W końcu geny dały o sobie znać (piąty krzyżyk na plecach) ;) i dopadł mnie ogród.
![brawo ;:63](./images/smiles/smile071.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Duża działka w centrum miasta, chciałbym zasadzić stare odmiany drzew owocowych które tu rosły jak na stojąco wchodziłem pod szafę.
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Przeczytałem sporo artykułów o podstawach, zapylaczach, chorobach, itp. lecz dużo mądrzejszy się nie czuję. Stąd prośba o pomoc do was.
Spokojnie w nasłonecznionym miejscu dam radę 6 drzew posadzić w odstępach 3,5-4 m. Zależy mi na normalnych drzewach (nie karłowatych).
W pobliżu nie ma działek/ogrodów, stąd wychodzę z założenia, że potrzebne będą własne zapylacze? Wybrałem następujące pary:
1. Jabłonie: koksa pomarańczowa + papierówka
2. Grusze: konferencja + klapsa/faworytka
3. Czereśnie: vega (???) + (nie wiem jak się nazywa odmiana nazywana "bawolim sercem") ???
Gruszę pamiętam z wyglądu, wiem, że była chyba na "k" i to tyle.
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
Prośba o pomoc w następujących kwestiach:
1. Jakie odmiany czereśni? "Bawole serca" to jaka odmiana? Zależy mi na smacznych owocach, niekoniecznie na ilości produkcyjnej. Vega podobno jest smaczna i dobrze zapyla wiele odmian.
2. Czy bezpieczne jest zamawianie sadzonek przez Internet? Czy możecie polecić sprawdzone szkółki które posiadają takie odmiany i które realizują takie zamówienia (mieszkam kilkadziesiąt km na południe od Poznania, woj. wielkopolskie)?
3. Czy jest możliwe by zapylały się wzajemnie czereśnie i wiśnie (jedno drzewo takie, drugie takie)? Spodziewam się, że nie, lecz może dzięki krzyżówkom to możliwe?
4. Czy sadzić gatunkami obok siebie czy na przemian? Grusze i jabłonie sadziłbym najprawdopodobniej w jednej linii (oczywiście na osi wschód-zachód by były eksponowane na południe), pytanie w jakiej konfiguracji?
4a) grusza grusza jabłoń jabłoń
4b) grusza jabłoń grusza jabłoń
4c) inna: ...
5. Na co zwracać uwagę przy założeniu że jeszcze niewiele wiem, ale od wiedzy nie uciekam? ;)
6. Jakie podstawki wybierać dla tych odmian jeśli szukam drzew pełnowymiarowych? Rozmawiałem ze szkółką przez telefon (nie podaję jej nazwy bo nie wiem czy można tu na forum otwarcie pytać o konkretnych szkółkarzy?), mieli dwie do wyboru (niestety nie pamiętam oznaczeń, były to nazwy z numerkami).
Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)