Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
- marcin10312
- 500p
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
1 to może Bambino, a 3 to może Melonowa Żółta.
Pozdrawiam Marcin
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Trzecia to Muscat de Provence.. Może napisz jakie odmiany dałaś, to dopasować będzie łatwo.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
Niestety wszystkich nie pamiętam nasiona były w kopertach podpisane. Kuzynka pomieszala i koperty wywalila. Hokkaido i pizmowa rozpoznalam, więc już nie wklejalam zdjęć. Kupiłam jeszcze muscat, Zielona slodka- tak ja w markecie nazwali- wielkość jak hokkaido, jakaś najzwyklejsza dynie od babci z bazaru. Chyba była też dynia biały dzik, ale głowy za to nie dam.
Ta zielona słodka z marketu wyglądała tak:
Pamiętam, że była też dynia podobna do drugiej po lewej. Przeklinalam się w duchu przy obierania jej ze skórki. Acorn:
http://www.beawkuchni.com/wp-content/dynie2012_2.jpg
Ta ostatnia może być buttercup Bon bon? Nie kojarzę bym ja kupowała, ale ta "dupka" jest dość specyficzna.
Tu jeszcze zdjęcie zielonej z marketu:
Ta zielona słodka z marketu wyglądała tak:
Pamiętam, że była też dynia podobna do drugiej po lewej. Przeklinalam się w duchu przy obierania jej ze skórki. Acorn:
http://www.beawkuchni.com/wp-content/dynie2012_2.jpg
Ta ostatnia może być buttercup Bon bon? Nie kojarzę bym ja kupowała, ale ta "dupka" jest dość specyficzna.
Tu jeszcze zdjęcie zielonej z marketu:
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
3 wyglada jak muscat de provance,
4 trochę podobna do mooregold albo jakaś turbanowata.
4 trochę podobna do mooregold albo jakaś turbanowata.
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Podobne z wyglądu do zgnilizny twardzikowej (to choroba odglebowa).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Czasem dyńka gnije, bo uszkodziły ją od spodu ślimaki, czasem krzak zrzuca nawet spore zawiązki.
Dsk121, a jaka odmiana była posiana?
Bardzo dużo zawiązało sie już małych dyń i tak myślę 99% jest ok. Ta dość duża zgniła i jest może kilka malutkich podejrzanych.aria pisze:Czasem dyńka gnije, bo uszkodziły ją od spodu ślimaki, czasem krzak zrzuca nawet spore zawiązki.
Niestety nie wiem jaka to jest odmiana
Ślimaki to może być trop.
Moje dynie
Hidemi ?
Jack be little:
Hidemi ?
Jack be little:
Pozdrawiam Marcin
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pierwsza wygląda jak Hidemi. Drugiej nie uprawiałem.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To ja też pokażę moje dynie. W miarę możliwości ogłowiłam pędy, ale do wszystkich nie udało mi się dostać. Oberwałam część najmniejszych zawiązków, ale kilka zostawiłam, a może się uda pogoda i jeszcze urosną.
Ta jest ozdobna:
To nie wiem, jaka odmiana Na tabliczce jest Bambino, ale nie wygląda, albo pomieszałam znaczniki, albo firma pomyliła nasiona.
Prawdziwe Bambino, u mnie nie urosły duże, trochę mniejsze od piłki do koszykówki:
Butternut, może ktoś na oko oszacować ile im brakuje do dojrzałości? Ogonek ma już spękania, ale nie załapał się do zdjęcia:
Nowe Hokkaido, te z drugiego rzutu są mniejsze od pierwszych.
Małe Sweet Dumpling, na tych zostawiłam sporo małych zawiązków, dość późno zaczęły się wiązać.
A na koniec taki dziwak, schowała się pod liściem przy samej ziemi i długo nie widziałam, że krzak złapał wirusa. Wyrwałam cały krzak, ale szkoda mi było wyrzucić taką marmurkową dynię
Ta jest ozdobna:
To nie wiem, jaka odmiana Na tabliczce jest Bambino, ale nie wygląda, albo pomieszałam znaczniki, albo firma pomyliła nasiona.
Prawdziwe Bambino, u mnie nie urosły duże, trochę mniejsze od piłki do koszykówki:
Butternut, może ktoś na oko oszacować ile im brakuje do dojrzałości? Ogonek ma już spękania, ale nie załapał się do zdjęcia:
Nowe Hokkaido, te z drugiego rzutu są mniejsze od pierwszych.
Małe Sweet Dumpling, na tych zostawiłam sporo małych zawiązków, dość późno zaczęły się wiązać.
A na koniec taki dziwak, schowała się pod liściem przy samej ziemi i długo nie widziałam, że krzak złapał wirusa. Wyrwałam cały krzak, ale szkoda mi było wyrzucić taką marmurkową dynię
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Ale fajny dziwak!
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- ZBANOWANY
- Od: 14 cze 2016, o 12:00
Według mnie ta odmiana lepiej smakuje nie w pełni dojrzała. Jeśli na bieżące użycie, a nie do przechowywania - spróbuj, oczywiście smak to kwestia gustu.Aguss85 pisze:Butternut, może ktoś na oko oszacować ile im brakuje do dojrzałości?
Pozdrawiam
Magda