Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
A powiedzcie taką rzecz: po wysianiu nasionek i wrzuceniu ich pod folię czekam teraz na wykiełkowanie. Wiadomo podlałem je na wstępie - a jak z podleawniem w okresie do wykiełkowania? Czy nawadniacie nasionka dodatkowo - jeśli tak to w jaki sposób czy też zdajecie się na wilgoć z mikroklimatu "podfoliowego"?
Pozdrawiam
--
LeHardi
Pozdrawiam
--
LeHardi
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nasiona muszą być cały czas wilgotne, inaczej z kiełkowania nici. W zależności od tego, jakie się stworzyło im warunki do kiełkowania należy podłoże podlewać bądź zraszać lub też nie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Po pierwszym dniu spędzonym przez nasionka pod folią
stwierdzam, że na rzeczonej folii - od wewnątrz - znajduje się dużo skroplonej wody - z czego wnioskuję że mikroklimat chyba jest ok, znaczy się wilgotny. Ale czy nasionka maja wilgotno, tego nie wiem - jutro pewnie zajrzę pod folię i w razie czego bedę działał. Mam nadzieję, że takie naruszanie spokoju potencjalnych roślinek im nie zaszkodzi. Może moje obawy wydają się śmieszne, ale to jeden z moich pierwszych wysiewów i brak mi jeszcze praktycznych doświadczeń więc proszę o wyrozumiałość. 
--
LeHardi

--
LeHardi
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nasiona muszą znajdować się na mokrym podłożu. Nie może ono wyschnąć przed, w czasie i zaraz po kiełkowaniu. Wilgotna atmosfera - o czym świadczy skraplająca się woda na folii jest dodatkowym, pozytywnym czynnikiem. Ale najważniejsze jest to, by podłoże w czasie kiełkowania nie wyschło.
I jeszcze jedno - litopsy wolą raczej niższe temperatury w czasie kiełkowania, czyli coś tak w granicach 20*C i jak wszystkie maluchy wolą intensywne światło rozproszone niż pełne słońce - ale to już wymagania małych siewek.
I jeszcze jedno - litopsy wolą raczej niższe temperatury w czasie kiełkowania, czyli coś tak w granicach 20*C i jak wszystkie maluchy wolą intensywne światło rozproszone niż pełne słońce - ale to już wymagania małych siewek.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek