No w każdym razie dobrze by było wiedzieć, co z tym podciąganiem, żeby zrobić już wszystko jak należy
Na temat o który pytasz jest tyle teorii, ilu uprawiających sadzonki Adenium szczególnie u nas, gdzie robimy pierwsze kroki w opiece nad tymi roślinami. Ja osobiście nie mam jeszcze zbyt dużego praktycznego doświadczenia, żebym mógł kategorycznie napisać, róbmy tak lub tak, a będziemy mieli taki lub taki efekt we wzroście rośliny. Trzy lata to zbyt krótko, żeby można kategorycznie - odpowiedzieć na Twoje tak postawione pytanie. Każdy z nas, co widać po fotkach uprawia roślinki w innym podłożu i w innych warunkach.
Czyli - z polskiego na nasze - należy ją sadzić za każdym razem płyciej?
- tak, to o to chodzi,
Czy w związku z tym częściej się przesadza?
- częstotliwość przesadzania uzależniona jest od wielkości doniczek w jakich posadzone są sadzonki oraz od jej siły wzrostu. Spotkałem się z wypowiedziami Forumowiczów, którzy młode sadzonki przy pierwszym przesadzaniu, sadzą do większych okrągłych, ale płytkich doniczek. W tym przypadku chodzi o uzyskanie w miarę szybko bardzo rozrośniętego płytko, ale na boki systemu korzeniowego. W celu ograniczenia wrastania korzenia palowego w głąb podłoża, celowo skraca się go, podkłada krążek, np. ze styropianu, co pobudza rozrost korzeni na boki. W przypadku takiego sadzenia korzenie znajdują się bardzo blisko górnej warstwy podłoża, przykryte są dość cienką jego warstwą i sadzonkę trzeba początkowo stabilizować podpórką. Opiekun decyduje kiedy dokonać następnego przesadzania w zależności jak chce roślinkę ukształtować.
I zasadnicze pytanie: robi sie to 'na oko', czy sa jakieś zasady ile trzeba w ziemi zagrzebać?
- niestety robi się to na osobiste wyczucie osoby przesadzającej, w zależności od wieku, wielkości sadzonki. Ja przy przesadzaniu sadziłem sadzonki przeciętnie 1 - 2 cm płycej, niż pierwotnie rosły - ale to trzeba ocenić samemu w stosunku do każdej sadzonki - wyglądu jej systemu korzeniowego oddzielnie.
Moje maluchy niedawno dostały już własne doniczki 4x4 i śr.5,5,
- wydaje mi się, że przy intensywnym wzroście Twoich sadzonek, te doniczki będą zbyt "ciasne", tz. korzenie sadzonek będą bardzo "poplątane" - ściśnięte.
Musisz zdecydować co chcesz z sadzonek uzyskać; czy w pierwszej kolejności kwiaty - to jak najrzadziej przesadzaj, jeżeli interesują Ciebie ładnie ukształtowane korzenie wraz z kaudexem, przesadzaj częściej, wyciągaj sadzonki z podłoża, sadź płycej. Każde przesadzanie w jakimś stopniu czasowo hamuje wzrost sadzonek.