Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy

Post »

madzik1388 pisze: U mnie powtórka z tamtego roku, czyli przędziorki znów zaatakowały, muszę zastosować jakiś oprysk.
Ja przędziorków na daturach pozbyłem się w prosty i nieszkodliwy sposób. Spłukiwałem silnym strumieniem wody z węża ogrodowego spodnią (przede wszystkim) stronę liści. Zabieg ten powtarzałem kilka razy (w przypadku dużej datury położyłem ją razem z donicą na trawniku, co znacznie ułatwiło operację :wink: ).
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

madzik1388 pisze:O jacie jakie śliczne :wink: :wink: na prawdę piękne są

U mnie powtórka z tamtego roku, czyli przędziorki znów zaatakowały, muszę zastosować jakiś oprysk.
Opryskaj mieszanką vertimec-u i talstar (150% dawki talstaru).
madzik1388
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 11:46

Post »

Dziękuję Wam za rady, dziś zapomniałam kupić oprysk, ale w następnym tygodniu na pewno to zrobię.

Botanik słyszałam, że przędziorki nie lubią wody, robiłam tak w tamtym roku, gdyż nie przepadam za chemią, ale to nic nie dało, później zastosowałam jakieś pałeczki, to też strata pieniędzy...jakieś uparte te moje przędziory :wink:
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

nawozy na zawiązywanie pąków i duże kwiaty działają

i tutaj kryje się tajemnica pięknie wyglądających w sklepach kwiatów , ;:224 a potem..... no cóż ...

u mnie na jednorocznych pojawił w domu mączlik , już chciałem je przesadzić na zewnątrz , ale wówczas nie będę miał nad nim już żadnej konrtoli
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

No właśnie potem też trzeba je dokarmiać - jak z dnia na dzień tracą dobry nawóz to faktycznie później nie kwitną tak samo jak ktoś odżywia je byle czym
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Czyli sama chemia. Tak się zastanawiam czym nasze babcie odżywiały rośliny. Jak radzili sobie ogrodnicy wielkich, wspaniałych ogrodów? O ile wiem dysponowali jedynie obornikiem. A przecież hodowano wspaniałe fuksje, róże no i nasze datury.
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Problem właśnie z tym, że teraz trudniej o obornik niż nawóz. Np róże nigdy nie będą taki pięknie kwitły w ogrodzie na chemii dlatego od dwóch lat poszukuję kogoś z okolicy kto ma krowę, żeby kupić obornik i niestety nadal szukam. Widziałem róże, które są na oborniku i były po prostu piękne.
A przepisy są takie, że hodowca/producent w Polsce musi mieć zgodę Urzędu Miasta i Starostwa Powiatowego na produkcję roślin czy innych rzeczy z wykorzystaniem odpadów jakim jest obornik (czy np materiał z kompostownika). Musi przygotować cały operat postępowania z odpadem i przynajmniej 2 razy w roku ma kontrolę Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska. Dwa razy w roku musi składać raporty półroczne z opisem postepowania, a raz do roku raport do Starostwa odnośnie gospodarki odpadami.
Ilość papierologii jest tak duża, że łatwiej i taniej jest wykorzystywać atestowane nawozy - okazuje się, że nawet darmowy obornik po tych wszystkich kontrolach i papierkach jest dużo droższy niż dobry nawóz.
Myślę, że nasze babcie i prapra babcie nie miały takich obwarowań.
Mało kto wie, że wykorzystując prywatną studnię głębinową na własnej działce trzeba mieć operat wodno-prawny (koszt 6 tys), trzeba założyć licznik na pompie i płacić za wykorzystaną wodę do Urzędu Marszałkowskiego bo zgodnie z prawej wszystko co jest pod ziemią należy do państwa.
Totalna paranoja - chyba stąd powiedzenie - pokaż mi człowieka, a ja znajdę na niego paragraf
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To są obostrzenia unijne w likwidowaniu odpadków, prawdopodobnie.
A co do obornika. Jest obornik bydlęcy, granulowany. Kupiłam w zeszłym roku w ogrodniczym. Efekty były takie, że jeszcze nigdy nie miałam tak pięknych pelargonii bluszczolistnych, surfinii czy petunii od wielu lat. A fuksje kwitły jak oszalałe. Z daturami było o wiele gorzej, ale jak mniemam, to wina podlewania.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Adrianie napisałam P.W.

Chodzi głównie o rozprzestrzenianie się "zjadliwych" szczepów bakterii głównie E.Coli i Pseudomonas czego przykład mamy w Niemczech. Bakterie te przenikają z zakażonego nim nawozu do ziemi a następnie z niej na powierzchnię roślin. W przypadku roślin mogących być spożywanych przez ludzi i zwierzęta trzeba zachować odpowiednie środki ostrożności.
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

A gdzie można kupić ten obornik granulowany i jak się go stosuje?
Mógłby mnie ktoś oświecić?
Chętnie potestuję
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obornik kupisz w centrum ogrodniczym. Jego skład: N 3,21%, K2O 1,61%, P2O5 1,59%, CaO 2,34%, MgO 6,00%. Podsypywałam mniej więcej - 20, 25% obornika i 75% ziemi. Dokładny opis zastosowania masz na opakowaniu.
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Powinny - pod koniec lata. Poczekaj na liście właściwe i i potem popikuj i na słoneczko:)
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21

Post »

Popatrzcie, jaką mam niespodziankę. Badylek datury rozmnożony tej zimy, jest ledwie 30 cm sadzonką, a już zakwitł.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Jola.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”