Cyprysik (Chamaecyparis) - choroby,szkodniki
Nie wolno stosować żadnych nawozów do nieukorzenionych roślin. Podlewać i to wszystko.Jeśli były sadzone z gołym korzeniem( powinny być z bryłą ziemi, iglakom nie wolno otrząsać ziemi z korzeni jak liściastym i nie ma żadnego znaczenia, że były wilgotne) to ma prawo część igieł zaschnąć, ale podlewane się odbudują, choć mają prawo się nie przyjąć sadzone bez ziemi nawet gdy będą podlewane.Ich korzenie współżyją z pewnym rodzajem grzybów, które są w ziemi w obrębie korzeni (mikoryza), a jeśli to zostanie zachwiane, ziemia się obsypie to mogą się nie przyjąć.Nawet sadzone z bryłą ziemi, gdy zdarzy się, że obsypie się należy najpierw w pobliże korzeni wsypać te obsypaną ziemię, a potem zasypać dołek resztą.W tym wypadku jednak niestety wątpię czy uda się uratować drzewka
, ale podlewaj żeby wypłukać ten nawóz, jednak bez przesady, bo w nadmiarze wody korzenie zaczną się dusić.Przewisające czubki są cechą naturalną cyprysików.

Chore cyprysiki lawsona
Pomóżcie moje cyprysy kolumnowe od dołu usychają i brązowieją, dwa razy opryskiwałam siarczanem magnezu i w połowie kwietnia dostały nawozu przeciwko brązowieniu igieł, a mam wrażenie że proces usychania postępuje. Rosną w szeregu. Postaram się zrobić im zdjęcie ale nie wiem czy będę umiała je wkleić, postaram się. Proszę pomóżcie co mam zrobić. 

- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Postaraj się wstawić zdjęcie i powiedz jeszcze czy na wszystkich jest ten sam objaw? Czy wsadzałaś je z doniczek czy kopane?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Witam wszystkich serdecznie. Posiadam przydomowy 25-cio arowy ogród z wieloma drzewami i krzewami. I tak na poczatek proszę o poradę. Mam b.duże problemy z cyprysikami, nie wiem jaka to odmiana, są mocno rozrośnięte, przeważnie 4 główne pnie w sumie średnica ok 2m i wysokość 2,5 m, kolor niebieskawy. Problem to usychanie po kolei wszystkich gałęzi aż do całej rośliny. Charakterystycznym objawem jest wysięk żywiczny na wys ok 1/2 pnia. W razie potrzeby mogę przesłać zdjęcia. Z góry dziękuję za odpowiedź. (post przeniesiony jako nowy)
Problem z cyprysami
Witam wszystkich serdecznie. Posiadam przydomowy 25-cio arowy ogród z wieloma drzewami i krzewami. I tak na poczatek proszę o poradę. Mam b.duże problemy z cyprysikami, nie wiem jaka to odmiana, są mocno rozrośnięte, przeważnie 4 główne pnie w sumie średnica ok 2m i wysokość 2,5 m, kolor niebieskawy. Problem to usychanie po kolei wszystkich gałęzi aż do całej rośliny. Charakterystycznym objawem jest wysięk żywiczny na wys ok 1/2 pnia. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Brazowiejace cyprysy
Witam, cyprysy posadzilem jesienia poprzedniego roku. Ladnie rosly, wydawalo sie ze wszystko ok, na wiosne zaczely niestety brazowiec, wszystkie. Obok cyprysow starsze tuje sa wporzadku. Cyprysy brazowieja od czubkow pedow, ale nawet calkowicie zbrazowiala galaz nie wydaje sie sucha(igly usychaja i opadaja, ale galaz wydaje sie zywa). Na innych pedach widac bardzo dobry przyrost (pedy sa zdrowe i zielone) wiec roslinka rosnie..., ale i na tej samej galazce z mlodymi zdrowymi pedami ponizej widac usychajace, brazowiejace pedy.
Wydaje mi sie ze po dodaniu do gleby nawozu z magnezem widac poprawe...(duzo mlodych zielonych pedow). Na pedach nie widze zadnych szkodnikow i grzybow, psy i koty tez odpadaja.
Czy to tylko brak magnezu i zczasem wszystko wroci do normy? A moze za duzo wody?
Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam!

Wydaje mi sie ze po dodaniu do gleby nawozu z magnezem widac poprawe...(duzo mlodych zielonych pedow). Na pedach nie widze zadnych szkodnikow i grzybow, psy i koty tez odpadaja.
Czy to tylko brak magnezu i zczasem wszystko wroci do normy? A moze za duzo wody?
Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam!

Jeśli zamieranie postępuje od wierzchołka (wsteczne) to Pestalopsis funerea. Wyciąć poniżej nekrozy i oprysk Bravo, Gwarant, Sarfun lub Topsin. Jeśli na przekroju pędu zgnilizna z ostrą granicą miedzy chorą (czerwonawą) a zdrową (jasną) tkanką- fytoftoroza. Tu infekcja od korzenia i cała roślina do wywalenia. Raczej u Ciebie to pierwsze.
Brazowe cyprysy
Napisalem juz w innym temacie, ale ten chyba cieszy sie wiekszym zainteresowaniem...
Nie będę kopiowal postu wiec prosze zerknijcie na temat
Cyprysy (?) - co im dolega?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=22200
Pozdrawiam!
Nie będę kopiowal postu wiec prosze zerknijcie na temat
Cyprysy (?) - co im dolega?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=22200
Pozdrawiam!
Dzięki MirekL za odpowiedź i podpowiedź. Przesyłam fotki przekroju chorej gałązki poniżejMirekL pisze:Jeśli zamieranie postępuje od wierzchołka (wsteczne) to Pestalopsis funerea. Wyciąć poniżej nekrozy i oprysk Bravo, Gwarant, Sarfun lub Topsin. Jeśli na przekroju pędu zgnilizna z ostrą granicą miedzy chorą (czerwonawą) a zdrową (jasną) tkanką- fytoftoroza. Tu infekcja od korzenia i cała roślina do wywalenia. Raczej u Ciebie to pierwsze.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 1c4a1.html
i powyżej
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 5f9b4.html
Jeżeli to Pestalopsis funerea to niepotrzebnie okaleczyłem dzewko a jeśli to fytoftoroza to jeszcze gorzej. Dokonałem już oprysków. Moje cyprysy rosną na zawietrznej a tej zimy dmuchało przy -16 st.C. Może te warunki nie pozwalają żyć moim cyprysom

Pozdrawiam. Mario.
Brazowe cyprysy
Mlode przyrosty sa, ale one tez zaczynaja brazowiec :/