Z jednej strony fajnie, że szybko rosną, ale wyjdą z nich raczej wysokie 'krzaki' Mnie to się niezbyt podoba, wolę niższe odmiany, dlatego zastanawiam sie nad kupnem nasion i raczej myślę o kupnie sadzonek.Ale kto wie, jak zobaczę w sklepie nasionachinka pisze:Potwierdzam to co mówi Lorrie, moje pelargonie po tygodniu od wysiania też są takie "wielkie", chociaż wyszły z ziemi dopiero dwie. Nie mierzyłam, ale tak na oko mają właśnie coś pomiędzy 2 a 3 cm
Pelargonia - wysiew nasion Cz.2
Re: Pelargonia - wysiew nasion
Ja myślę, że one słońca szukają, bo u mnie kiełkowały w cieple pod grzejnikiem, ale przeniosłam je już na parapet więc myślę, że się uspokoją z tą wysokością. Z drugiej strony może te od Legutko po prostu tak mają
Pozdrawiam, Bogusia
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Bogusiu, też mam nasiona Legutko. Teraz wysiałam drugą partię z PNOS. Ciekawa jestem jak te siewki będą się zachowywać. Kiedy zaczyna się uszczykiwać młode Pelargonie ?
Pelargonie uszczykuje się za drugą bądź trzecią parą liści właściwych uszczykiwania powoduje co najmniej 2 tygodniowe opóźnienie w kwitnieniu. Wyczytałem na jednym z forów że po połowie marca nie należy już ich uszczykiwać.
- Lorrie
- Kontakt:
Bardzo cenna informacja, dziękuję
Lorrie, wysiewałam w zeszłym roku pelargonie z jednej i drugiej firmy. Z PNOs-u wykiełkowało 10 z 10 nasion, Legutko 8 na 10. Jeżeli chodzi o wzrost czy pokrój to nie zauważyłam różnicy. Zawiodłam się tylko na Legutkowym kolorze łososiowym, bo kolor okazał jest zupełnie inny niż foto na opakowaniu i moje wyobrażenie o tym kolorze. Zakwitły pięknie na żywy, intensywny czerwony kolor, ciut jaśniejszy niż normalne czerwone pelargonie .Lorrie pisze:Bogusiu, też mam nasiona Legutko. Teraz wysiałam drugą partię z PNOS. Ciekawa jestem jak te siewki będą się zachowywać.
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
To ja też tak miałam, miały być biskupie, a wyszedł czerwony i chyba dwie łososiowe
Pozdrawiam - Justyna
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dzięki Waszym doświadczeniom dałam sobie spokój z kupowaniem nasion "wyselekcjonowanych" kolorystycznie.
Kupiłam http://www.worldsementi.pl/pl/searchque ... pelargonia
Zastanawiałam się ile sztuk, to będzie te 0,2 g. I jestem pozytywnie zaskoczona - 45 sztuk. To jest mieszanka, więc kolory będą przeróżne. Ciekawa jestem jakie. Pelargonie będę siała pierwszy raz. Wysieję w tym roku tylko 15 nasion, bo aż tyle nie potrzebuję. Reszta zostanie na kolejne 2 lata. Ważne są do grudnia 2014, więc mam nadzieję, że w styczniu 2015 też wykiełkują.
Kupiłam http://www.worldsementi.pl/pl/searchque ... pelargonia
Zastanawiałam się ile sztuk, to będzie te 0,2 g. I jestem pozytywnie zaskoczona - 45 sztuk. To jest mieszanka, więc kolory będą przeróżne. Ciekawa jestem jakie. Pelargonie będę siała pierwszy raz. Wysieję w tym roku tylko 15 nasion, bo aż tyle nie potrzebuję. Reszta zostanie na kolejne 2 lata. Ważne są do grudnia 2014, więc mam nadzieję, że w styczniu 2015 też wykiełkują.
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sialam pierwszy raz pelargonie rok temu - wykielkowaly po jednej dobie!!!
Z 10 wykielkowalo mi 7 (70% - zgodnie z gwarancja norweskiego producenta). Okazalo sie, ze trzy rozowe, trzy czerowno-rozowe i jedna lososiowa. Wszystkie teraz zimuja w piwnicy.
Zatesknilam jednak za soczysta czerwienia i wlasnie będę siala - tym razem nasiona Polana. Ciekawe jak tym razem przebiegnie wegetacja
Z 10 wykielkowalo mi 7 (70% - zgodnie z gwarancja norweskiego producenta). Okazalo sie, ze trzy rozowe, trzy czerowno-rozowe i jedna lososiowa. Wszystkie teraz zimuja w piwnicy.
Zatesknilam jednak za soczysta czerwienia i wlasnie będę siala - tym razem nasiona Polana. Ciekawe jak tym razem przebiegnie wegetacja
- Lorrie
- Kontakt:
To jak nie będzie łososiowych to pozostanie mi po prostu tradycyjnie iść do sklepu ...
Piękne łososiowe pelargonie uzyskałam w zeszłym roku z nasion PNOSu.
Wszyscy , którzy widzieli moje pelargonie byli oczarowani kolorem i pytali co to za odmiana . Serdecznie polecam
Wszyscy , którzy widzieli moje pelargonie byli oczarowani kolorem i pytali co to za odmiana . Serdecznie polecam
Aga
- Lorrie
- Kontakt:
Te z PNOSu sidzą u mnie jeszcze w ziemi. Ale mi apetytu narobiłaś!
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Ja niestety czekam na dostawę z PNOSU, byłam w ich sklepie firmowym i nadal czekają na nowa dostawę ...
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Och jak dobrze, że was znalazłam! Już chciałam wysiewać pelargonie ( pierwszy raz w życiu ) ale chyba zdecyduje się na wysiew w wielodoniczce, jak Zibi to robi, tak, że muszę zaczekać do poniedziałku ... bo najpierw je trzeba kupić
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Jeżeli masz zamiar wysiać ich baaardzo, baaardzo dużo to tak, warto zakupić wielodoniczki... w przypadku paru sztuk... kuwetka wystarczy ( w opakowaniu PNOS jak pamiętam jest 7 - 10 ziarenek )
pozdrawiam
Edyta
Edyta