Kawon ( arbuz ) - część 7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 7

Post »

Arbuzy wyglądają lepiej ,ale żeby nie było za dobrze to chyba dwa padły . ;:145 Nie wiem co pomogło
podlanie solidne czy proszek na mrówki ,a może innego robala podtopiłam ?
misza_szydelko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 lip 2016, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ludzie - te padające sadzonki to nie z choroby, nie z przelania, nie przez pędraki!

Winowajcą jest turkuć bądź nornica. Ja wczoraj złapałem 2-wa turkucie, a mój pekińczyk załatwił jedną nornicę. Straciłem 6 arbuzów (Objawy takie same jak u was).
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Mi nornica zryła pod koniec czerwca wszystkie arbuzy, jednak żyją :) Wczoraj to samo ;:145 Ma cie na nią jakiś sposób ?
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Normix w tunel :roll: .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

seba1999 pisze:Mi nornica zryła pod koniec czerwca wszystkie arbuzy, jednak żyją :) Wczoraj to samo ;:145 Ma cie na nią jakiś sposób ?
Nornice to plaga. Rok temu podkopały buraki, borówki, cukinie, przeorały marchewki i pietruszkę. Wszędzie tam gdzie się podlewało żerowały, bo tylko tam był dla nich pokarm (rok temu u nas była straszna susza -ziemia sucha na pieprz do głębokości 70cm!). Trawnik wyglądał jak sito.
W tym roku u mnie jakby odpuściły i nie wiem czy to czasem nie dzięki sąsiadowi który powtykał w ziemię elektroniczne odstraszacze i wysiał takie czerwone rośliny, które podobno skutecznie płoszą nornice (nazwy nie znam).

Podkopane rośliny starałem się ratować poprzez odkopanie nor i tuneli wokół nich i ponowne zasypanie ubiciem ziemi. Te, którym nornica nie zniszczyła korzeni odżywały.

Z tym, że pogoda obecnie bardzo sprzyja występowaniu mączniaka - duża wilgotność i znaczne różnice temperatur pomiędzy nocą a dniem.
sysiorek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 maja 2016, o 20:54

Post »

U mnie też kolejne roślinki zaczynają więdnąć i faktycznie w dwóch przypadkach to nornice i mrówki ale mam jeszcze jedną roślinkę zwiędniętą w tunelu i tam nie ma śladu ani nornic ani mrówek-podejrzewam jakiegoś szkodnika w szyjce korzeniowej - na tej roślince mam najstarszego arbuza, ale nie ma jeszcze nawet 30 dni wiec czekam cierpliwie jak zaschnie ogonek z nadzieją że owoc dojrzeje. Poniżej kilka fotek arbuzowiska sprzed inwazji nornic i mrówek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sysiorek nie wiadomo co ładniejsze - arbuzy czy... paznokcie 8-) ;:55 ;:152

Jaka to odmiana bo i krzaczki i owoce wyglądały zacnie? Wygląda mi na odmianę typu "market" :D

Niepokoi mnie tylko ta siekiera na jednym ze zdjęć :;230
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciekawie wyglądają :D i to jakie wielkie :shock:

Dołączam się do pytania :)

Siekiera jest na złodziei ;:306 :;230
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dlaczego arbuz wieczorem, w nocy i nad ranem są ok, a gdy wyjdzie słońce padają?

Teraz przyszło mi do głowy takie coś. .. w tym roku arbuzy były wyjątkowo wcześno, może po prostu kończą swój '' żywot ''. Janosik co później odmian trzyma się ok. Co wy na to?
Piotr
sysiorek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 maja 2016, o 20:54

Post »

:D zapewniam, że arbuzy są zdecydowanie ładniejsze i ciekawsze - jestem zachwycona :heja .
Nasiona wydłubałam z arbuza zakupionego przy drodze przed Michowem - rolnik zapewniał, że rosną mu na gospodarce za stodołą ;) jeszcze wtedy nie byłam świadoma że są odmiany, które można uprawiać w Polsce pod gołym niebem, a że lubię eksperymentować to stwierdziłam, że jak rolnikowi wyrosły to i mnie może coś urośnie i zebrałam, posiałam nasiona i coś z tego wyrosło - nie spodziewałam się tak dużych owoców i w takich ilościach.
hmmm co do siekiery ;:oj to najprawdopodobniej służy do wbijanie kija do zamykania drzwi tunelowych-ja raczej nie używam tak niebezpiecznych narzędzi :wink: .
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rolnik90 Ta teza ma sens. Rosario i Złoto to odmiany bardzo wczesne, ale u mnie ten proces objawił się już 3 tygodnie temu czyli za wcześnie jak na koniec wegetacji. Po wczorajszej inspekcji coraz bardziej przekonuje się że to jednak grzyb :( Dodatkowo znalazłem kilka czarnych zawiązków - poleciały do śmieci.
Pacjent jeszcze jako tako żyje bo dostał 3 razy silne leki ;:147 ;:147 ;:147

sysiorek Mówią że kobieta w tańcu i koń w galopie to synonimy piękna. Mądrości ludowe nic nie wspominają o arbuzach ;:306 ;:306 ;:306
jokaer
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Siekiera do opukania czy są dojrzałe :) bo mnie już kostki bolą od pukania po arbuzach i każdy gra inaczej . :oops: jaki ma być ten puk puk ! jak w deskę??
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest jeszcze inny sposób :) Naciśnij na skórkę arbuza, jeżeli usłyszysz "chrum" ;:306 to jest dojrzały. Ja tylko tą metodą sprawdzam ;:173
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”