Truskawki - cz.5
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki - cz.5
U mnie 4-5 lat rosły 2-3m obok malin i wszystkie rosły bez problemów.
Tzn truskawki miały trochę szarej pleśni ale to dlatego bo nie wyrywałem rozłogów i zagęściły się tak że nawet nie było rządków tylko jedno całe poletko,przewiewu im brakowało.
Tzn truskawki miały trochę szarej pleśni ale to dlatego bo nie wyrywałem rozłogów i zagęściły się tak że nawet nie było rządków tylko jedno całe poletko,przewiewu im brakowało.
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Takie coś znalazłem w necie:
Należy unikać sadzenia obok truskawek warzyw kapustnych - kapusty, kalafiora, jarmużu, brokułu, kalarepy i brukselki. Substancje wydzielane przez warzywa kapustne hamują rozwój truskawek. Równie niekorzystnie na truskawki działa bliskie sąsiedztwo ogórków.
Nie powinno się również sadzić truskawek blisko malin, jeżyn i poziomek, ponieważ nie znoszą one swojego towarzystwa. Ponadto są one atakowane przez te same szkodniki i choroby. Wspólne ich sadzenie sprzyja zatem rozwojowi tych chorób i szkodników.
Należy unikać sadzenia obok truskawek warzyw kapustnych - kapusty, kalafiora, jarmużu, brokułu, kalarepy i brukselki. Substancje wydzielane przez warzywa kapustne hamują rozwój truskawek. Równie niekorzystnie na truskawki działa bliskie sąsiedztwo ogórków.
Nie powinno się również sadzić truskawek blisko malin, jeżyn i poziomek, ponieważ nie znoszą one swojego towarzystwa. Ponadto są one atakowane przez te same szkodniki i choroby. Wspólne ich sadzenie sprzyja zatem rozwojowi tych chorób i szkodników.
Witam wszystkich. Mam problem z perzem w truskawkach. Jak myślicie czy warto jeszcze teraz pryskać czymś od perzu czy lepiej czekać do wiosny? Truskawki zostały recznie opielone ale jest tak dużo korzeni że po ostatnim deszczu chwast zaczyna odrastac i to dość szybko...
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

Mam w planach nowe nasadzenia i też planuję na okryte tkaniną zagony .
Jest jednak kilka problemów , a mianowicie krety , nornice , mrówki , uwielbiają
takie przykryte miejsca .

Po drugie truskawka póżna Malwina obowiązkowo bez przykrycia , bo wiadomo
przykrycie gleby przyspiesza dojrzewanie owoców .
Zastanawiam się czy nie zrezygnować z zagonów i sadzić na płasko ? W tym
roku u mnie straszna susza a zagony osuszają glebę . Nie lepiej będzie na płasko ?
Toolpusher , faktycznie krzyżowe powinny być sadzone za płotem .Mączlik je uwielbia ,
mszyca i inne gady też . Zastanawiam się czy całkowicie z kapustnych nie zrezygnować .

- lorraine
- 10p - Początkujący
- Od: 7 cze 2019, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Odnośnie sadzenia blisko malin, to mam część moich truskawek posadzonych niecały metr od malin, nie miałam wtedy wiedzy i nie polecam tego.
Odrosty korzeniowe malin wyrastają między truskawkami, co osłabia krzaczki truskawek. Trzeba usuwać te odrosty, a wybijają nawet pod agrowłókniną.
Całkiem możliwe, że moje ?no name? owocujące w połowie czerwca to nie jest Florence. Tak więc nie wiem co mam za truskawki...
Odrosty korzeniowe malin wyrastają między truskawkami, co osłabia krzaczki truskawek. Trzeba usuwać te odrosty, a wybijają nawet pod agrowłókniną.
Całkiem możliwe, że moje ?no name? owocujące w połowie czerwca to nie jest Florence. Tak więc nie wiem co mam za truskawki...

Pozdrawiam! Magda
-
U mnie Florence tak właśnie owocowała , tzn w drugiej połowie czerwca .
Pewności też nie mam , że miałam Florence .
Lorraine ,uprawiasz truskawki na tkaninie a to znacznie przyspiesza dojrzewanie
owoców .
Pewności też nie mam , że miałam Florence .
Lorraine ,uprawiasz truskawki na tkaninie a to znacznie przyspiesza dojrzewanie
owoców .
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Na jesieni 2018r zacząłem przygodę z truskawkami. i chciałbym podzielić się kilkoma spostrzeżeniami.
W październiku 2018 posadziłem swoje pierwsze truskawki, 30szt od znajomej, następnie w innym miejscu pod koniec marca 2019r 20szt sadzonek doniczkowych a następnie na sam koniec kwietnia- 7 gatunków z sadzonek frigo (ok 100szt).
Na podstawie tych nasadzeń mogę napisać:
1) nie opłaca się brać sadzonek od "sąsiada", truskawki zasadzone jesienią 2018 roku praktycznie nie owocowały i ogólnie porosły małe krzaki
dałem im jeszcze szansę i zobaczę co będzie w 2020r
2) sadzonki doniczkowane (bardzo malutkie w mini paletach po 10szt) ładnie się przyjęły i zaczęły nawet kwitnąć (kilka kwiatków na krzaku), błędem było nie oberwanie kwiatów bo truskawek było niewiele a krzaki średnio urosły ale w przyszłym roku powinienem mieć z nich pociechę
3) sadzonki frigo - są rewelacyjne i jak będę kupował następne sadzonki to tylko frigo, rzeczywiście szybko zaczeły rosnąć i po ok. 4 tygodniach zaczęły kwitnąć (miałem sadzonki klasy A i A+) a pierwsze truskawki jadłem w połowie czerwca. Porosły duże krzaki którym pod koniec lipca obciąłem stare liście. Krzaki wypościły nowe liście i jeszcze bardziej się rozrosły. Pomimo że sadziłem w rzędzie sadzonkę od sadzonki w odległości 45cm(żona marudziła że za rzadko) to Elkat, Markat, Pandora, Panon porosły tak że liście sadzonek w rzędzie się stykały.
Podsumowując: dobre sadzonki to podstawa
Jeśli chodzi o koszty:
1) sadzonki od sąsiada za darmo
2) sadzonki doniczkowane: 2zł\szt
3) sadzonki frigo: 1,20zł\szt
Teraz truskawki ładnie przygotowały się do zimy. Trzymajcie kciuki aby dobrze przezimowały.
W październiku 2018 posadziłem swoje pierwsze truskawki, 30szt od znajomej, następnie w innym miejscu pod koniec marca 2019r 20szt sadzonek doniczkowych a następnie na sam koniec kwietnia- 7 gatunków z sadzonek frigo (ok 100szt).
Na podstawie tych nasadzeń mogę napisać:
1) nie opłaca się brać sadzonek od "sąsiada", truskawki zasadzone jesienią 2018 roku praktycznie nie owocowały i ogólnie porosły małe krzaki
dałem im jeszcze szansę i zobaczę co będzie w 2020r
2) sadzonki doniczkowane (bardzo malutkie w mini paletach po 10szt) ładnie się przyjęły i zaczęły nawet kwitnąć (kilka kwiatków na krzaku), błędem było nie oberwanie kwiatów bo truskawek było niewiele a krzaki średnio urosły ale w przyszłym roku powinienem mieć z nich pociechę
3) sadzonki frigo - są rewelacyjne i jak będę kupował następne sadzonki to tylko frigo, rzeczywiście szybko zaczeły rosnąć i po ok. 4 tygodniach zaczęły kwitnąć (miałem sadzonki klasy A i A+) a pierwsze truskawki jadłem w połowie czerwca. Porosły duże krzaki którym pod koniec lipca obciąłem stare liście. Krzaki wypościły nowe liście i jeszcze bardziej się rozrosły. Pomimo że sadziłem w rzędzie sadzonkę od sadzonki w odległości 45cm(żona marudziła że za rzadko) to Elkat, Markat, Pandora, Panon porosły tak że liście sadzonek w rzędzie się stykały.
Podsumowując: dobre sadzonki to podstawa
Jeśli chodzi o koszty:
1) sadzonki od sąsiada za darmo
2) sadzonki doniczkowane: 2zł\szt
3) sadzonki frigo: 1,20zł\szt
Teraz truskawki ładnie przygotowały się do zimy. Trzymajcie kciuki aby dobrze przezimowały.
Pozdrawiam Paweł
-

innym polecają . Oczywiście to żart . Dla mnie najważniejsza jest odmiana jakiej poszukuję .
Aktualnie szukam odmiany Dipred , żródło obojętne .
Brodos , ja swoje nowe nasadzenia zamierzam okryć by ułatwić im przezimowanie .
Witam, ja swoje truskawki NN mam od sąsiada, wydaje mi się że podstawa to dorodne sadzonki ja takie dostałam, polecam w jednym dołku sadzić po dwie trzy sadzonki i przy sadzonkach wsadzac po dwie cebulki dymki, robię tak od dłuższego czasu i nie mam wypadów, cebulka chroni przed podziemnym szkodnikami
przynajmniej u mnie

Tak wyglądały wiosną z jesiennego sadzenia

Tak wyglądały wiosną z jesiennego sadzenia
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
dorela U mnie w ogródku sadzenie po 2 sadzonki w dołku się nie sprawdziło. Tak bardzo się rozkrzewiły, że w następnym roku obawiałam się o choroby grzybowe z powodu ścisku. Wyrwałam co drugi i się udało bez chemicznej interwencji. Ale więcej tak nie posadzę. Cebulkę jak posadziłam w pierwszym roku razem z truskawkami, to mi ją robaki zjadły. Pewnie dlatego że cebula nie powinna być sadzona w pierwszym roku na oborniku. A ja daję tego sporo przed posadzeniem truskawek.
-

To są krzaki truskawek sadzone 30 kwietnia 2019 w odstępach 45cm w rzędzie i 70cm pomoiędzy żędami z sadzonek frigoi klasy A lub A+
Gdybym zasadził dwie w jednym dołku to chyba byłoby im za ciasno

-- 5 gru 2019, o 18:17 --
Zamiast cebuli sadzę pomiędzy truskawkami czosnek i to się sprawdziło u mnie. Jesienią zasadziłem koło truskawek czosnek ozdobny i wiosną zobaczę czy ten pomysł się sprawdzi

Pozdrawiam Paweł
-

może być w porządku . W drugim czy trzecim koron przybywa i co wtedy ?
Zagęszczenie sprzyja chorobom , a owoce mogą drobnieć i będzie ich mniej .
Ja na wypadek wypadnięcia zostawiam sobie z boku kilka krzaczków .
Sadzić rzadko , to polecam .

-
Pierwszy raz sadziłem truskawki a do tego frigo więc jestem bardzo zaskoczony bo moje truskawki już po 4 miesiącach wytworzył kilka koron.
Nie mogę doczekać się wiosny żeby przekonać się jak będą owocować na 100%
Nie mogę doczekać się wiosny żeby przekonać się jak będą owocować na 100%
Pozdrawiam Paweł
-
Miałam kiedyś frigo , już nie pamiętam jaką odmianę . Jedną z zalet jest to , że można
mieć owoce np. w sierpniu . Należy sadzonki posadzić pod koniec maja lub na początku czerwca .
Podobał mi się też silny system korzeniowy sadzonek i chyba żadna nie wypadła .
mieć owoce np. w sierpniu . Należy sadzonki posadzić pod koniec maja lub na początku czerwca .
Podobał mi się też silny system korzeniowy sadzonek i chyba żadna nie wypadła .