Moje storczyki / Kwitnienia
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje storczyki / Kwitnienia
Ta lewa osłonka jest za ciasna, w ogóle to lepiej postawić je na podstawkach albo jakiejś podkładce. Druga sprawa, ile stopni masz na parapecie? To zimny czy ciepły parapet? Trzecia, przez taką matową pokrywkę w sumie mało światła przechodzi. Czwarta, jak już podlejesz to w takich warunkach spagnum będzie trzymać dłużej wilgotność w podłożu, co jest niekorzystne dla storczyków. U mnie w normalnych warunkach taka mieszanka dłużej przesycha.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sunrise_orchid
- 200p
- Od: 5 gru 2018, o 11:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tą osłonkę włożyłem na tamte testy. parapet ma ok. 21-23 stopnie. Wiem, tą mieszankę rzadziej się podlewa, ale to małe sadzonki... Storczyki będą wyciągane z tego czegoś żeby mogły poczuć świeże powietrze.
Moje storczyki
- norbert76
Wywal osłonki postaw na podstawkach albo jakiejś podkładce. Nie chodzi oto, że będziesz rzadziej podlewać, bo w uprawie storczyków chodzi o to, że podłoże musi szybko przesychać - w takich warunkach nie będzie. U Marty w jej orchidarium masz wentylowane akwarium.
Druga sprawa ciągłe wyciąganie to też niedobrze, bo roślina może źle reagować na nagłe zmiany wilgotności powietrza. W takich warunkach ciężko będzie się im zaaklimatyzować.
Trzecia sprawa, około 22 stopnie to trochę za niska temperatura pod względem panującej wysokiej wilgotności powietrza, podejrzewam że w takim pojemniku może spokojnie osiągnąć i ok 80%.
Osobiście oprócz wywalenia osłonek wywalił bym tą pokrywkę, wtedy będziesz miał i wyższą wilgotność powietrza i jego cyrkulację.
Druga sprawa ciągłe wyciąganie to też niedobrze, bo roślina może źle reagować na nagłe zmiany wilgotności powietrza. W takich warunkach ciężko będzie się im zaaklimatyzować.
Trzecia sprawa, około 22 stopnie to trochę za niska temperatura pod względem panującej wysokiej wilgotności powietrza, podejrzewam że w takim pojemniku może spokojnie osiągnąć i ok 80%.
Osobiście oprócz wywalenia osłonek wywalił bym tą pokrywkę, wtedy będziesz miał i wyższą wilgotność powietrza i jego cyrkulację.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sunrise_orchid
- 200p
Wywaliłem osłonki, pokrywkę też, nastawiłem kaloryfer, mokra szmata na nim, i co teraz?
Moje storczyki
- norbert76
Lepszy będzie nawilżacz (najlepiej z dwa) wypełnione wodą i powieszone na grzejniku.
Potem pozostaje tylko czekać.
Potem pozostaje tylko czekać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sunrise_orchid
- 200p
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niech Cię ręką Boska chroni przed robieniem czegoś takiego jak to pudełko po karmie dla szynszyli. Najgorszy pomysł to ten centymetr wody na dnie. Podłoże będzie stałe mokre i wszystko zgnije.
- Sunrise_orchid
- 200p
Marto, ale storczyki stoją na podstawkach gdzie nie dociera woda
...

Moje storczyki
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To masz fuksa 

- Sunrise_orchid
- 200p
No wiem

Po za tym zostałem trochę zerwany z toru... Liodoro przyjęło się w nowym podłożu, ale zauważyłem w starych wypustkach po kwiatach na pędzie WEŁNOWCE. Wypryskany środkiem, Wypolerowany i chyba jest już OK?, poza tym przedłuża jeden korzeń, Amboinesis również.

Po za tym zostałem trochę zerwany z toru... Liodoro przyjęło się w nowym podłożu, ale zauważyłem w starych wypustkach po kwiatach na pędzie WEŁNOWCE. Wypryskany środkiem, Wypolerowany i chyba jest już OK?, poza tym przedłuża jeden korzeń, Amboinesis również.
Moje storczyki
- norbert76
Z wełnowcami to nie taka prosta sprawa. Mogą wracać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sunrise_orchid
- 200p
Dlatego za tydzień znowu prysku,prysku...
A w następnych tygodniach, mam zamiar wybrać któregoś z nich i zamówić:
-Phal. Equalacea (Violacea x Equestris, więc pewnie będzie płodna w keiki po drugim rodzicu, zdolna do kwitnienia)
-Phal. Purple Martin x Tetraspis C1 (ma bardzo ładnych rodzicieli, zdolna do kwitnienia)
Który wybrać
?

A w następnych tygodniach, mam zamiar wybrać któregoś z nich i zamówić:
-Phal. Equalacea (Violacea x Equestris, więc pewnie będzie płodna w keiki po drugim rodzicu, zdolna do kwitnienia)
-Phal. Purple Martin x Tetraspis C1 (ma bardzo ładnych rodzicieli, zdolna do kwitnienia)
Który wybrać

Moje storczyki
- Sunrise_orchid
- 200p
Dzisiaj opowiem Wam o mojej storczykowej historii
. No więc, pierwsze egzemplarze zacząłem zbierać w wieku (UWAGA) 6/7 lat. Były to zwykłe przecenione hybrydki, białe, łaciate, różowe... No brak doświadczenia, mały wiek, głupota dziecięca, wszystkie do kosza, przelanie. Dopóki nie osiągnąłem wieku 10 lat to nie wiedziałem jak opiekować się tymi dotąd "egzotycznymi" roślinami. W wieku 11 lat już spokojnie umiałem utrzymać zdrową hybrydę. W wieku 12 lat już miałem kolekcję 3 storczyków. Wszystkie zmarniały przez wełnowce nie wiedziałem jak z nimi walczyć, do kosza, bo całe brązowe, suche, zgniłe. Gdy miałem 13 lat dałem sobie z nimi spokój, ale to nie dawało rady, bo w wieku 14 lat zacząłem już zbierać dotychczasową kolekcję (1 strona wątku), również pozdychały przez wełnowce, ponieważ były tak samo; brązowe, suche, zgniłe, oszpecone... Do teraz, czyli mojej kolekcji, która żyje. Moja streszczona historia z tymi roślinami
.
I moje pierwsze w życiu Dendrobium Nobile:
Kwiaty różowe z białym środkiem, pachnie jak truskawkowa pasta do zębów
...

1 nowy przyrost (oprócz niego są jeszcze 2 ale już większe):

Cała roślina:

Dendrobium Nobile, rozumiem, że trzeba od początku czerwca do końca września/połowy października (zależy od pogody) wystawić na balkon, podlewać bardzo, bardzo, bardzo mało w tym czasie, żeby zakwitło. Takie warunki mogę spełnić.

I moje pierwsze w życiu Dendrobium Nobile:
Kwiaty różowe z białym środkiem, pachnie jak truskawkowa pasta do zębów

1 nowy przyrost (oprócz niego są jeszcze 2 ale już większe):

Cała roślina:

Dendrobium Nobile, rozumiem, że trzeba od początku czerwca do końca września/połowy października (zależy od pogody) wystawić na balkon, podlewać bardzo, bardzo, bardzo mało w tym czasie, żeby zakwitło. Takie warunki mogę spełnić.

Moje storczyki
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Dendrobium nobile bardzo ładne, jednak Twój sposób uprawy go jest błedny.
Owszem latem na balkon ale nie na pełne słońce, podlewać jednak w tym okresie trzeba sporo żeby nowe przyrosty dojrzały.
Jak już dojrzeją to zmniejszasz podlewanie a po zabraniu do domu trzeba im zapewnić chłodny spoczynek.
W przeciwnym razie zamiast kwiatów doczekasz się keiki.
Owszem latem na balkon ale nie na pełne słońce, podlewać jednak w tym okresie trzeba sporo żeby nowe przyrosty dojrzały.
Jak już dojrzeją to zmniejszasz podlewanie a po zabraniu do domu trzeba im zapewnić chłodny spoczynek.
W przeciwnym razie zamiast kwiatów doczekasz się keiki.
- norbert76
Na spoczynek wystarczy temperatura w okolicach 15 - 16 stopni. Tak naprawdę inicjacją do kwitnienia będzie przede wszystkim wystawienie na dwór. No i oczywiście psb muszą być dojrzałe. Zwykle trwa to około 1,5 roku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta