Witam
Stałam się szczęśliwą posiadaczką Gardenii. Mam sporą wiedzę teoretyczną, ale w praktyce podobno marnie wychodzi
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
Mam do Was pytanko odnośnie odmian - jakie odmiany tych roślin są najłatwiejsze w hodowli?? Moja kwitnie teraz w zimie, czy to oznacza , że w lecie też będzie? Wyczytałam, że do zawiązania pączków oraz kwitnienia niezbędna jest temp. poniżej 18 st. ! Ja mam teraz w domu 23. W jakiej temp. Wam kwitną te rośliny? i w jakiej porze roku? Po przeczytaniu kilku wątków odnoszę wrażenie, że wszystkim kwitną gardenie w lecie i może tak jest łatwiej? A jak z tymi kwitnącymi zimą? Wytrzyma w ciepłym pokoju? jakie są Wasze doświadczenia?
Trochę teorii o pielęgnacji gardenii - jakby komuś się ta moja wiedza przydała, chociaż to wszystko pewnie już wiecie
Gleba : Kwaśna czyli do azalii i rododendronów, na dno doniczki koniecznie kilka cm drenażu. Podłoże powinno mieć stałą temp. 18-20 st.
Stanowisko : bardzo jasne, ale promienie słońca nie mogą bezpośrednio padać na roślinę
Podlewanie : Regularne, ale umiarkowane (2, 3 razy w tyg.) podczas kwitnienia więcej wody, w czasie spoczynku rośliny oczywiście mniej i uważać, aby zbytnio nie przelać. Zawsze usuwać nadmiar wody z podstawki! Woda musi być miękka i bez wapniową, ciepła o temp. 20 - 22 st. Najlepiej deszczówka, ew.przegotowana i odstana kranówka. Roślina nie znosi zimnej i twardej wody!
Właściwe pH gleby: ziemia musi być kwaśna - podobno to podstawa uprawy! W tym celu co jakiś czas podlewany wodą z z kilkoma kroplami cytryny lub wykorzystujemy fusy z kawy - ponownie zalewany je wrzątkiem, a po ostygnięciu podlewany tym roślinę raz na kilka dni.
Nawożenie : nawozimy w okresie czterech miesięcy od pojawienia się pierwszych pąków. Musi to być nawóz bez wapnia czyli taki do azalii i rododendronów. Można to robić raz na dwa tyg., jednak najlepiej co tydzień połową dawki.
Nawilżanie : Odpowiednia wilgotność to kolejna bardzo ważna rzecz. Często, nawet codziennie (w zależności id wilgotności powietrza) spryskujemy roślinę umiarkowanie ciepłą wodą . Poza tym na podstawce powinny być kamyczki plus woda, ale dno doniczki nie może tej wody dotykać, aby nie powodować gnicia korzeni.
Temperatura : Latem : 18 - 25, zimą : 15 -18. Gardenia lubi świeże powietrze, ale nie toleruje przeciągów i nagłych zmian temperatur.
Przesadzanie: Przesadzamy, gdy korzenie zaczynają rozrywać doniczkę, zwykle robimy to co 3 -4 lata. Nie wolno przesadzać podczas kwitnienia, najlepiej zrobić to na wiosnę. Po przesadzeniu do świeżej (kwaśnej) ziemi, nie potrzeba już jej zakwaszać przez kilka tygodni.
Przycinanie : Przycinamy w lutym/marcu , aby pobudzić krzewienie i pozbyć się nieładnych pędów. Te, które się nie rozgałęziają na pewno nie wydadzą kwiatów.
Nabłyszczanie liści : Nabłyszczacze stosujemy raz na dwa miesiące.
Problemy:
1. opadające pąki- niska wilgotność powietrza -patrz.nawilżanie.
2. plamy na kwiatach - nie spryskuj wodą kwiatów, tylko liście.
3. białe wełniste plamki na liściach - wełnowce -kierunek: sklep ogrodniczy z odpowiednim środkiem
4. żółkniecie liści i pajęczynka pod nimi - przędziorek - zwiększyć wilgotność i sklep ogrodniczy...
5. liście żółkną , a nerwy są nadal zielone - chloroza - powodem jest nadmiar wapnia. Podlej nawozem zawierającym żelazo (1 raz), a potem podlewaj wyłącznie wodą bez wapniową.
6. liście są blade i zżółknięte - zbyt mało światła
7. Liście przebarwione, brązowe robaczki - tarczniki - kierunek: sklep ogrodniczy...
8. czarne liście - za dużo światła lub wody
9. żółknięcie i brązowienie liści (ale brak owadów) - złe pH gleby , szybko zmienić ziemię na kwaśną.
10. żółknięcie i opadanie liści - czasami zbyt ciasna doniczka
11. żółknięcie i opadanie pączków - ziemiórki - kierunek: sklep ogrodniczy...
12. opadające pączki - przelanie, zbyt mało światła lub też zbyt wysoka temp.
13. brak kwitnienia - z reguły za wysoka temp. lub niedostateczne nawożenie , ew.brak światła.
Ogólnie : Cztery ważne zasady: odpowiednie pH gleby ; wysoka wilgotność ; regularne nawożenie ; właściwa i stała temp.
Mam nadzieję, że chociaż cokolwiek się Wam przyda z tych moich wypocin
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Teorię znam na pamięć, ale z praktyką może być ciężko, problem z zapewnieniem odpowiedniej temp
Piszcie dziewczyny jakie są wasze doświadczenia odnośnie temp. i kwitnienia tej rośliny.
pozdrawiam wszystkich
![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)