Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
slawas2001
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lip 2009, o 21:49

Żółkną/blędną liście...jaka jest przyczyna

Post »

Witam, podlewam swoje kwiaty doniczkowe 2 razy w tygodniu, nie nawoziłem jak dotąd wcale no i zaczęły jakoś marnieć, np juka ma kilka liści bledszych bardziej żółtych, takich troche pół- przeźroczystych - jaka może być przyczyna? Czy to brak nawozu??

U fiołka natomiast liście zaczęły strasznie słabnąć, delikatnieć, żółknąć i zwijać się-przyszło mi do głowy że to może z przelania, ale jak zmniejszyłem ilość wody to mam wrażenie jak by jeszcze bardziej marniał.Co moze być nie tak?? - proszę o pomoc. ew. prosze napisać czym te moje kwiatuszki nawozić jeśli to konieczne.
Pozdrawiam
slawas
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dorosła Juka-problem

Post »

moja stoi bezpośredni obok okna słońce cały dzień mocno pali i nie mam plam
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: żółkną/blędną liście..

Post »

Rośliny najlepiej podlewać wtedy, gdy tego potrzebują, zamiast regularnie np. 2 razy w tygodniu.
Jukka pewnie ma za dużo wody, u mnie ziemia przesycha, czekam kilka dni i dopiero podlewam: czyli ok. raz na 2 tygodnie (nie przesuszam)

Nie można lać wody na liście fiołków.
slawas2001
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lip 2009, o 21:49

Post »

nie leje wody na liscie fiołków... a co z nawożeniem?? czy to konieczne?? czym najlepiej nawozić?? poradzcie...

ps. Dzięki za zwrocenie uwagi na sposób podlewania, dużo w tym racji..
X-4-1
---
Od: 15 sie 2009, o 12:57

Post »

Moja juka od października do marca wody nie dostaje w ogóle. A latem raz na miesiąc, no chyba, że pada ulewny deszcz to częściej. Nawozić najlepiej nawozami organicznymi (mówię z doświadczenia), jedynie sukulenty - juki, kaktusy itp. dostają florovit.
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Latem jukkę powinno się obficie podlewać.
Andres ma rację,że za dużo wody dostała.Zimą powinna stać w chłodzie i ograniczyć podlewanie.Raz na 6 tygodni(w okresie zimowym oczywiście).Nawozu już nie potrzebuje.
A fiołki podlewasz do doniczki czy na podstawek?
Fiołasy podlewa sie na podstawek,możliwe,że brakuje im nawozu..
maciek_maku
100p
100p
Od: 24 sie 2009, o 16:05

Post »

Przesadziłem ją ale liście dalej są takie jakie były.Dałem lepszą doniczkę(większą) i zrobiłem na dole drenaż ułożywszy kawałki cegły.Do ziemi dodałem jeszcze dość dużo żwiru.Wyciągnąłem całą bryłę korzeniową juki i była bardzo przerośnięta-ziemia była bardzo wilgotna i zbita-sploty korzeniowe były przy samym dnie.Postanowiłem usunąć całą ziemie ze korzeni(była zbyt mokra i nieprzepuszczalna) a korzenie rozplątałem i na chwile wsadziłem do wody.Następnie wsadziłem ją do nowej ziemi i doniczki ale liście się nie poprawiły niestety.Może po prostu ziemia była przelana i zbyt zbita, albo dałem niepotrzebnie ten nawózdo starej doniczki(później niestety przeczytałem że nawóz daje się tylko w lecie i tylko połowę dawki a ja dałem całą-florovit 5 ml na 2 litry wody).Dodatkowo dałem także kilka łyżek dolomitu bo myślałem że przez niedobór magnezu liście mi żółkną ).Kolejnym powodem moze być to że dni zrobiły się krótsze ale to raczej mało prawdopodobna przyczyna falowania liści.
Awatar użytkownika
teli
200p
200p
Od: 17 paź 2008, o 10:32

Post »

Witaj
Jak ją przesadziłeś, pozwól jej się zregenerować
Zostaw ją w spokoju , postaw w te same miejsce , chyba , że nie bardzo rosła w tym miejscu , to do jaśniejszego przenieś i cieplejszego , ja swoją jukę podlewam na spodek , tylko , by sama od dołu się napiła, góra jest obsypana kamykami....
Carpe Diem...
maciek_maku
100p
100p

Post »

OK jakoś stoi i na razie nic się znią drastycznego nie dzieje(tzn jak była tak jest) przesunełem ją tak żeby miała wiecej światła tylko powiedzcie mi jeszcze czy mam ją podlewać czy też nie??
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym co najmniej tydzień nie podlała im bardziej szkodzi woda niż jej brak
maciek_maku
100p
100p

Post »

W tej chwili moja kochana Yucca elemphatnitites wygląda tak

http://img25.imageshack.us/img25/9850/sdc12903a.jpg
maciek_maku
100p
100p

Post »

No cóż stoi tam gdzie stoi-raz ją podlałem, liście jak były takie są niektóre pofalowane i skręcane ale odniosłem wrażenie że zatrzymała się w miejscu i nie chce więcej rosnąć.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spokojnie daj jej czas teraz roślinki słabiej rosną zbliża się zima
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Re: Kilkuletnia juka marnieje!!

Post »

Mojej juce też od dołu usychają liście :? . Podejrzewam, że ją przelałam, ale od ziemi wypuściła dwie nowe odnóżki. Egzemplarz jest wysoki, na górze są dwa pióropusze.
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Re: Kilkuletnia juka marnieje!!

Post »

Przepraszam, że tak długo to trwało, ale potrzebowałam pomocy młodego :oops:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”