Marcin P pisze: Kiedyś gdy mnie już nie będzie ta droga będzie wyglądać na prawdę super...
Dobrze napisane!
Właściwie to najszlachetniejszy powód dla którego powinniśmy sadzić tego typu drzewa. Podpisuję się pod tym rękoma (i nogami).
Marcinie, ogólnie wszystko super, ale to zbutwiałe drewno pod korzeniami jest jak dla mnie ryzykowne. Ciekawe jak na to zareaguje ta roślina. Ogólnie rzecz biorąc to wszelkie martwe szczątki organiczne sprzyjają rozwojowi grzybów także na żywych (szczególnie słabszych) organizmach. A grzyby i niskimie temperatury zimą i wiosną są głównym zmartwieniem przy uprawie mamutowców.
Kiedyś na glebie gliniastej ściółkowałem mamutowce niewielką warstwą kory. Jedna roślina rosła dobrze, druga kiepsko. Niewielkie rośliny posadzone w doniczki do podobnej mieszanki z małymi dobrze "przerobionymi" kawałkami drewna szybciej drewnieją. Jakby chciały się zabezpieczyć przed wpływem takiej ziemi. Nie mam pewności czy to dobrze czy źle, ale uważam że w naszych warunkach klimatycznych dobra gleba mineralna jest lepsza dla mamutów niż organiczna. Po prostu miałem zbyt wiele strat roślin na glebie organicznej aby to był przypadek. Czekamy więc na Twoje spostrzeżenia i jedynie podsuwam Ci tą kwestię abyś miał ją na uwadze.
ps. jak sobie radzą metasekwoje u Ciebie na glebie piaszczystej? czy stosujesz specjalnie dla nich nawadnianie?przerobionymi
Cierpliwość jest cnotą ogrodników. Jadalne rośliny tropikalne oraz egzotyczne rośliny ogrodowe to moja pasja.