Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)
- paola1a
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy
To jedna z moich daturek, które w marcu przysłała mi Ania. Od jakiegoś czasu nocują na zewnątrz i nic im nie jest Zastanawiam się, czy mogę je teraz wkopać do gruntu czy raczej zostawić w doniczkach, chociaż widzę, że z dnia na dzień jest im w nich coraz ciaśniej. Nie sądziłam,że rozrastają się w takim tempie. Mam nadzieję, że uraczą mnie jakimiś kwiatami czy to może za wcześnie?
Paulina
Paulinko nie obawiaj się i wysadź do gruntu, wyrośnie z niej duże drzewo i na pewno zakwitnie. Warto też zasilać jakimś nawozem w płyniepaola1a pisze:To jedna z moich daturek, które w marcu przysłała mi Ania. Od jakiegoś czasu nocują na zewnątrz i nic im nie jest Zastanawiam się, czy mogę je teraz wkopać do gruntu czy raczej zostawić w doniczkach, chociaż widzę, że z dnia na dzień jest im w nich coraz ciaśniej. Nie sądziłam,że rozrastają się w takim tempie. Mam nadzieję, że uraczą mnie jakimiś kwiatami czy to może za wcześnie?
- paola1a
Codziennie podlewam ją wodą z nawozem płynnym do datury, chociaż nie wiem czy to nie za często A skoro tak radzisz to jutro powędrują do gruntu To moje pierwsze doświadczenia z tymi roślinami więc jestem kompletnie zielona Czy one potrzebują jakiejś specjalnej ziemi czy zwykła ogrodowa im wystarcza?
Paulina
Wsadzaj do gruntu i możesz podlewac codziennie nawozem ale dużo bardziej rozrzedzonym niż podaje producent. Masz wcześniej opisane problemy z nawozami. Niektóre mogą powodować obfite kwitnienie przy ograniczeniu liści i na odwrót. Ja podlewam w gruncie nawozem raz na tydzień dopóki nie pojawią sie pąki. Wydaje mi się że to słuszne ponieważ w gruncie roslina ma więcej składników do pobrania niz w doniczce gdzie ziemia się szybko wyjaławia.
Twórczość i pasja http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=82818" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu mnie trafia szlag ! http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=3&t=82946" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu mnie trafia szlag ! http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=3&t=82946" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje rosną w donicach, raz na tydzień zasilam je saletrą. Jedna zdążyła już zakwitnąć, miała tylko jeden kwiat, ale teraz ma masę pęków, następna też się szykuje do kwitnienia
- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Moje też rosną w donicach - jesienią mniejszy kłopot ze schowaniem.
Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
- paola1a
Madzik a tę saletrę rozsypujesz bezpośrednio w obrębie korzeni czy w pewnej odległości Bo mam jej trochę i może bym wypróbowała taki sposób nawożenia
Paulina
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
Jeśli piszecie o saletrze azotowej to trzeba ja ostrożnie stosować - efekt przenawożenia azotem może być taki, że datura przez tydzień będzie miała jakby zwiędłe liście
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Adrianie, kupiłam specjalny nawóz do datury. Dałam jej łyżeczkę tego nawozu przy przesadzaniu. Już wiem dlaczego niektóre jej liście klapnęły. Chociaż to zaskakujące ponieważ nawóz ma w składzie mało azotu, a dużo więcej potasu i fosforu.
Pozdrawiam
Magda
Pozdrawiam
Magda
-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Kontakt:
Ja podlewam swoje datury codziennie nawozem ale 2-3 razy bardzie rozrzedzonym niż podaje producent. Z tym że one rosną w wielkich wkopanych wiadrach
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
Przy przesadzaniu to może nie być wina nawozu. U mnie w tym roku praktycznie wszystkie odmiany po wsadzeniu w donicach do ziemi miały pożółkłe liście i prawie 50% liści straciły. Ale nie straciły pąków i teraz na takiej jednej małej daturze mam około 20 dorodnych kwiatów
Jak mi się uda to dzisiaj obstrykam i dodam zdjęcia.
Jak mi się uda to dzisiaj obstrykam i dodam zdjęcia.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:46
Paola normalnie sypie do donicy po kilka ziarenek, tylko ostrożnie, bo jak pisał Adrianic z saletrą można łatwo przesadzić. Zaraz po posypaniu podlewam kwiaty. Robię tak nie tylko z daturami, ale z pelargoniami, begoniami i Sundavillami, i wszystkie pięknie kwitną i maja ciemne liście
Witam.
To moja datura kupiona w lidlu. Nie jest może szczególnie okazała, ale w porównaniu do tego wymęczonego badylka jaki kupiłam, przedstawia się już naprawdę ładnie. Nie wiem tylko, dlaczego ma takie jasne liście? Za mała doniczka czy może za mało ją dokarmiam? Kropeczki na liściach to zniesione przez wiatr krople miedzianu, nie jakaś zaraza.
Pozdrawiam.
Uploaded with ImageShack.us
To moja datura kupiona w lidlu. Nie jest może szczególnie okazała, ale w porównaniu do tego wymęczonego badylka jaki kupiłam, przedstawia się już naprawdę ładnie. Nie wiem tylko, dlaczego ma takie jasne liście? Za mała doniczka czy może za mało ją dokarmiam? Kropeczki na liściach to zniesione przez wiatr krople miedzianu, nie jakaś zaraza.
Pozdrawiam.
Uploaded with ImageShack.us