Sinningia speciosa,S.hybrida (potoczna Gloksynia)- uprawa
Re: Gloksynia
Gloksyni nie zrobią krzywdy grzejące kaloryfery ale koniecznie trzeba jej zapewnić wysoką wilgotność, a że nie lubi spryskiwania można ustawić roślince na tacce z keramzytem -świetny sposób na podniesienie wilgotności w otoczeniu kwiatka.
A powiedzcie mi kiedy wsadzić do ziemi bulwy do ponownego wzrostu?
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Już można. Ja obserwowałam bulwę i jak zauważyłam,że coś się zaczyna pokazywać u góry, wysadzałam. Przeważnie wypadało to w styczniu ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Pozdrawiam - BabajAGA
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
U mnie tak samo. Bulwy sobie stały na szafce, a że przy jednej z inspekcji zauważyłem, że mają już półcentymetrowe kiełki z maleńkimi listkami, posadziłem jakoś tak w połowie grudnia i obecnie już sporo zieleniny mam w doniczce. ![Smile :-)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Pozdrawiam!
LOKI
![Smile :-)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Pozdrawiam!
LOKI
Moje listki niedawno opadły.... a u niektórych już kiełkują nowe...
To wobec tego wsadzę bulwy do nowej ziemi i poczekam na nowe listki. Z tym że jedna bulwa pachnie pleśnią, pewnie musiałam przelać. Może jednak zakiełkuję. A zapobiegawczo podleję kwiatka wodą z czosnkiem.
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
- tralaluszy
Najlepiej wymocz bulwę z odorkiem w jakimś Kaptanie czy czymś i posadź jak obeschnie. A jak nie chcesz chemii, to posyp cynamonem, i nie żałuj go.
Pozdrawiam - BabajAGA
Dzięki za pomoc:) A ile czasu trzymać tą bulwę w tym cynamonie? I potem jakoś spłukać to? Wysuszyć i wsadzić?
- tralaluszy
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Co roku sadzę bulwy gloksyń do doniczek w styczniu- pod koniec maja mam już pąki kwiatowe. Tego roku mam 10 odmian- nie wszystkie jeszcze mają kiełki. Wsadziłam tylko te kiełkujące...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ja tez zauważyłam, iż bulwy będące w piwnicy, już listki puściły. W sobotę wsadzę je do świeżej ziemi ![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
No to z moimi bulwami chyba coś nie tak, bo nic nie puszczają. Oczyściłam je dziś ze starych korzeni i one są jakieś pomarszczone:( Wsadzę je do lekkiej ziemi (mam Bellę) no i poczekam na efekty. Mam nadzieję że pozytywne:)
Ajlono ja bym Ci radziła przed wsadzeniem do ziemi namocz je w wodzie na pół godziny przed wsadzeniem do ziemi.. Bo może za mocno zaschły..[chociaż nie wszystkie odmiany już ruszyły ze wzrostem] jest dużo czasu jeszcze do wiosny, jak nie zgniły to będą rosły na pewno...
Marusia.
No niestety już wsadziłam bulwy. Mam nadzieję że nie są zgniłe. Mam bardzo małe doświadczenie z bulwami i nie wiem jak wyglądają zgniłe a jak nie. Czas pokaże:)
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zgniłe, jak się je naciśnie palcem, wydzielają cuchnącą ciecz. ![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
Pozdrawiam!
LOKI
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
Pozdrawiam!
LOKI