Sezon 2015 - rozpoczęty
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Powojniki -sezon 2015
Dwa powojniki "Niobe" i "DOCTOR RUPPEL" posadziłem wczoraj. 

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Erazm i bardzo dobrze, że jednak się wstrzymałeś. Teraz będzie im lepiej
. Ja posadzę resztę moich w tym tygodniu
.

-
- 200p
- Od: 25 kwie 2008, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
1. Piszecie, ze przez pierwsze trzy lata nalezy je przycinac, co w pozostalych latach? Czy tez powojniki po trzech latach umieraja? Co sie dzieje z nieprzycietymi?
2. Czy dobrze rozumiem, ze one osiagaja te trzy metry w ciagu jednego roku?
3. Jak duze maja korzenie? Jak duza powinna byc donica?
2. Czy dobrze rozumiem, ze one osiagaja te trzy metry w ciagu jednego roku?
3. Jak duze maja korzenie? Jak duza powinna byc donica?
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
Pytanie 1 - http://www.clematis.com.pl/pl/informacj ... iecie-pnac . Nie cięty, będzie z roku na rok brzydszy i mniej kwitnący.Jednym słowem przez całe życie powojnik powinien być cięty. Nie dotyczy to tylko powojników montana oraz z grupy Atragene.
Pytanie 2 - niektóre odmiany tyle a nawet więcej osiągają w ciągu jednego sezonu.
Pytanie 3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=42
Przepraszam za te skróty ale tak najszybciej zorientujesz się ogólnie co i jak z powojnikami. Jeżeli masz czas to zapraszam do lektury wszystkich wątków powojnikowych tu na forum. Można się bardzo dużo dowiedzieć.

-- 9 kwi 2015, o 10:50 --
Pytanie 1 - http://www.clematis.com.pl/pl/informacj ... iecie-pnac . Nie cięty, będzie z roku na rok brzydszy i mniej kwitnący.Jednym słowem przez całe życie powojnik powinien być cięty. Nie dotyczy to tylko powojników montana oraz z grupy Atragene.
Pytanie 2 - niektóre odmiany tyle a nawet więcej osiągają w ciągu jednego sezonu.
Przepraszam za te skróty ale tak najszybciej zorientujesz się ogólnie co i jak z powojnikami. Jeżeli masz czas to zapraszam do lektury wszystkich wątków powojnikowych tu na forum. Można się bardzo dużo dowiedzieć.

-- 9 kwi 2015, o 10:50 --

Pozdrawiam - Krzysztof
-
- 200p
- Od: 25 kwie 2008, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dziekuje slicznie! Nie planowalam tego, ale chyba ten rok bedzie rokiem Clematisow. Potrzebuje zakryc podjazd pnaczami, wczesniej myslalam o Kobei, ale nie wzeszla. A Clematisy sa takie cudne...!
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
Fakt - są cudne, pełne delikatności, ulotności i magi. Kwiaty które być może przy okazji wykorzystasz w swojej profesji - czego Ci życzę.
Mam nadzieję, że nie będzie to tylko ten jeden rok z tymi kwiatami tylko zostaną u Ciebie na kilka lat . 

Pozdrawiam - Krzysztof
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
W końcu ładna pogoda, można było wyjść na pole i popatrzeć, jak powojniki biorą się do życia:

A do mnie wczoraj przyszły,wczoraj wsadziłem sprawdzając pogodę-w nocy 5 stopni,maks -1 w poniedziałek.
No i ślicznie,dzisiaj o 8 -2 były....
Casandrę trafiło,,montana fredrę też,obwiesiło lekko stolwijk gold'a..
No i ślicznie,dzisiaj o 8 -2 były....
Casandrę trafiło,,montana fredrę też,obwiesiło lekko stolwijk gold'a..
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A mnie dziś w Lidlu napadł clematis Hagley hybrid

Sadzonka bardzo ładna, sporo młodych pędów. Poczekam parę dni z wysadzeniem do gruntu ze względu na kolor liści- dość blade i chyba lepiej żeby przyzwyczaił się do promieni słonecznych stopniowo.
No i będę z niecierpliwością czekała czy to będzie na prawdę Hagley H.

Sadzonka bardzo ładna, sporo młodych pędów. Poczekam parę dni z wysadzeniem do gruntu ze względu na kolor liści- dość blade i chyba lepiej żeby przyzwyczaił się do promieni słonecznych stopniowo.
No i będę z niecierpliwością czekała czy to będzie na prawdę Hagley H.
Jeśli nie, to będziesz miała niespodziankę.Margo_margo pisze:A mnie dziś w Lidlu napadł clematis Hagley hybrid
No i będę z niecierpliwością czekała czy to będzie naprawdę Hagley H.

U mnie w Lidlu były tylko montany . Nie wiem , czy już tylko, bo resztę wymiotło, czy w ogóle były jedynie montany.

Mimo,że ostatnia zima wyjątkowo nas rozpieszczała, to jednak jakoś nie mam zaufania, więc montany u mnie nie będzie.
Leszku -mam podobne pąki, i co najdziwniejsze - na niektórych nie ma śladu po ostatniej nocy, na innych zaś ( Cholmondeley) pozamierały...może się jeszcze podniosą ...

tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
-
- 200p
- Od: 19 mar 2013, o 16:19
Sypiemy nawóz już czy jeszcze nie?
- ewelkacha88
Witajcie. Też czekam na odpowiedź co z tym nawozem bo będę robiła to po raz pierwszy na zeszłorocznych powojnikach ( i nie tylko w zasadzie ) .
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Rosnącym w gruncie, wokół których plewiłem - już podsypałem granulowany obornik kurzy, reszta czeka na swoją kolejkę. Rosnących w donicach jeszcze nie będę nawoził.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Ja swoim też sypnęłam granulowanego obornika ok dwa tygodnie temu. Teraz sypię wapno. 

- ewelkacha88
Witajcie. Ja dzisiaj podsypałam moje zeszłoroczne. Mam nadzieje, że odwdzięczą się
. Pozdrawiam