Ogród "po 30-tce" - II część

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród "po 30-tce" - II część

Post »

To faktycznie nie poszalałaś ;:306 . Dobrze, że mnie tam nie poniosło. Ja poza tym, wysadzam ostróżki po całym ogrodzie; jakoś mam w tym roku fazę na ostróżki. U mnie po 2 latach giną, więc najpierw się złoszczę, że nigdy więcej, a potem kupuję nowe :roll:
A, jeszcze jedno - 'Aura' ma w dresie jako miejscowość Sulejówek, więc gdzie się rozpędziłaś aż pod Mińsk Maz?. ;:oj. No cóż, na szczęście nie tak daleko ;:168 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zginęły mi w tym roku dwie ostróżki ;:145
Białą już odkupiłam, gorzej z lawendową.
Ostatnio robiłam zakupy u ogrodnika pod Radomiem, ceny zdecydowanie korzystniejsze niż w okolicy Warszawy.
Ostróżki po 6,00 a brunnery po 8,00. Te ostatnie nawet nazwy odmian miały i się zgadzało. :D
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie oglądaj brunner w Aurze, bo tu ceny mają kosmiczne ;:188 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Aniu- Ty jak zwykle fantastico ;:167
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jako, że 'ruch' u mnie , jak na Marszałkowskiej ;:131 , pozwolę sobie na "wariacje" tulipanowe. Wyjątkowo w tym roku przypadły mi do gustu, więc sobie je pstrykam do woli, a też i to ich końcowe pokazy.
Monika, dzięki za wizytę ;:168 .
Obrazek
kolory tulipanów i różanecnzika w realu są identyczne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dalej na różowo :tan
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
'mocny' akcent na koniec
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mocne akcenty super! Ten tulipan jest śliczny! A kuklika to teraz posadziłaś kwitnącego? ;:oj Czy juz Ci zakwitł?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15

Post »

Pulpa222 pisze:
Obrazek

Wygląda jak z porcelany czy wosku jakiegoś, cudny jest ;:3
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

takasobie - od rana do teraz pracowałam w ogrodzie. Jakoś mi dzisiaj lepiej szło, niż przez poprzednie dni :tan . Jest pięknie, a jak jeszcze rozwiną liście hosty, to tylko patrzeć ;:oj .
Kuklik ubiegłoroczny; pytałam wcześniej o nazwę, ale znalazłam w zakupach. Pamiętałam, że ma nazwę o podtekście erotycznym, ale za dużo 'myślałam' :;230 . Nazywa się Eos (nie Eros) :oops:
Nie wiem,jak to się stało, że tylko mam 3 zielonkawe tulipany, bo tak mało to nie kupuję, no ale nie ma co sobie łamać głowy ;:7 .
Primula Francesca
Obrazek
Mój ulubiony typ host, czyli falbanki , to Sky Dancer
Obrazek
Drugi typ, to błyszczące liście, a jak jeszcze są falbanki ;:108 Hosta Invicible
Obrazek
Piwonia Wittmanna
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

mmudant - ten różowy tulipan tak wyglądał na obrazku w Skierniewicach, właśnie porcelanowy. Tylko, że ja kupowałam 2 takie odmiany, a mam jedną ;:145 .

Obrazek

Obrazek
T. xiphioides - kwiat następnego dnia zrobił się przezroczysty i ... po kwitnieniu ;:222
Obrazek
T. butzii kwitnie dalej - 3 kwiat
Obrazek
;:196
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to sobie maluchy pokwitły...
Czekamy na młode ;:65
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Aniu, jak piszesz że od rana pracowałaś w ogrodzie i widzę na fotkach efekty to aż mnie ściska.
Ja pielę , wynoszę chwaściory wiadrami kurom i mam wrażenie że jak się odwrócę one znów tam są. Serio, zanim po kolei opielę wszystkie grządki to już muszę zaczynać od nowa... ;:108
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulap - masz rację, czekamy na maluchy, tylko cierpliwości brak ;:185.
tak 'pokręciło' moją caput-medusę
Obrazek
Dla Ciebie - w białym kołnierzyku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

witch - cóż, walka z chwastami jest trudna, szczególnie w warzywach. Ja od lat wykładam prawie wszystko korą i mam tego trochę mniej. A jak nie kora, to roślinka, żeby chwasty nie miały miejsca na rośnięcie :;230 .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Aniu piękne widoczki zaserwowałaś ;:138 z przyjemnością sobie obejrzałam ...nie widać u Ciebie śladu żerowania ślimaków.. U mnie języczka pomarańczowa w dziurach :evil:
Piwonia ;:333 u mnie jeszcze moment... krzewiastą dostałam w jesieni od koleżanki , która okazała się kokoryczką... :shock: trzeba było zobaczyć jej minę jak jej pokazałam kwitnący pęd ...Ale ona nie wierzy :oops: ...ja wiem,że pewność to mamy wtedy , kiedy sami własnoręcznie coś robimy a nie wysługujemy się kimś ;:173 ...Ona powierzyła tę robotę komuś a teraz :oops: W sumie pośmiałyśmy się na koniec z tego... ;:306
Aniu korę wysypujesz wprost na ziemię czy dajesz agro?

Miłej niedzieli! ;:167

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15

Post »

O łał, loki caput-meduse są niesamowite! le fajna Ci się sztuka trafiła!! ;:oj super jest!!!

A powiedz, czy jak obsypujesz korą to dajesz najpierw włókninę, czy sypiesz korę od razu na ziemię?
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Aniu wszystkie pomarańczowe tulipany ;:215 jak nazywa się jasna hosta z zielonym brzegiem? jest piekna ;:138
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje miłe Panie - Maryniu i Madziu - dziękuję za wizytę; mój "elektorat" coraz mniejszy, ale nic to, ważne, że wierny ;:196 . I tak będę wstawiać 'obrazki' :heja . Ogród każdego dnia się zmienia, więc będzie co 'focić', a o to w tym wątku chodzi.
Wracając do spraw przyziemnych (w przenośni i dosłownie), to korę sypię od lat bezpośrednio na ziemię wokół roślin. Na ścieżki kupuję grubą, a na rabaty średnią, a czasem drobną (ozdobną), która faktycznie dodaje uroku i wprowadza "ład i porządek" ;:306 .
Chwasty będą jakiś czas, ale coraz mniej i łatwiej je wypielić. Rozłogowe niestety trzeba wyciągać podważając łopatką, co nie zawsze się udaje do końca, ale zmniejsza ich ilość, przynajmniej na jakiś czas ;:224 . Dla mnie w ogrodzie zawsze najgorsze było pielenie ścieżek; musiałam znaleźć inne rozwiązanie ;:134 .
Co roku 'wrzucam' w ogród ok. 30-40 worków kory. Zwiększyło to z czasem grubość warstwy uprawnej, chociaż pod spodem mam żółty piasek - do oporu ;:145 .

ELiza52 - nie pamiętam nazwy ej hosty - za dużo ich, ale jak przestanie padać, to sprawdzę, czy jest etykieta i napiszę ;:136 .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”