Rozmnażanie róż przez ukorzenianie pędów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Metody rozmnażania róż

Post »

W jaki sposób można rozmnożyć , różę pnącą?, i w jakim czasie? Znajoma poprosiła o szczepkę. Mówiła, że się jej zawsze udaje ukorzenianie
róż ;:oj Mam łopatą odciąć przyrost z kawałkiem korzenia,a ona posadzi, i będzie rosła? Róża teraz kwitnie-nie wiem, co o tym myśleć,co zrobić?

Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

najlepiej byłoby nagiąć pęd do ziemi, przymocować drutem ,przysypać i czekać aż wypuści w tym miejscu korzonki. A najlepiej jak zrobisz to teraz to na wiosnę będzie gotowa do przesadzenia.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

eldo pisze:najlepiej byłoby nagiąć pęd do ziemi, przymocować drutem ,przysypać i czekać aż wypuści w tym miejscu korzonki. A najlepiej jak zrobisz to teraz to na wiosnę będzie gotowa do przesadzenia.
Tylko który pęd? Młode, niezdrewniałe(mają ok. metra), czy zdrewniały?
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p

Post »

młody niezdrewniały ,najlepiej najdłuższy aby go można było łatwo przygiąć do ziemi.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na pędach zdrewniałych można zrobić odkład - część zdrewniałej gałęzi lekko podcina się by ją uszkodzić. Gałąź przypinamy do ziemi za pomocą druta, a następnie na to nasypujemy ziemię. Po roku w tym miejscu powinna wypuścić korzenie.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

eldo pisze:młody niezdrewniały ,najlepiej najdłuższy aby go można było łatwo przygiąć do ziemi.
Deirde pisze:Na pędach zdrewniałych można zrobić odkład - część zdrewniałej gałęzi lekko podcina się by ją uszkodzić. Gałąź przypinamy do ziemi za pomocą druta, a następnie na to nasypujemy ziemię. Po roku w tym miejscu powinna wypuścić korzenie.
Wielkie dzięki :wit
Pozdrawiam Ewa
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Z przekwitającej gałązki oberwij wszystkie kwiaty i zawiązki owoców.Oderwij ten krótki kawałek
gałązki,z tzw,piętką,czyli kawałeczkiem ubiegłorocznego drewna i języczkiem kory..Wyrównaj
nożykiem,aby kora nie wisiała,i nie była zawinięta.Umocz w ukorzeniaczu i posadź do podłoża,
dość piaszczystego.Przykryj obciętą butlą po wodzie i do widzenia do wiosny.Trzeba czasem zajrzeć,
podlać,przewietrzyć.Liście można skrócić,albo obciąć,one i tak powinny odpaść.
Nie jest to jedyna metoda,każdy robi to na swój ulubiony sposób.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

Również dziękuję :D Dobrze zrozumiałam-do gruntu, nie do donicy?
Pozdrawiam Ewa
mirzan
---

Post »

Możesz posadzić w donicy,ale w pojemniku trudniej utrzymać właściwą wilgotność.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

Dzięki-jednak do gruntu :wit
Pozdrawiam Ewa
FUSIACOLA
---
Od: 21 lip 2012, o 21:35

Post »

Czy ktoś z Was ukorzeniał różę ciętą, taką kupioną w kwiaciarni? Ja w tym roku pierwszy raz ukorzeniam róże z ogrodu, metodą na odcięty fragment 15 cm zanurzony w ukorzeniaczu i zakopany w ziemi. Jestem ciekawa czy pocięta łodyga róży ze sklepu przyjęłaby się tak, czy trzeba zrobić to inaczej. Tak się składa, że w ostatnim tygodniu sierpnia będę mieć dostęp do łodyg z ponad 600 róż z kilkunastu różnych gatunków z dekoracji ślubnych, i stąd moje pytanie czy takie róże, które stoją kilka dni w wodzie lub namoczonej gąbce można ukorzenić? i czy termin będzie odpowiedni? poza tym kwiaty będa kupione na giełdzie w krakowie, a tam podobno część kwiatów trzyma się w chłodniach - czy to będzie miało jakieś znaczenie przy ukorzenianiu? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, zależy mi na tym, aby chociaż część z tych róż zakwitła w moim ogrodzie.
mirzan
---

Post »

Da się ukorzenić różę z kwiaciarni.Inna sprawa,czy będzie zimować w ogrodzie.Sonie,mercedesy,rosły normalnie w ogrodach, nie wiem,jak się sprawują nowe wynalazki.Do ukorzeniania wybieraj taki odcinek pędu,gdzie przy listku pokazuje się oczko.
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p

Post »

MIRZAN i to oczko wypuści nam korzonki?
FUSIACOLA
---
Od: 21 lip 2012, o 21:35

Post »

Dziękuję za wskazówkę. Jeżeli istnieje tylko możliwość, że to się przyjmie to będe próbować:) Być może ktoś z forumowiczów zna odmiany, które nie przemarzłyby w zimie.

W szczególności zalezy mi na ukorzenieniu róży, która jest soczyście pomarańczowa w środku a brzegi płatków ma malinowe i mocno pofalowane, kwiat jest masywny a łodygi bardzo mocne - nie znam nazwy właśnie, nie mam zdjęcia, ale może ktoś skojarzy odmianę, albo ma coś podobnego w ogródku. Poza nią nie jestem ograniczona kolorem, wręcz przeciwnie zalezy mi na tym, żeby wziąć kilkanaście różnych odmian/barw, więc każda nazwa sprawdzonej odmiany jest dla mnie istotna.
mirzan
---

Post »

eldo pisze:MIRZAN i to oczko wypuści nam korzonki?
Korzenie wyrosną z dolnej części gałązki.Oczko wskazuje na najlepszy termin robienia
sadzonek.Trzeba trafić,część bezpośrednio pod kwiatem jest za miękka, dół łodygi za twardy.
Z jednej róży można zrobić kilka sadzonek,ale nie można liczyć,że wszystkie się przyjmą.
Liście trzeba obciąć,zostawić tylko ogonki od liści.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”