Sępolia,Fiolek afrykanski-liście żółkną ,kwiaty zasychajś,więdną i inne problemy w uprawie
agaM moim zdaniem nie wygląda on źle ale skoro twierdzisz że zalałaś to wyjmij jak najszybciej z ziemi oberwij dolne z sześć - osiem liści (posadzonkuj je na nowe fiołki), osusz korzenie papierowym ręcznikiem i posadź w ledwie wilgotną ziemię, podlej go dopiero po 4 dniach dając wodę na podstawek, uważam że raz na pięć dni jak wlejesz wodę w podstawek w zupełności wystarczy i nie zalejesz fiołków więcej. 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sie 2007, o 22:20
Fiołek afrykański - pleśń na kwiatach i pąkach
może ktoś wie co jest przyczyną pojawienia się nalotu pleśni na kwiatach i pąkach (które obumierają) saintpaulii? za zimno? za duża wilgotność powietrza? czy można zastosować do jej zwalczenia Biochikol? nalot ma kolor biały, pojawił się tylko na kwiatach, liście wyglądają na zdrowe.. podlewam fiołki miękką wodą, w "nogi" za zimno mieć nie powinny bo ustawione są w osłonkach, na dnie których jest keramzyt, rosną w ziemi uniwersalnej z dodatkiem torfu i perlitu, nie wiem tylko jak z wilgotnością (w tym samym pokoju mam sporo storczyków i dla zwiększenia wilgotności poustawiałam tacki z mokrym keramzytem)
Edyta
Moim zdaniem przyczyną pleśni na kwiatach może być zbyt wilgotne otoczenie w połączeniu z silnym strumieniem ciepłego powietrza w pobliżu grzejnika.Rośliny o silnie uwodnionych tkankach tak reagują, podobnie hortensje, szara pleśń je dopada najczęściej po obfitych opadach deszczu kiedy zrobi się potem nagle b. ciepło i powietrze jest nadmiernie przesycone parą wodną.
grzejnik jest od kilku dni wyłączony, w niemroźne dni nie muszę grzać (temperatura i tak utrzymuje się w okolicach 18 - 22 stopni), a pleśń mimo to się pojawiła
może czas pousuwać tacki z keramzytem? jak już wspomniałam w tym samym pokoju są storczyki (głównie falenopsis), dużo roślin także może nie potrzebują dodatkowego wytwarzania wilgotności - same tworzą mikroklimat
wyczytałam gdzieś, że fiołkom i falkom odpowiadają te same warunki uprawy
może czas pousuwać tacki z keramzytem? jak już wspomniałam w tym samym pokoju są storczyki (głównie falenopsis), dużo roślin także może nie potrzebują dodatkowego wytwarzania wilgotności - same tworzą mikroklimat
wyczytałam gdzieś, że fiołkom i falkom odpowiadają te same warunki uprawy
Edyta
- gardeniaa
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 maja 2008, o 14:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moim zdaniem to nie pleśń, lecz mączniak prawdziwy
Napiszę co ja bym zrobiła
Przede wszystkim jak najszybciej usunęłabym porażone kwiatostany, delikatnie żeby nie rozsiać zarodników grzyba
Potem roślinę trzeba opryskać środkiem grzybobójczym (amistar lub topsin) i odizolować od innych, aby nie dopuścić do rozprzestrzenienia się grzyba na inne rośliny
Napiszę co ja bym zrobiła
Przede wszystkim jak najszybciej usunęłabym porażone kwiatostany, delikatnie żeby nie rozsiać zarodników grzyba
Potem roślinę trzeba opryskać środkiem grzybobójczym (amistar lub topsin) i odizolować od innych, aby nie dopuścić do rozprzestrzenienia się grzyba na inne rośliny
mam wyłącznie Biochikol, nadaje się? nie mam w najbliższym czasie kiedy jechać do marketu budowlanego
pleśń pojawiła się tylko i wyłącznie na fiołkach i to w jednym pokoju (tam, gdzie są rozstawione tacki z keramzytem), jest to pokój po zachodniej stronie.. część fiołeczków mam po stronie południowo-wschodniej i są zdrowe (wcześniej wszystkie stały razem w pokoju zachodnim)
pleśń pojawiła się tylko i wyłącznie na fiołkach i to w jednym pokoju (tam, gdzie są rozstawione tacki z keramzytem), jest to pokój po zachodniej stronie.. część fiołeczków mam po stronie południowo-wschodniej i są zdrowe (wcześniej wszystkie stały razem w pokoju zachodnim)
Edyta
jak tylko zobaczyłam go na kwiatostanach natychmiast je usunęłam.. jeden zostawiłam, żeby mieć co sfotografować.. będę obserwować co się dalej dzieje z roślinkami, od razu je odseparowałam od pozostałych
Biochikol służy do ochrony przed chorobami grzybowymi, wirusowymi i bakteryjnymi
jeśli to mączniak musiałam go przynieść na fiołkach z marketu :/
powiedz mi jeszcze jak to jest z zarodnikami.. czy jak wyniosę roślinę z pokoju one nadal są w powietrzu? czekam na przesyłkę z fiołkami odmianowymi i się głowię gdzie je postawić.. czy mączniak jest trudny do zwalczenia? w każdym pokoju są rośliny, mogę fiołki umieścić jedynie w dużym oddaleniu od pozostałych
Biochikol służy do ochrony przed chorobami grzybowymi, wirusowymi i bakteryjnymi
jeśli to mączniak musiałam go przynieść na fiołkach z marketu :/
powiedz mi jeszcze jak to jest z zarodnikami.. czy jak wyniosę roślinę z pokoju one nadal są w powietrzu? czekam na przesyłkę z fiołkami odmianowymi i się głowię gdzie je postawić.. czy mączniak jest trudny do zwalczenia? w każdym pokoju są rośliny, mogę fiołki umieścić jedynie w dużym oddaleniu od pozostałych
Edyta
- gardeniaa
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 maja 2008, o 14:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy będą w powietrzu? tego nie wiem na 100%, więc nie będę Cię wprowadzać w ewentualny błąd pisząc tak lub nie
Na pewno będą na Twoich rękach jeśli będziesz pielęgnować te rośliny, musisz więc dokładnie myć ręce aby tego dalej nie przenieść
Czy trudny do zwalczenia? czytałam, że to patogen bezwzględny (lubi powracać w sprzyjających warunkach), myślę jednak, że warto spróbować ratować rośliny
Monii podała Ci w linku jak to dokładnie zrobić (przy opryskach jednak uważaj, gdyż preparaty grzybobójcze działają drażniąco na drogi oddechowe) Nowe fiołki jak umieścisz w innym pokoju, to nic nie powinno im być
powodzenia
Na pewno będą na Twoich rękach jeśli będziesz pielęgnować te rośliny, musisz więc dokładnie myć ręce aby tego dalej nie przenieść
Czy trudny do zwalczenia? czytałam, że to patogen bezwzględny (lubi powracać w sprzyjających warunkach), myślę jednak, że warto spróbować ratować rośliny
Monii podała Ci w linku jak to dokładnie zrobić (przy opryskach jednak uważaj, gdyż preparaty grzybobójcze działają drażniąco na drogi oddechowe) Nowe fiołki jak umieścisz w innym pokoju, to nic nie powinno im być

powodzenia