Dziewczyny czyli postanowione zimy już nie będzie a my wiosną będziemy miały trochę mniej pracy. Byle by nie było za ciepło bo rośliny zaczną szaleć. A tego bardziej się obawiam niż mrozów.
Hej Monika
Oszzz... Jakie piękne te białe niecierpki z Anabelle, z resztą też piękną. Wiesz, że nie mogłam w tamtym roku u siebie kupić białych? Będę próbować w tym sezonie. Pamiętam, że one kwitły kilka lat temu u mnie przez całe lato - aż je ścięły przymrozki. Bardzo, bardzo je lubię. U Ciebie też? Czy trafiłam na dobrą odmianę?
Mówisz, ze zimy nie będzie? Postanowione? Podoba mi się..... Hmmm, u mnie już teraz róże wyglądają jak w marcu, a z ziemi powychodziły te wczesne iryski - zapomniałam nazwy...
Oj, tak, tak, dziękuję Alicjo. To prawda o tych sprzyjajacych warunkach - są takie szybkie. W ogóle u mnie w tej chwili wszystko w blokach startowych, nawet drzewa. Ale podobno ma być jeszcze trochę zimy....
Moni, znowu się gdzieś zapodziałaś?
Jola - April dobrze prawi - powspominaj trochę Fotki tak cudownego ogrodu nigdy się nie znudzą
Wspaniałe ujęcia z trawami
Rozplenica na tym zdjęciu ile ma lat? Sadziłaś jedną czy więcej sadzonek na raz? Jest zjawiskowa
Wspominać....., tylko że ja już mam wrażenie, że wszystko pokazałam. Nie mam nic nowego. Ale, że nalegacie to jeszcze kilka zdjęć tylko nie krzywcie nosów że non stop to samo.
Justi to niestety nie niecierpki. Już któryś sezon z kolei sadzę petunie. Kwitną przez cały sezon, ale niestety ciągle trzeba obrywać przekwitnięte kwiaty. Nie za bardzo tolerują deszcz- wtedy to już obowiązkowe czyszczenie. Cały czas poszukuję czegoś na zastępstwo. Muszę powiedzieć, że zastanawiałam się nad kupnem niecierpków ale nie wiem jak one zniosą nasłonecznione stanowisko. A u Ciebie rosły w pełnym słońcu?
Inny wariant jeszcze to pelargonie, ale też nie wiem jakby sobie radziły . Co o tym myślisz?
Alu u mnie w jednym miejscu pojawiły się krokusy. A wiosennych w tym roku znów u mnie będzie mało bo oczywiście jesienią nie chciało mi się sadzić cebulek i jak co roku będę tego żałowała.
Gosiu kwiecień, maj mogą być kiepskie byle było już zielono. Dobija mnie ta szarość za oknem.
Elwi to zdjęcie również i mi się podoba. Rosplenica na tym miejscu rośnie od 2012r, ale wcześniej przez jeden sezon gościła na innej rabacie.
Nie radzę sadzić dwóch sadzonek. Ona się szybko rozrasta. Później jest problem by ją podzielić. Bez silnego mężczyzny i siekiery się nie obędzie .
Ale się zdziwiłam To nie są niecierpki...
Hmmm, jeśli masz pełne słońce, to niecierpki będą omdlewać w pewnych momentach dnia, mimo dobrego podlewania. Tzn u mnie omdlewały, ale rosły znacznie większe i jakby lepiej kwitły. I były super, jak ja je uwielbiam...
Pelargonie w gruncie miałam. W połączeniu z ciemnoniebieskim heliotropem i jaśniejszą lobelią. Było ok, mimo różniących się wymagań tych roślin. Pelargonie po prostu sobie dobrze rosły, ale w tym miejscu wymieniłam podłoże. Jeszcze jedno. One niestety nie dadzą efektu tzw. burzy kwiatów, co niecierpki lub surfinie. Co kto lubi. Spróbować warto.
Nie wiem, czy nie byłoby problemu z tymi pelargoniami w bardziej mokre lato....
Widoków z twojego ogrodu nigdy za wiele. Z dziką radością patrzę, umiejscawiam, podziwiam zmiany twoje odmiany róż wymiatają!
Witaj no po prostu wielkie Wow bardzo uwielbiam rabaty a Twoje naprawdę zrobiły ogromne wrażenie na mnie . Widać że są zrobione z głową . Zdj po zakwitnięciu wszystkiego robi wrażenie widać końcowy efekt który chciałaś uzyskać bardzo mi sie podoba latarnie świecą nocą na pewno dodają uroku będę częstym gościem
Takie widoki to ja mogę do znudzenia.....które nigdy nie nastąpi
Znasz takie różyczkowe begonie? One mogłyby sobie fajnie na słońcu poradzić i mają piękne kwiatuszki. Niecierpki niestety u mnie nie dały rady na słońcu, choć faktycznie są najbardziej eleganckie.
Monisiu,ja trochę uzupełniłam cebulowych.Posadziłam sporo czosnków,w OBI było nawet tanio,całe paczki po kilkanaście szt.Hiacynty,tulipany niskie i wielką paczkę narcyzów.No i teraz czekam na efekt.
Chciałam też powiedzieć dziewczynom że mam możliwość oglądać Twój ogród na żywo i to dopiero jest uczta dla oczu.