Co dziś gotujecie na obiad?
-
- 500p
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Zupa krem z cukinii, podpłomyki z serem.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie dziś domowe hamburgery, ale bułka niestety kupna. Nie mam czasu na pieczenie brioszek, bo pokój córki odnawiam.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Kontakt:
Pomidorowa z ryżem i frittata z makaronem. M. gotował wczoraj makaron i trochę mu się sypło (cała paczka dischi volanti
). Jutro będzie zapiekanka z makaronu 

Beata
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Klopsiki w sosie koperkowym, ziemniaki i fasolka szparagowa po polsku.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
- 500p
Makaron z jagodami,ciasto z jagodami.
- acia1065
- Kontakt:
Prawie tradycyjnie: rosół z makaronem, skrzydełka, ziemniaki i sałatka z buraczków i zielona sałata ze śmietaną. Chcę jeszcze zrobić ciasto z brzoskwiniami i szukam pomysła 

Beata
Dziś będzie wczorajszy podłoże z cukinii (z kawałkami filetu z kurczaka, nie na kiełbasce) i zupa z młodych kozaków. Wczoraj późnym popołudniem podczas wycinania trawska i badyli przy ogrodzeniu na końcu działki mój pomocnik znalazł dwa olbrzymie, niesamowicie wielkie ale jędrne i zdrowe czerwone kozaki, przyniósł mi i poprosił o ugotowanie zupy. Wieczorem w domu oczyściłam, mimo olbrzymich rozmiarów nie było śladu robaczków, leżą w lodówce i będzie gar zupy, i dla nas i w słoiki dla pomocnika.
Nie wiem skąd te kozaki wzięły się na mojej działce, nigdy ich nie było. Podobnie jak trzy olbrzymie czernidłaki, które wyrosły parę dni temu na pryzmie kompostowej. Coś mi świtało, że to grzyb jadalny ale nie kania. Zabrałam to do domu, dzięki "smacznej pyzie" rozszyfrowałam co to za grzyby i usmażyłam na masełku. Powiem tak: coś przepysznego, żadne kanie, żadne pieczarki, żadne inne grzyby nie mogą równać się z tym smakiem. Niestety, więcej czernidłaki się nie pojawiły. Ale gdyby ktoś takie coś znalazł to polecam, coś niesamowicie pysznego.
Nie wiem skąd te kozaki wzięły się na mojej działce, nigdy ich nie było. Podobnie jak trzy olbrzymie czernidłaki, które wyrosły parę dni temu na pryzmie kompostowej. Coś mi świtało, że to grzyb jadalny ale nie kania. Zabrałam to do domu, dzięki "smacznej pyzie" rozszyfrowałam co to za grzyby i usmażyłam na masełku. Powiem tak: coś przepysznego, żadne kanie, żadne pieczarki, żadne inne grzyby nie mogą równać się z tym smakiem. Niestety, więcej czernidłaki się nie pojawiły. Ale gdyby ktoś takie coś znalazł to polecam, coś niesamowicie pysznego.
Acia, co do ciasta z brzoskwiniami polecam delikatny serniczek. Pieczesz nieduży biszkopt w tortownicy z trzech jajek i do wystudzenia. W dużym (nieprzypalającym ) garze gotujesz 2 litry mleka, roztrzepujesz dwie duże śmietany z sześcioma jajkami i wlewasz do gotującego mleka, na małym ogniu mieszasz aż zrobi się serek, wylewasz na durszlak wyłożony ściereczką, studzisz a potem dodajesz kostkę masła, cukier do smaku i ucierasz ( w makutrze oczywiście, nie w durszlaku), wykładasz na biszkopt, wciskasz brzoskwinie i zalewasz galaretką. Masz pyszny delikatny serniczek. Mogą być inne owoce, ja ostatnio robiłam z winogronami.
- acia1065
- Kontakt:
Dziękuję super przepis. Z braku mleka użyję sera, który jest w lodówce.
Beata
-
- 100p
- Od: 15 lis 2009, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kiedyś taki serniczek często robiłam, dobrze, że go znowu sobie przypomniałam, dzięki!!!
- acia1065
- Kontakt:
Jak robisz brioszki?beata_m pisze:U mnie dziś domowe hamburgery, ale bułka niestety kupna. Nie mam czasu na pieczenie brioszek, bo pokój córki odnawiam.
Pozdrawiam
Bea
Beata
-
- 500p
Leczo z ziemniakami lub kotlet i surówka, ciasto jagodowe.
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
Kulki ziemniaczane,gulasz węgierski i surówka z kapusty pekińskiej(własnej).A na deser jabłecznik.
Pozdrawiam Ekaterina