Kawon ( arbuz ) - część 7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 7
Arbuzy wyglądają lepiej ,ale żeby nie było za dobrze to chyba dwa padły . Nie wiem co pomogło
podlanie solidne czy proszek na mrówki ,a może innego robala podtopiłam ?
podlanie solidne czy proszek na mrówki ,a może innego robala podtopiłam ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 lip 2016, o 10:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ludzie - te padające sadzonki to nie z choroby, nie z przelania, nie przez pędraki!
Winowajcą jest turkuć bądź nornica. Ja wczoraj złapałem 2-wa turkucie, a mój pekińczyk załatwił jedną nornicę. Straciłem 6 arbuzów (Objawy takie same jak u was).
Winowajcą jest turkuć bądź nornica. Ja wczoraj złapałem 2-wa turkucie, a mój pekińczyk załatwił jedną nornicę. Straciłem 6 arbuzów (Objawy takie same jak u was).
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Mi nornica zryła pod koniec czerwca wszystkie arbuzy, jednak żyją Wczoraj to samo Ma cie na nią jakiś sposób ?
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Normix w tunel .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Nornice to plaga. Rok temu podkopały buraki, borówki, cukinie, przeorały marchewki i pietruszkę. Wszędzie tam gdzie się podlewało żerowały, bo tylko tam był dla nich pokarm (rok temu u nas była straszna susza -ziemia sucha na pieprz do głębokości 70cm!). Trawnik wyglądał jak sito.seba1999 pisze:Mi nornica zryła pod koniec czerwca wszystkie arbuzy, jednak żyją Wczoraj to samo Ma cie na nią jakiś sposób ?
W tym roku u mnie jakby odpuściły i nie wiem czy to czasem nie dzięki sąsiadowi który powtykał w ziemię elektroniczne odstraszacze i wysiał takie czerwone rośliny, które podobno skutecznie płoszą nornice (nazwy nie znam).
Podkopane rośliny starałem się ratować poprzez odkopanie nor i tuneli wokół nich i ponowne zasypanie ubiciem ziemi. Te, którym nornica nie zniszczyła korzeni odżywały.
Z tym, że pogoda obecnie bardzo sprzyja występowaniu mączniaka - duża wilgotność i znaczne różnice temperatur pomiędzy nocą a dniem.
U mnie też kolejne roślinki zaczynają więdnąć i faktycznie w dwóch przypadkach to nornice i mrówki ale mam jeszcze jedną roślinkę zwiędniętą w tunelu i tam nie ma śladu ani nornic ani mrówek-podejrzewam jakiegoś szkodnika w szyjce korzeniowej - na tej roślince mam najstarszego arbuza, ale nie ma jeszcze nawet 30 dni wiec czekam cierpliwie jak zaschnie ogonek z nadzieją że owoc dojrzeje. Poniżej kilka fotek arbuzowiska sprzed inwazji nornic i mrówek.
-
sysiorek nie wiadomo co ładniejsze - arbuzy czy... paznokcie
Jaka to odmiana bo i krzaczki i owoce wyglądały zacnie? Wygląda mi na odmianę typu "market"
Niepokoi mnie tylko ta siekiera na jednym ze zdjęć
Jaka to odmiana bo i krzaczki i owoce wyglądały zacnie? Wygląda mi na odmianę typu "market"
Niepokoi mnie tylko ta siekiera na jednym ze zdjęć
- seba1999
Ciekawie wyglądają i to jakie wielkie
Dołączam się do pytania
Siekiera jest na złodziei
Dołączam się do pytania
Siekiera jest na złodziei
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dlaczego arbuz wieczorem, w nocy i nad ranem są ok, a gdy wyjdzie słońce padają?
Teraz przyszło mi do głowy takie coś. .. w tym roku arbuzy były wyjątkowo wcześno, może po prostu kończą swój '' żywot ''. Janosik co później odmian trzyma się ok. Co wy na to?
Teraz przyszło mi do głowy takie coś. .. w tym roku arbuzy były wyjątkowo wcześno, może po prostu kończą swój '' żywot ''. Janosik co później odmian trzyma się ok. Co wy na to?
Piotr
zapewniam, że arbuzy są zdecydowanie ładniejsze i ciekawsze - jestem zachwycona .
Nasiona wydłubałam z arbuza zakupionego przy drodze przed Michowem - rolnik zapewniał, że rosną mu na gospodarce za stodołą ;) jeszcze wtedy nie byłam świadoma że są odmiany, które można uprawiać w Polsce pod gołym niebem, a że lubię eksperymentować to stwierdziłam, że jak rolnikowi wyrosły to i mnie może coś urośnie i zebrałam, posiałam nasiona i coś z tego wyrosło - nie spodziewałam się tak dużych owoców i w takich ilościach.
hmmm co do siekiery to najprawdopodobniej służy do wbijanie kija do zamykania drzwi tunelowych-ja raczej nie używam tak niebezpiecznych narzędzi .
Nasiona wydłubałam z arbuza zakupionego przy drodze przed Michowem - rolnik zapewniał, że rosną mu na gospodarce za stodołą ;) jeszcze wtedy nie byłam świadoma że są odmiany, które można uprawiać w Polsce pod gołym niebem, a że lubię eksperymentować to stwierdziłam, że jak rolnikowi wyrosły to i mnie może coś urośnie i zebrałam, posiałam nasiona i coś z tego wyrosło - nie spodziewałam się tak dużych owoców i w takich ilościach.
hmmm co do siekiery to najprawdopodobniej służy do wbijanie kija do zamykania drzwi tunelowych-ja raczej nie używam tak niebezpiecznych narzędzi .
-
rolnik90 Ta teza ma sens. Rosario i Złoto to odmiany bardzo wczesne, ale u mnie ten proces objawił się już 3 tygodnie temu czyli za wcześnie jak na koniec wegetacji. Po wczorajszej inspekcji coraz bardziej przekonuje się że to jednak grzyb Dodatkowo znalazłem kilka czarnych zawiązków - poleciały do śmieci.
Pacjent jeszcze jako tako żyje bo dostał 3 razy silne leki
sysiorek Mówią że kobieta w tańcu i koń w galopie to synonimy piękna. Mądrości ludowe nic nie wspominają o arbuzach
jokaer
Pacjent jeszcze jako tako żyje bo dostał 3 razy silne leki
sysiorek Mówią że kobieta w tańcu i koń w galopie to synonimy piękna. Mądrości ludowe nic nie wspominają o arbuzach
jokaer
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Siekiera do opukania czy są dojrzałe bo mnie już kostki bolą od pukania po arbuzach i każdy gra inaczej . jaki ma być ten puk puk ! jak w deskę??
- seba1999
Jest jeszcze inny sposób Naciśnij na skórkę arbuza, jeżeli usłyszysz "chrum" to jest dojrzały. Ja tylko tą metodą sprawdzam