze, przybywa ich coraz więcej a i i z większych roślin cały czas pojawiają się kolejne cierniaki, oto jeden z ostatnich nabytków
Thelocactus rinconensis
Thelocactus rinconensis
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Też mam tego telokaktusa tylko jeszcze z dopiskiem ' ssp. freundenbergeri '
- grzegorzo
- 100p
Bardzo lubię rośliny rodzaju Parodia. Przedstawiam kolejną która kwitnie drugi raz w tym sezonie
Parodia schwebsiana
Parodia schwebsiana
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Ładnie parodia zakwitła. Nabyteczek też ładny
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Parodia pierwsza klasa widać, że jej dobrze u Ciebie, bo i ciernie ma coraz konkretniejsze