Identyfikacja - jaki to storczyk ?

Zablokowany
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Od: 7 sie 2007, o 14:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

z góry dziękuje za diagnozę jaka by nie była ;)
zraszam , stoi na keramzycie, co tydzień kąpiel w wodzie przegotowanej odstanej , nie wiem czemu mnie tak traktuje :(

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Aśka
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Widzię:

osadzający się kamien na korzeniach - takie brazowe kryształki, osadzający się kamień na liściach - takie białe plamki

liście prawidłowo opadają od dolu pseudobulwy

pseudobulwy są lekko pomarszczone, ale nie zbyt mocno

mozliwości:

1) Roślina pochodzi z hodowli, a tam regulują proces soczynku, wzrostu i kwitnienia dowoli. tymczasem normalnie okres spoczynku już dawno minął, a tutaj na roślinie się dopiero zaczyna. Dając takie założenie to co się dzieje ze storczykiem jest całkiem normalne trzeba czekać az u podstawy zaczną się pojawiać nowe małe pseudobulwy, obniżyć poziom podlewania do raz na 2 tygodnie przez okres około 2miesięcy maksymalnie. ustawione w niższej temperaturze około 15 - 18 st C.

2) Zbyt twarda woda spowodowała osadzanie się kamienia na korzeniach co doprowadziło do popsucia systemu dostarczania wody w roślinie, liscie oddawały wodę przez parowanie z nich a nie dostarczały wody z korzeni. Trzeba roślinę przesadzić do nowego podłoża oczyszczając korzenie z kamienia w kąpieli z sokiem z cytryn - następnie zaaplikowac Asahi SL. Potem co czwarte podlewanie podlewać wodą z dodatkiem soku z cytryny. No i oczywiście zacząć używac wody filtrowanej lub takiej w której poziom soli mineralnych (kamienia) bedzie bliski zeru. Oraz nie spryskiwać wodą z kamieniem rośliny.
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p

Post »

nie napisałam używam przefiltrowanej ,przegotowanej, odstanej. do spryskiwania też przegotowana , na innych storczykach nie mam tych białych plam..... no i rosną ....
mam go dopiero 2 tygodnie.

:oops: i już w 3-4 dniu pobytu u mnie opadł mu 1 listek, nie przesadzałam , bo bałam się ,że jeszcze gorzej narozrabiam....

Jutro biorę się za niego

dziękuję za pomoc !
Pozdrawiam
Aśka
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

A czym filtrujesz? Odwrócona osmoza? Filtr dzbankowy? Czy też może zewnętrzny filtr akwarystyczny bo i z tym się spotkałem już.

Ale do oprysku używasz wody kranowej? Bo na liściach są wyraźne plamy po kamieniu, co przy filtrowanej wodzie się nie pojawia.
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p

Post »

volcowitch pisze:A czym filtrujesz? Odwrócona osmoza? Filtr dzbankowy? Czy też może zewnętrzny filtr akwarystyczny bo i z tym się spotkałem już.

Filtr dzbankowy
do oprysku też jest przefiltrowana i przegotowana

chyba będę musiała czegoś innego spróbować , bo jeżeli woda jest przefiltrowana , przegotowana i odstana i jeszcze jest osad .......
patrzyłam dziś na moje falki i cambrie , one są ok , czy możliwe ,że to pozostałość sklepowa? kupiłam go w Obi, a tam podlewają z węża...
Pozdrawiam
Aśka
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Ja też mam dzbankowy i jestem bardzo zadowolony z niego. Tak jak mówisz to możliwe że to pozostałość ze sklepu. Ale skąd w takim razie te białe plamy na liściach po kamieniu?
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p

Post »

wysłałam prv.
Pozdrawiam
Aśka
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

jardin pisze: Mamy dzbanek ***, wkłady wymieniamy często (nie tak jak w instrukcji) w czajniku nie mamy osadu kamienia. Nie wiem czemu ten osad..... i przyznam się ,że jestem zła....... bo jeżeli woda przegotowana jest taka zła to my też ją spożywamy ;(
Może będę kupować jakąś wodę gotową w butelkach tylko która jest dobra?
pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziękuję Ci za pomoc.
Ja mam najtańszy filtr 1,5L *** z filtrami *** po 10zł za sztukę na miesiąc lub na 100litrów wody.

Zalewam ten filtr wodą i jest klarownie czysta gotowa do spożycia.

Można używać wody destylowanej, ale to by było dla mnie za drogie bo co tydzień potrzebuję do samych roślin około 30litrów wody, a jeszcze trzeba żelazko napełniać, nawilżacz powietrza. Więc gra nie wata świeczki.

Polecam ten filtr co ja używam.

Kup nowy spryskiwacz i używaj go tylko z wodą z filtra, na bieżąco by nie była to woda odstana lecz prosto/ bezpośrednio lana z dzbanka. Nadmiar niezużyty od razu wylewaj.

Drugi spryskiwacz miej do zwilżania roślin z nawozem o ile tak nawozisz jakieś rośliny.

Liście które wyglądają tak jak te na zdjęciu przemyj roztworem 1 do 1 wody z piwem jasnym tak pozbędziesz się tych zacieków.

Jakby co pytaj dalej odpowiem.
nika_29
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 mar 2009, o 21:33

Post »

Co zrobić z uschniętym pędem kwiatowym nadmieniam że wyrósł z środka zamkniętego liścia i nie mam jak go obciąć chyba że obetnę w miejscu gdzie zaczyna się zrośnięty liść co to da oprócz wizerunku estetycznego? Proszę o napisanie jak postępujecie w podobnych sytuacjach.
Pozdrawiam
Monika
Awatar użytkownika
lucilda
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 kwie 2009, o 11:18

Post »

Choć nie jestem żadnym autorytetem i raczej raczkuje w dziedzinie hodowli storczyków to z tego co wiem na własnym przykładzie to nie obcinam nic zielonegi i zywego, prosimy - wstaw fotkę i wtedy zobaczymy czy uschło i czy obcinać... pozdrowienia a ten prezencik piękniuniu...
nika_29
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witaj!
Ten pęd kwiatowy jest zaschnięty na 100% problem w tym że wyrasta z środka zrośniętego listka i jeśli już to będę go mogła obciąć mniej więcej w połowie w tym momencie szpeci wygląd mojego "pierworodnego" storczyka tym bardziej że lada dzień otworzy nowe kwiatuszki. Zaschnięty pęd to ten który widać w tle.
Obrazek
Dziękuję za odwiedzenie mojego wątku i serdecznie pozdrawiam
Monika
nika_29
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zrobiłam lepsze zdjęcie obrazujące sposób w jaki ten zaschnięty pęd wyrósł.
Obrazek
Pozdrawiam
Monika
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj moja imienniczko :wink:
Mysle, ze ten uschniety mozna ciachnac i tyle...
nowy nabytek sliczny ;:6
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

wg mnie obciąć tak nisko jak się da - nie uszkadzając liści, które teraz będą stanowiły ozdobę rośliny.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
nika_29
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziewczyny wracam dzisiaj do domu a tu niespodzianka moja miltonia otworzyła pączuś ;:1 . Obrazek Obrazek.
Pozdrawiam
Monika
Zablokowany

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”