Pisarka w Ogrodzie Pod Dębami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pisarka w Ogrodzie Pod Dębami

Post »

Kuszą mnie heliotropy na fotkach wątkowych, Twój i innych też... Ja wolę rośliny wieloletnie, bo zazwyczaj start na wiosnę mam ciężki dopiero jak posadzę w ziemi to nadrabiają mój brak uwagi ;:131 Może się jednak w tym roku skuszę? Muszę to przemyśleć :D

Lobelię wysiewałam jak jeszcze mieszkałam w bloku jednego roku miała jej zatrzęsienie w w doniczkach i kolorowych puszkach powieszonych na raszkach balustrady, tylko nie miał kto skubać, żeby przedłużać kwitnienie... W ziemi jeszcze nie próbowałam, ale pewnie większa rośnie? A czy wysiewa się później sama w tym samym miejscu, czy nasiona nie przeżywają zimy?
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Nawet nie tyle, że rośnie większa, ale jest po prostu bujna i cudnie kwitnie, jest też zupełnie bezobsługowa, nie podlewałam jej, nie skubałam - była cudnym uzupełnieniem rabatek. Ta w skrzynkach i donicach dawno padła, a w gruncie nadal kwitła.
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dzień dobry! Jak tam u Was? Zimno? U mnie lodowato, ale przynajmniej słonecznie, od razu ma się lepszy nastrój.

Dziś mam apetyt na mieczyki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Nie dziwię się, to wyjątkowo piękne kwiaty. Mam ich sporo na mojej działce.
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Piękne, ale kłopot z nimi - ja nie bardzo mam gdzie przechowywać, w garażu mam za ciepło, a pomieszczenia gospodarczego nie posiadam... Dlatego nie wykopuję mieczyków i mam jedynie niedobitki...
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Piękna kolekcja mieczyków, Agnieszko
Ja swoje wykopuje co prawda, trochę, ciepło mają w pracowni, ale mają większe szanse na przetrwanie. W pierwszym roku nie wiedziałam, że trzeba je wykopać i padły mi wszystkie, zostały tylko przybyszowe i z nich w tym roku zakwitły kwiaty :D
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wpisuję się do nowego wątku ogrodowego, jestem ciekawa czy masz jakiś kącik w ogrodzie, w którym siadasz i piszesz, czy też robisz to w domowym zaciszu? Czy dobrze wyczytałam, ze oprócz ogrodu, domu, pisania masz jeszcze inną pracę zawodową? Podziwiam.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Tak, tak, pracuję zawodowo i stąd właśnie mój wieczny brak czasu - dlatego bywam tu rzadko i nieregularnie, bo czasem nie wiem już, w co ręce włożyć :)

Co do kącika pisarskiego w ogrodzie, to nie wytrzymałabym - zaraz by mnie podkusiło, żeby zacząć gdzieś jakieś chwaściki wyrywać, zajrzeć do jakiejś roślinki, coś nawieźć, coś przyciąć... Tak więc pisanie tylko w domu. Choć wydaje się to pracą dość "romantyczną", to w rzeczywistości jest mozolnym wklepywaniem literek - historia powstaje w głowie, ale potem niestety trzeba wykonać tę nudną część: wpisać to do komputera. :)

Dziś wspomnienie jednego z moich ulubieńców - rozwaru:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Dla mnie praca pisarza nigdy ńie wydawała się prosta, nie mogłam wręcz sobie wyobrazić jak można tak wszystko przemyśleć, łączyć fakty, używać szczegółów, które z pozoru nieistotne, okazują się później ważne lub nawet kluczowe. To wielka strartegia i logistyka. I tak myślałam, przekornie zadając pytanie, že w ogrodzie zbyt dużo rzeczy może rozpraszać i odciągać od pracy.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witaj Agnieszko.. :wit na każdym kroku w Twoim ogrodzie czuje się duszę artysty.. ;:138 pięknie opisujesz i pokazujesz piękno swojego królestwa..stworzyłaś wspaniałe dzieło..nagromadziłaś już tyle ciekawych roślin i pięknie je komponujesz w całość....ja niestety do pisania to noga jestem ;:222 wolę opowiadać..pokazywać i mówić.. :;230 może kiedyś uda się jakąś Twoją książkę przeczytać.. ;:333 na razie zostaje mi tylko zwiedzanie ogrodu..pozdrawiam i życzę kolejnych wspaniałych dzieł.. ;:3
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Saskja pisze:Piękne, ale kłopot z nimi - ja nie bardzo mam gdzie przechowywać, w garażu mam za ciepło, a pomieszczenia gospodarczego nie posiadam... Dlatego nie wykopuję mieczyków i mam jedynie niedobitki...
Agnieszko - moje mieczyki kolejny rok zimują w lodówce. Do pudeł na warzywa na dole lodówki mieści się spokojnie ponad setka bulw :D
Tak to u mnie wygląda zimą w pudłach mieczyki a latem dzikuny i inne robale mojego L. na ryby ;:306
-------------
Przeczytałam dwie Twoje książki - Nieobecna i Szczęście na wagę (teraz muszę poszukać drugiej części Szczęścia, bo w mojej filii nie mają). Dobrze mi się czytało, masz lekkie pióro. Nieobecna podobała mi się szczególnie, lubię kryminały a tu wątek kryminalny trzymał w napięciu prawie do samego końca :wink: W dodatku mam wnuczki bliźniaczki ale zupełnie do siebie nie podobne - więc ewentualna zamiana nie wchodzi w grę ;:306
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Cieszę się, że książki Ci się podobają! ;:167 Dziękuję za miłe słowa. Powiem Ci, że pomysł na "Nieobecną" miałam w głowie od bardzo dawna, odkąd dowiedziałam się, że moja nauczycielka w-f ze szkoły średniej czasem zamieniała się ze swoją siostrą bliźniaczką. Ta jej siostra chodziła za nią do pracy, prowadziła za nią lekcje - nikt nic nie zauważył.

Teraz piszę książkę, w której pojawia się wątek rękodzieła. Oczywiście w ramach gromadzenia materiałów musiałam sporo poguglować i znalazłam między innymi przecudne maskotki o nazwie amigurumi (na przykład na takiej stronie "Kuferek Bietki" albo "Misie, Królisie i Przyjaciele"). Zakochałam się po uszy. Szkoda, że nie mam córeczki, bo z pewnością nadziergałabym tego setki - ale i tak próbuję. Może się przyda dla jakiegoś dziecka znajomych. Już mam wydzierganą jedną nóżkę.
Tylko skąd brać na to wszystko czas? :)

A dziś dla rozgrzania - trochę ciepłych kolorków...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Pamiętam, że była kiedyś akcja dziergania ośmiorniczek dla dzieci z inkubatorów, takich właśnie przytulasów :D Ja uszyłam w liceum wielką owcę na urodziny dla koleżanki o takim przezwisku :D ale wszystkiego robić się nie da, za mało czasu i tu masz rację. Trzeba po prostu próbować nowych rzeczy a później zostawać przy tych, które dają najwięcej satysfakcji :wink:

a u mnie łubin obumarł po trzech latach :cry:
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Tak, u mnie także łubin obumiera, dlatego postanowiłam więcej nie kupować sadzonek, tylko siać. Wtedy jest za grosze i trochę mniej żal, gdy po dwóch sezonach zniknie. Tyle że loteria z kolorami.

A co do ośmiorniczek dla wcześniaków, to zdaje się, że ta akcja wciąż trwa, bo parę dni temu o niej słyszałam. Podobno takie maluszki nie plączą rurek w inkubatorze, bo łapią sobie macki ośmiorniczki i jest tak, jakby trzymały beztrosko pępowinę. Jak tylko się nauczę, na pewno taką ośmiorniczkę stworzę. Chcę też wysłać maskotkę na akcje "Bazgroł", oni potem dają je dzieciom w szpitalach i hospicjach. W ogóle im więcej o tym myślę, tym więcej znajduję zacnych zastosowań dla takich miękkich zabawek.

Jak na razie to dzierganie sprawia mi przyjemność i niesamowicie relaksuje. Już zapomniałam, jakie to fajne - a przecież w latach wczesnej młodości robiłam sobie swetry na drutach i to było fantastyczne. Może do tego wrócę? Tylko chyba musiałabym się nauczyć w ogóle nie spać i robić to w nocy.

A tu pelargonia - na dzień dobry, na miłą niedzielę:

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No to poznałam ogród pisarki! Agnieszko przeczytałam wszystko, no bo jak tu nie przeczytać wątku pisarki :D Teraz kolej na blog...książkę (-żki) tylko skąd brać na to czas powtórzę za Tobą. Mam córkę Agnieszkę też polonistkę ...no nie dokończoną zabrakło jej wytrwałości na jeden egzamin, a pracę kazali jej pisać nie z tego co by chciała i kicha! Pisała wiersze ale już nie pisze, bo miała natchnienie jak było cierpiąca. Jak jej dobrze nie ma natchnienia ;:306 Masz mnóstwo ślicznych roślin i ogród mimo tych wszystkich przeciwności jest ładnym ogrodem ;:215 Znam jeszcze jeden pod (1) dębem i bardzo lubię dęby :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”