Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelina pisze:Phalaenopsis Mini Mark to urocze maleństwo-bezproblemowe w uprawie. Moje MM kwitły już dwukrotnie :) Ciekawa jestem , jakiego koloru kwiaty ma mieć Twój ?
to chyba oczywiste - biały z pomarańczową warżką. Mini Marki mają tylko 1 kolor. mam nadzieję, że przesadzanie mu nie zaszkodziło i że zakwitnie.
Prześliczny ten nowy nabytek Widziałam identycznego w Lidlu, chyba z 15 minut ściskałam doniczkę, ale po ostatnich storczykowych zakupach muszę się trochę ograniczyć Na razie
mi się bardzo trudno powstrzymywać jak widzę takie cudeńka. jakbym spotkała takiego z mazami nie zastanawiałabym się ani chwili. zwykle kupując storczyki bardzo szybko muszę podejmować decyzje i nie mogę wszystkich dokładnie obejrzeć, bo R. nie są zbyt cierpliwi i uważają, że mam za dużo storczyków.
PRZECUDNE !
Kolor niespotykany, wzór na płatkach piękny.
Nie miałaby nie przeciwko, aby na pocieszenie takiego sobie kupić
A ten ciemno różowy kropkowany cudaczek, to też nowy nabytek?
ten rózowy mam już długo, bo od września 2005 roku. to najstarszy z mojej kolekcji, tych kupionych przed nim już niestety dawno nie ma. teraz kwitnie powtórnie, na keiku, bo dorosła roślina straciła stożek, a na jej miejscu rośnie teraz ten. w zeszłym roku keik miał tylko 1 kwiatek, a teraz ma 3 i 1 pąka.
Faktycznie wyjątkowy, bardzo wyraziste kolory
czy w rzeczywistości to jest czerwień czy bardziej malina
to zależy od oświetlenia. najładniej wygląda w świetle dziennym. jest wtedy taki malinowo-czerwono-pomarańczowy. bo np. teraz wydaje się być bordowo-pomarańczowy.

inne Phalaenopsisy mają się dobrze. miniaturek niestety gnije. będę musiała bardziej uważać przy przenoszeniu Vand z wiaderka do wazonów. bardzo martwię się o te Phalaenopsisy z żółtawozielonymi plamami na liściach. jak to jakaś choroba, to już po nich, ale mam nadzieję, że nie przejdzie na pozostałe. lepiej stracić 1 czy 2 storczyki niż wszystkie. jeden ma je od kilku miesięcy i wciąż żyje, nawet ostatnio kwitł...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

biały Phalaenopsis, który przedłużył pęd i rozgałęzienia, zaczął rozwijać dziś pierwszy z puszczonych pąków. pędzik pomarańczowego rośnie szybko, ma już z 10 cm i przyczepiłam go do patyczka. kwiaty na 2 starych pędach zaczynają przekwitać.
elizabett-1977
200p
200p
Od: 20 sty 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusia,to Ty narzekasz że nie trafiają ci się żadne wyjątkowe,a tytaj takie cuuudo!
Jest piękny,to teraz ja zazdroszczę Tobie :lol:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Storczykowa pisze:
Ewelina pisze:Phalaenopsis Mini Mark to urocze maleństwo-bezproblemowe w uprawie. Moje MM kwitły już dwukrotnie :) Ciekawa jestem , jakiego koloru kwiaty ma mieć Twój ?
to chyba oczywiste - biały z pomarańczową warżką. Mini Marki mają tylko 1 kolor.
To co ja mam , wobec tego, bo kwitnie na różowo? Jesteś biegła w nazewnictwie - może rozpoznasz moje maleństwa?

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Ewelino, prawdopodobnie są to hybrydy, chyba że producent załączył do nich metkę z nazwą :wink:
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Ewelinko, sliczna miniaturka Phalaenopsisa :shock: i ladnie wyglada w tym szkle, naprawde.
Mini Mark to tez hybryda ale nazwana.
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Te wiadomosci uzyskalam od Edyseji:

Mini Mark to hybryda - z tego co znalazłam w necie wynika, że jej rodzicami są:
- hybryda pierwszorzędowa Micro Nova (krzyżówka falenopsis Maculata i Parishii: http://www.phals.net/maculata/MicroNova.html)
- botaniczny Phal. philippinensis http://www.phals.net/philippinensis/index.html
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
gelatynka
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 15:26

Post »

bardzo sliczne te miniaturki, i ciekawe maja oslonki :wink:
gelka
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Bardzo ladne maluchy i oslonki sliczne. Oby jak najdluzej kwitly :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelina pisze:
Storczykowa pisze:
to chyba oczywiste - biały z pomarańczową warżką. Mini Marki mają tylko 1 kolor.
To co ja mam , wobec tego, bo kwitnie na różowo? Jesteś biegła w nazewnictwie - może rozpoznasz moje maleństwa?

Obrazek Obrazek
twoje miniaturki to prawdopodobnie nienazwane hybrydy, ale też są śliczne. wszystkie Mini Marki są białe z pomarańczową warżką i mają brązowiutkie piedżki (piedżki = małe piegi) na płatkach.
Dusia,to Ty narzekasz że nie trafiają ci się żadne wyjątkowe,a tytaj takie cuuudo!
Jest piękny,to teraz ja zazdroszczę Tobie

może kilka wyjątkowych się znajdzie, ale większość to zwykłe hybrydy (np. białe, białe z rozową warżką, różowe, żołty...)

a białemu zaczyna pękać drugi pąk. jak się wszystkie rozwiną to będzie 10 kwiatków. nie będzie wyglądać bardzo ślicznie, bo kwiaty będą na końcach pędu, już niestety łysego, bo przekwitły mu już tamte wcześniejsze kwiaty. ale kwitł obficie, szkoda, że tak krótko. te białe ze średnimi kwiatami chyba lubią mieć dużo kwiatów, bo kiedyś miałam jeszcze jednego i jak go kupiłam miał ze 30-40 kwiatów, kilka miesięcy później puścił jeszcze 1 pęd i odgałęzienia i też miał ze 30,ale spadł ze stołu i trochę mu się urwało. niestety już go nie mam. usechł kilka miesięcy temu, może dlatego, ze jak był w szklarni, jako 1 z nielicznych storczyków, B. niezbyt dobrze się nimi zajmowała, ona w ogóle nie ma pojęcia o prawidłowej uprawie storczyków.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u storczyków ok. niektóre jeszcze kwitną, pędzik pomarańczowego rośnie. biały zaczyna otwierać coraz więcej pąków.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Storczykowa pisze:inne Phalaenopsisy mają się dobrze. miniaturek niestety gnije. będę musiała bardziej uważać przy przenoszeniu Vand z wiaderka do wazonów. bardzo martwię się o te Phalaenopsisy z żółtawozielonymi plamami na liściach. jak to jakaś choroba, to już po nich, ale mam nadzieję, że nie przejdzie na pozostałe. lepiej stracić 1 czy 2 storczyki niż wszystkie. jeden ma je od kilku miesięcy i wciąż żyje, nawet ostatnio kwitł...
Jeśli chcesz być tak bardzo poprawna to dla Twojej wiadomości - nazw łacińskich nie odmieniamy (tak jak zrobiłaś to wyżej), a tak już zupełnie na marginesie Phalaenopsis - to w łacinie słowo rodzaju żeńskiego (więc jak już - to TA Phalaenopsis, nie TEN!!!; używanie rodzaju męskiego jest zasadne tylko przy spolszczonej formie - falenopsis ).
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

madzik pisze:
Storczykowa pisze:inne Phalaenopsisy mają się dobrze. miniaturek niestety gnije. będę musiała bardziej uważać przy przenoszeniu Vand z wiaderka do wazonów. bardzo martwię się o te Phalaenopsisy z żółtawozielonymi plamami na liściach. jak to jakaś choroba, to już po nich, ale mam nadzieję, że nie przejdzie na pozostałe. lepiej stracić 1 czy 2 storczyki niż wszystkie. jeden ma je od kilku miesięcy i wciąż żyje, nawet ostatnio kwitł...
Jeśli chcesz być tak bardzo poprawna to dla Twojej wiadomości - nazw łacińskich nie odmieniamy (tak jak zrobiłaś to wyżej), a tak już zupełnie na marginesie Phalaenopsis - to w łacinie słowo rodzaju żeńskiego (więc jak już - to TA Phalaenopsis, nie TEN!!!; używanie rodzaju męskiego jest zasadne tylko przy spolszczonej formie - falenopsis ).
wszyscy mówią ten Phalaenopsis.

biały Phalaenopsis rozwinął kilka pąków. niestety kwitnie ich teraz zaledwie 9 lub 10. w mojej kolekcji wszystkie są bardzo nietrwałe, rzadko który ma kwiaty trwalsze niż 3 miesiące. martwię się o te Phalaenopsisy, które mają te plamy na liściach, obecnie jest ich 3. boję się, ze uschną.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”