Czosnek ozdobny(Allium)Termin sadzenia,wymagania Cz.1
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 mar 2010, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnki ozdobne
Dzięki ! tz. że mam je teraz posiać?
hannaa
hannaa
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2012, o 12:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ja też mam zamiar wysiać jesienią zebrane nasiona. Szkoda tylko, że czosnek nie zakwitnie w pierwszym roku po posianiu.
pozdrawiam Beata
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepraszam, nie zauważyłem że odpisałaś na mojego posta i teraz dopiero wyskoczył mi temat po wpisie BettyWP.Dzięki ! tz. że mam je teraz posiać?
Możesz je posiać teraz, możesz końcem listopada. To bez różnicy. Najlepiej wziąć jakieś małe plastikowe pudełko, zrobić w nim dziurki w dnie, wypełnić ziemią, posiać czosnek i przed zimą wkopać gdzieś w ogródku. Wiosną wzejdą małe sieweczki.
Możesz też spróbować takie pudełeczko poowijać reklamówkami i wsadzić do zamrażalki na 2-3 miesiące.
Odnośnie wpisu BettyWP, one nie zakwitną i w drugim roku prawdopodobnie. Trzeba czekać 3-4 lata.
Co robicie z takimi uszkodzeniami? Szkoda mi wyrzucać porażone cebule, bo ta odmiana jest dosyć droga.
-
- 500p
Kąpie w topsinie i wysuszam solidnie. Ewentualnie jak gnije to wycinam, ale tu jest całkiem nieźle.
Dziękuję za odpowiedź ale muszę jeszcze dopytać:
- czy to musi być jakiś konkretny produkt Topsin czy może inne środki grzybobójcze też się nadają? (Topsinu nie mam, coś tam innego do oprysków na grzyba mam)
- czy na pewno można wyciąć kawałek takiej cebuli?
- czy to musi być jakiś konkretny produkt Topsin czy może inne środki grzybobójcze też się nadają? (Topsinu nie mam, coś tam innego do oprysków na grzyba mam)
- czy na pewno można wyciąć kawałek takiej cebuli?
-
- 500p
Spróbuj tym co masz.
Wyciąć można. To tylko zgromadzone cukry, nie ma tam żadnego istotnego zalążka rośliny.
Natomiast moim zdaniem jeżeli to miejsce nie jest szczególnie miękkie to nie ma sensu.
Wycinając kawałek uchylamy drzwi poważniejszym chorobom. Tym bardziej że jest już dość późno i za nie długo cebula powędruje do ziemi. Tak więc byłaby możliwość że cebula zacznie gnić od tego miejsca w ziemi.
Wyciąć można. To tylko zgromadzone cukry, nie ma tam żadnego istotnego zalążka rośliny.
Natomiast moim zdaniem jeżeli to miejsce nie jest szczególnie miękkie to nie ma sensu.
Wycinając kawałek uchylamy drzwi poważniejszym chorobom. Tym bardziej że jest już dość późno i za nie długo cebula powędruje do ziemi. Tak więc byłaby możliwość że cebula zacznie gnić od tego miejsca w ziemi.
Rozumiem przez to, że tniesz tylko kiedy gnije a warstewkę pleśni, taką jak u mnie, wystarczy potraktować odpowiednim preparatem.
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Re: Czosnek ozdobny - rabata
Zakupiłam czosnek ozdobny Gracefull i nie mam pojęcia jak będzie wysoki, wiem tylko, że biały kolor - miał go może już ktoś?
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Re: Allium -czosnek ozdobny
Odświeżam. Jak się prezentują wasze czosnki? Dziś wkleję fotki.
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Oto moje czosnki, nie wiem, czy akurat z tych malutkich coś będzie.
Na 98% to Giganteum
Na 98% to Giganteum
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Czosnki pięknie się rozwijają i liczę, że nie długo pokażą się w całej krasie.
Póki co wyglądają tak:
i jeszcze takie cieniutkie pokręcone, większość czosnków mam pierwszy rok i jestem ciekawa ich kwitnienia
Póki co wyglądają tak:
i jeszcze takie cieniutkie pokręcone, większość czosnków mam pierwszy rok i jestem ciekawa ich kwitnienia
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago