Czereśnia - jaka odmiana?
Re: Czereśnia - jaka odmiana?
Proste. Jedną wyciąć. Tą bardziej "gałązkową" czyli słabszą, bardziej odchodzącą od tej drugiej tj. wrastającą się w nią .
Może faktycznie trzeba jedną wyciąć,oto zdjęcie tych czereśni na Giseli

A czy to prawda,że tych karłowych czereśni w tym roku po posadzeniu się nie przycina?Dzwoniłam do tego sklepu i tak mi powiedzieli..

A czy to prawda,że tych karłowych czereśni w tym roku po posadzeniu się nie przycina?Dzwoniłam do tego sklepu i tak mi powiedzieli..
Pozdrawiam Ewa
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może spotkam się z falą krytyki ale ja zrobiłbym tak:

Tej po lewej stronie (wyższej) przygiąłbym ten pęd i skróciłbym ten przewodnik do 30-40 cm. Zapytacie dlaczego tak nisko skoro powinno się przycinać 60-70 cm od pierwszego piętra (chociaż ja takowego tu nie widzę bo na jego wysokości znajduje się tylko jedna gałązka). A ja odpowiem że: czereśnia posiada mało aktywne pąki więc przycinając ten przewodnik na 60-70 cm nad tą gałązką (pierwszym piętrem) drzewko wybije nam tuż pod tą wysokością skrócenia przewodnika (60-70 cm) a dolne piętro zostanie z tylko jedną gałązką więc wyszłoby na to że prawdziwe pierwsze piętro zacznie się po tymi 60-70 cm czyli na wysokości pewnie ok. 1,5 więc trochę wysoko nawet jak na czereśnię.
Czyli według mnie błędne by było przycięcie tej pierwszej czereśni w ten sposób:

Co do drugiej to tak jak narysowałem wyciąłbym tą gałąź a to co zostało przyciął na wysokości 90-100 cm licząc od ziemi już po posadzeniu.

Tej po lewej stronie (wyższej) przygiąłbym ten pęd i skróciłbym ten przewodnik do 30-40 cm. Zapytacie dlaczego tak nisko skoro powinno się przycinać 60-70 cm od pierwszego piętra (chociaż ja takowego tu nie widzę bo na jego wysokości znajduje się tylko jedna gałązka). A ja odpowiem że: czereśnia posiada mało aktywne pąki więc przycinając ten przewodnik na 60-70 cm nad tą gałązką (pierwszym piętrem) drzewko wybije nam tuż pod tą wysokością skrócenia przewodnika (60-70 cm) a dolne piętro zostanie z tylko jedną gałązką więc wyszłoby na to że prawdziwe pierwsze piętro zacznie się po tymi 60-70 cm czyli na wysokości pewnie ok. 1,5 więc trochę wysoko nawet jak na czereśnię.
Czyli według mnie błędne by było przycięcie tej pierwszej czereśni w ten sposób:

Co do drugiej to tak jak narysowałem wyciąłbym tą gałąź a to co zostało przyciął na wysokości 90-100 cm licząc od ziemi już po posadzeniu.
Pozdrawiam Paweł
A moge zapytac gdzie? Nie moge tej Vandy nigdzie znalezc karlowejEwao4 pisze:Ja miałam też problem z dostaniem czereśni na Giseli i zamawiałam w tamtym tygodniu przez internet

Dziękuję Pawle za dokładne wyjaśnienie,już mi trochę świta jak podciąć
A czereśnie zamawiałam w sklepie internetowym Podkarpackich Sadów.Tam mają kilka odmian na Giseli ale Vandy chyba nie mają.Większy wybór mają Skarby Ogrodu,tam też zamówiłam dwie .Potrzebowałam Rivan do Zapylenia Vegi i dodatkowo z czystej ciekawości zamówiłam Droganę żółtą chociaż pewnie są lepsze odmiany.Pozdrawiam

A czereśnie zamawiałam w sklepie internetowym Podkarpackich Sadów.Tam mają kilka odmian na Giseli ale Vandy chyba nie mają.Większy wybór mają Skarby Ogrodu,tam też zamówiłam dwie .Potrzebowałam Rivan do Zapylenia Vegi i dodatkowo z czystej ciekawości zamówiłam Droganę żółtą chociaż pewnie są lepsze odmiany.Pozdrawiam

Pozdrawiam Ewa
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale Vanda na karłowej podkładce to niedobry pomysł. To bardzo plenna odmiana, a taka podkładka jeszcze poprawia plenność. Skutek to drobnienie owoców.
Byc moze dlatego nie ma Vandy na karlowej podkladce nigdzie... A na jaka wysokosc wyrastaja te na Giseli? Moze zamiast jednej na colt wezme jakies dwie odmiany wczesne na giseli....
Na stronie Skarby Ogrodu jest karłowa Vanda ale właśnie...jak z tym drobnieniem??I czy Drogana żółta jest warta zachodu??
Pozdrawiam Ewa
- pawelp1320
Jeśli owoce będziecie przerzedzać co na podkładce karłowej nie jest takie trudne ze względu na jej wielkość to możecie być pewni że nie wpadnie w przemienność. Ja osobiście w 100% wolałbym Vande na podkładce karłowej ale z przerzedzaniem zawiązków niż na podkładce silnej. Oczywiście musi mieć dość składników pokarmowych bo te podkładki niegłęboko się korzenią.
Pozdrawiam Paweł
A pod młode drzewka owocowe sadzone jesienią ile można sypnąć Azofoski??I ile razy w sezonie??
Pozdrawiam Ewa
- pawelp1320
nic nie dostały,odkąd są posadzone,czyli od jesieni,niczym nie były nawożone a mam posadzone jabłonki,grusze,śliwy wiśnie i renklody oraz 2 morele i 1 nektarynkę .Morele i nektaryna sadzone niedawno
Pozdrawiam Ewa
- pawelp1320
Pod korzeń dobrze jest dać fosfor bo ciężko przemieszcza się w glebie ale że nie dałeś to możesz obok wykopać dołek i tam nasypać 0,5 L superfosfatu. W pierwszych latach drzewka zużywają głównie azot ale możesz także delikatnie sypnąć azofoską aby wyrównać możliwe niedobory. Teraz nie syp bo teraz się sypie na kwitnienie a twoje drzewka nie powinny kwitnąć w tym roku. Lepiej sypnąć gdy drzewka trochę ruszą z pędami i będą sukcesywnie zużywać składniki rozpuszczane w glebie.
Pozdrawiam Paweł
Mam jeszcze jedno Pawle pytanie,dziś mam zamiar dosadzić jedną wisienkę Pandy ,którą kupiłam przed świętami w Biedronce i zauważyłam,że ma kilka pąków kwiatowych.czy ten superfosfat może być i dla niej??
Pozdrawiam Ewa
- pawelp1320
Superfosfat jest nawozem pod orkę więc musi znaleźć się na odpowiedniej głębokości aby korzenie go pobrały. Pod wszystkie drzewa i krzewy dajemy go pod korzeń.
Pozdrawiam Paweł